Diabetes type 2, diætbehandling Målgrupper og anvendelsesområde Definitioner Fremgangsmåde Ansvar og organisering Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil Bilag Målgrupper og anvendelsesområde Patienter over 16 år med Type 2 Diabetes Definitioner Pranial: Måltidsrelateret Fremgangsmåde Diætbehandling til type 2 diabetes Formål At opnå og opretholde et nær normalt blodglukoseniveau. At opnå og opretholde en acceptabel vægt. Hos den overvægtige type 2 diabetiker vil det ofte betyde en vægtreduktion på 10%. Via diætbehandling at opnå et acceptabel fald i lipidniveau og hypertension i retning af de overordnede anbefalinger. For hypertension 130/80 mmol/L. At forebygge og eller forsinke udviklingen af sendiabetiske komplikationer. Fremgangsmåde Henvisningskriterier ved diætbehandling skal lægeordineres. Individuel initial diætvejledning à 1 time varighed Med udgangspunkt i patientens kostanamnese og relevant dataindsamling1 ,vejledes patienten i diætprincipperne for type 2 diabetes. Patienten skal herigennem opnå et grundlæggende kendskab og forståelse for kulhydrater, fedtstoffer, protein og alkohols betydning, og blive i stand til at omsætte denne viden til praksis. Endvidere vejledes type 2 diabetikere i fysisk aktivitet og dennes betydning. For at forebygge postprandial hyperglykæmi og hypoglykæmi mellem måltiderne, vejledes type 2 diabetiker i måltidsstørrelse og frekvens. I vejledningen tages udgangspunkt i den motiverende samtale, guidet egenbeslutning og sigter mod adfærdsmodifikation og principper om empowerment. Med udgangspunkt i ovennævnte sigtes mod at højne patientens egenomsorg. Opfølgende diætvejledning Typisk antal opfølgninger: 3-4 a ½ times varighed. Det efterfølgende vejledningsforløb vil typisk indeholde følgende elementer: Spørgsmål, uddybning af og repetition af emner gennemgået i forbindelse med debut og vægtkontrol. Diætbehandlingen Der er evidens for at gentagne konsultationer hos klinisk diætist kan medvirke til vægttab og forbedret glykæmisk regulation I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes bør diætbehandlingen indgå som del af det tværfaglige behandlingstilbud og at vejledningen bør varetages af en klinisk diætist. Indikatorer Dysreguleret og eller overvægtige type 2 diabetikere. I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes, risikostratificeres type 2 diabetikere i 3 niveauer. Diætbehandlingen i hospitalsregi varetages af den kliniske diætist og indebærer type 2 diabetiker i niveau 3. Ansvar og organisering Afdelingsledelsen i Medicinsk Afdeling er ansvarlig for at denne instruks efterleves. Diætisten er ansvarlig for at følge instruksen Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil Bilag Rammeplan for ”Diætbehandling ved type 2 diabetes”, Foreningen af Kliniske Diætister. 2001. ”Type 2 diabetes i almen praksis. En evidensbaseret vejledning”. Dansk Selskab for Almen Medicin, 2004. Type 2 diabetes, Medicinsk Teknologivurdering (MTV), Sundhedsstyrelsen 2003. ”Den Motiverende Samtale”, Miller og Rollnick, 1991. ”Changing for Good”, J. Procheska, J. Norcross og C. DiClement. ”Forløbsprogram for Type 2 Diabetes”, Hospitaler, almen praksis og kommunerne i Region Hovedstaden. Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget, 2016. ”Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention