Formål
Angiver retningslinjer for sikker udførelse af arbejde for håndværkere i laboratorieområder klassificeret II. Klasse II laboratorierne er godkendt til arbejde med genmodificerede organismer i klasse II eller på dispensation klasse III.
En Klasse II klassificering betyder, der er tilladelse til at udføre genteknologisk arbejde med en reel, men lav risiko for menneskers sundhed og dermed skærpede forholdsregler for færden som denne vejledning gennemgår.
Indgangen til klasse II laboratorierne er markeret med Biohazardskilt: "Genteknologisk område – Klasse 2" og påbudsskilte.
Omfang
Vejledningen gælder i Klinisk Forskningsafdelings laboratoriegeografi, specifikt i laboratorieområder, som er klassificeret til genteknologisk arbejde klasse II med adgang via sluserne 400.23.404 og 400.21.402.
Ansvar
Sikkerheds- og arbejdsmiljøorganisationen på Klinisk Forskningsafdeling er ansvarlig for opdatering og revidering af vejledning. Sikkerhedsleder og laboratoriechef er ansvarlige for, at medarbejdere har kendskab til og overholder vejledningen.
1 ADGANGSREGLER
Denne instruktion gælder alle, der færdes eller skal udføre arbejde i genteknologiske laboratorier klasse II. Rekvirering af håndværker foretages som udgangspunkt af bioanalytiker med ansvar for området. Er der behov for håndværkerassistance uden en forudgående aftale med bioanalytiker, har rekvirerende medarbejder ansvar for, at instruktionen bliver overholdt. Afdelingsledelsen for de klasse II klassificerede områder har det overordnede ansvar for, at instruktionen bliver overholdt.
1.1 BEGRÆNSNING AF ADGANG
Håndværkere og teknisk personale har som udgangspunkt kun adgang efter forudgående aftale og under opsyn. Hvis arbejdet undtagelsesvist skal foregå på tidspunkter, hvor laboratoriepersonale ikke er til stede, skal den der har rekvireret håndværkeren sikre en nøje mundtlig instruks om sikkerhedsregler og arbejdsprocedurer.
Følgende personer har ikke adgang:
1.1.1 SÆRLIGT VEDRØRENDE ADGANG TIL P2-1: LABORATORIE 232 og 242
Som minimum vil denne vejlednings forholdsregler være de gældende, men laboratoriets personale vil instruere konkret i behovet for påklædning og værnemidler under ophold i laboratorierne efter en vurdering af de konkrete forhold og det arbejde der skal foregå.
1.2 AKUT HÅNDVÆRKERARBEJDE
I tilfælde af akut opstået skade, såsom vandskade, som kræver at håndværkeren uanmeldt skal ind i området, skal håndværkeren iføre sig overtrækskittel, overtrækssko og handsker i slusen. Overtrækskittel, sko og handsker kasseres ved udgangen. Endvidere skal værktøj sprittes af med 70 % ethanol før og efter anvendelse i laboratoriet.
1.3 PERSONLIGE EJENDELE
Tasker, mobiltelefon, overtøj, m.m. må ikke tages med i klasse II laboratorieområdet, og der må ikke bæres smykker.
1.4 SLUSEVEJLEDNING – ADGANG OG UDGANG
Indgangene til klasse II laboratorierne er markeret med Biohazard-skilt: "Genteknologisk område – Klasse 2" og forbudskilt.
Dørene mellem det uklassificerede gangareal og sluserne er eneste indgang til de klassificerede områder. Sluserne sikrer, at dørene ud til gangarealet og de klassificerede områder ikke kan åbnes samtidigt. Sikkerhedsmekanismen kan deaktiveres i nødstilfælde ved tryk på rød nødknap ved siden af indgangen til gangarealet.
1.5 PÅKLÆDNING – OVERTRÆKSTØJ OG SKO
Sikkerhedspåklædning skal anvendes ved alt arbejde og ophold i laboratoriet, og skal tages på i slusen. For håndværkere består sikkerhedspåklædningen af følgende dele:
Sikkerhedspåklædningen tages på i nævnte rækkefølge, inden døren til klasse II laboratoriet åbnes. Hver gang laboratoriet forlades, herunder ved arbejdets ophør, tages sikkerhedspåklædningen af i slusen, hvor den efterlades i markeret affaldsbeholder.
Personer iført sikkerhedspåklædning må ikke forlade det klassificerede område II.
2 HÅNDTERING AF AFFALD OG VÆRKTØJ
Alt affald overlades til laboratoriets personale for autoklavering.
2.1 AEROSOL
Aerosoldannelse (støvpartikler i luften) i forbindelse med håndværksmæssigt arbejde skal minimeres, evt. med opsætning af en støvvæg ved større arbejder.
