Genveje
Perkutan leverbiopsi til diagnostisk afklaring af diffust udbredt leversygdom eller fokale processer i leveren. Foregår som ultralydsvejledt biopsi i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed.
Ved mistanke om HCC på billeddiagnostik skal patienten først forelægges på Multi Disciplinær Team (MDT) Lever-Pancreaskonference (LPK) på Rigshospitalet.
Proceduren er invasiv, og det skal altid overvejes om nytten overvejer risikoen.
Blodprøverne skal ligge indenfor de beskrevne grænser. Nedenstående prøver må højest være 3 døgn gamle:
###TABEL_1###Ovenstående blodprøver skal vurderes af en læge inden undersøgelsen udføres.
Hvis patienten er i medicinsk behandling, skal der tages stilling til eventuel pausering af medicin og længden af pausering – f.eks. blodfortyndende præparater som apixiban, marevan, lavmolekylær heparin og magnyl.
Se også særskilt VIP:
Ultralydvejledt intervention - forholdsregler ved antitrombotisk behandling
Samt vejledning fra Dansk Radiologisk Selskab:
Perioperativ Regulering af Antitrombotisk Behandling (PRAB)
Præmedicinering kan være med diazepam 5-10 mg pr. os, gives 45 minutter før selve indgrebet. Dokumenteres i SP.
Ordinerende læge er ansvarlig for at informere patienten om risiko ved undersøgelsen samt dokumentere denne information i SP.
Sygeplejerske er ansvarlig for mundtlig og skriftlig information om undersøgelsens indhold og forberedelse.
Ved risikoydelser som leverbiopsi skal den mundtlige information suppleres med udlevering af skriftligt informationsmateriale ("ultralydsvejledt leverbiopsi"), se under bilag.
Skriftligt materiale skal suppleres med mundtlig opfølgning.
Information af patienten skal som minimum indeholde alle for patienten relevante oplysninger om helbred, sygdom, undersøgelsesmetode, prognose, risici, bivirkninger, komplikationer og herunder senfølger. Forslag til information til patienten:
Undersøgelsen foregår i lokalanalgesi hvor en knap 2 mm tyk kanyle bliver stukket ind i leveren, og der vil blive udtaget en lille vævsprøve. For at minimere risikoen for blødning skal patienten være sengeliggende til efter aftensstuegang. På leverens overflade kommer der ofte en lille blødning, der kan genere mellemgulvet. Der kan opstå smerter i maven eller i højre skulder, hvilket ses hos 25 %. Alvorlige blødning er sjælden (der er behov for blodtransfusion hos omkring 1/500 og operation hos 1/2000).
Patienten skal være fastende og tørstende i 4 timer før undersøgelsen, dog kan medicin indtages.
Patienter med diabetes, som faster, håndteres i henhold til Anæstesi og diabetes mellitus - faste og perioperativ behandling hos voksne (operationspatienter).
Blodtryk og puls noteres af sygeplejerske i observationsskema før undersøgelsen.
Nedenstående viser forholdsregler og observationsniveau efter leverbiopsi ved det ukomplicerede forløb.
###TABEL_2###Patienten er sengeliggende de første 4 timer efter biopsien.
Kontrol af blodtryk og puls, smerter samt klinisk kontrol ved sygeplejerske:
Se også observationsskema under bilag.
Afsluttende kontrol ved læge efter 4 timer ved stabile værdier.
Ved tegn på komplikationer (især svære smerter eller påvirkning af de vitale parametre) kontaktes vagthavende læge med henblik på vurdering og eventuel justering af observation og behandling.
Patienten medgives mundtlig og skriftlig instruks om straks at henvende sig (telefonisk til afdelingen) ved symptomer på blødning. Patienten skal være under opsyn af pårørende indtil næste morgen, og der skal være telefon i hjemmet. Transporttid til hospitalet, hvor biopsien er foretaget, må ikke overstige 30 minutter, forstået som anslået transporttid i ambulance. Hvis patienten ikke har pårørende, eller transporttiden er mere end 30 minutter, forbliver patienten indlagt til næste dag.
Patienten skal være fastende i 4 timer - og må drikke 1 time - efter undersøgelsen. Herefter må patienten spise og drikke frit, hvis forløbet er ukompliceret og