2.2 HÅNDHYGIEJNE
Når man forlader det klassificerede område, tager man handsker af og vasker hænder ved håndvasken i laboratoriet. Hænderne tørres i engangsservietter, der kasseres i affaldsspande markeret klinisk risikoaffald.
Vandhanen er med føler, så man ikke skal røre den med sine hænder - hverken med eller uden handsker.
Håndværkeren må ikke røre ikke-relevant udstyr eller affaldsspande i klasse II laboratorierne.
3 AKTIVITETER I LABARATORIET UNDER HÅNDVÆRKERAREBEJDE
3.1 LABORATORIEARBEJDE
Der må ikke håndteres aktivt biologisk materiale i laboratoriet, når der er håndværkere tilstede.
3.2 VINDUER
Vinduer skal holdes lukkede i de klassificerede områder.
3.3 PAPIR OG NOTATTAGNING
Der må ikke tages notater i laboratoriet, medmindre det er strengt nødvendigt og kan foregå uden risiko for kontaminering. Alt papir, der medbringes i de klassificerede områder, skal være i plastikcharteks som kan desinficeres ved udgang. Der forefindes skriveredskaber i laboratoriet, som efterfølgende kasseres og autoklaveres som affald.
4 FØRSTEHJÆLP, UHELD, SPILD, STRØMSVIGT OG BRAND
4.1 FØRSTEHJÆLP
1. Stands ulykken
2. Tilkald hjælp
3. Personskader håndteres altid først
4. Inaktiver biologisk aktivt materiale
5. Læs altid brugsanvisning for giftige kemikalier eller opløsningsmidler.
6. Brug personlige værnemidler
4.2 UHELD
Ved alle uheld afbrydes arbejdet og laboratoriet forlades.
Hvis en person stikker eller skærer sig (penetrerende læsion) på materialer, der enten indeholder eller kan være kontamineret med biologisk materiale (f.eks. infektiøse virus), tilkaldes straks hjælp fra laboratoriechef og sikkerhedsleder og/eller læge fra hospitalet. Handsker tages af, og læsionen skylles straks med varmt vand for at fremme blødning mest muligt. Dette gøres i sluserummet. Derefter afvaskes læsionen mindst tre gange med desinficerende sæbe.
Yderligere tiltag afgøres af tilkaldt laboratoriechef og sikkerhedsleder og/eller tilkaldt læge ved en konkret vurdering af situationen og risikoen for eksponering. Arbejdsmiljøorganisationen inddrages under alle omstændigheder og dokumenterer uheldet som arbejdsskade.
Efter uheld genoptages arbejdet kun efter aftale med den ansvarlige sikkerhedsleder.
4.3 SPILD
Alt spild dækkes med sugende materiale og inaktiveres ved overhældning med natriumhypoklorit, ethanol eller Virkon.
Alt papir brugt ved opsugning og aftørring af spild fjernes som risikoaffald og autoklaveres.
Ved rengøring efter større spild skal der anvendes maske og langskaftede svære sektionshandsker over de almindelige handsler, ligesom dobbelt engangssko-overtræk skal anvendes. Hvis der har været anvendt specielle sko uden overtræk, skal de kasseres som risikoaffald. Kun personale, der er direkte involveret i rengøringen, må befinde sig i laboratoriet efter større spild.
Større spild skal indføres i spildprotokollen, som opbevares i slusen, og laboratoriechefen skal underrettes.
Ved risiko for kraftig aerosoldannelse og sprøjt (f.eks. ved tab fra stor højde) afsluttes desinfektionen med at aftørre gulv, borde, vægge og udstyr i god afstand fra spildstedet med 1 % Virkon S efterfulgt af spray med 70 % ethanol.
4.4 STRØMSVIGT OG BRAND
I kritiske situationer, der vurderes at medføre risiko for personskade skal laboratoriet umiddelbart rømmes. Det gælder specielt i forbindelse med strømsvigt, hvor udsugningen fra flowbænkene afbrydes, og der er fare for direkte kontakt med det biologiske materiale.
Så vidt muligt lukkes åbne beholdere med biologisk materiale inden rømning af laboratoriet. Hvis situationen tillader det, gennemføres almindelig procedure for aftagning af sikkerhedspåklædning.
5 KONTAKTPERSONER
Liste med kontaktoplysninger findes ved døren ind til Klasse II området.
Efter uheld genoptages arbejdet kun efter aftale med den ansvarlige sikkerhedsleder.
Bekendtgørelse om genteknologi og arbejdsmiljø, nr. 910 af 11/09/2008.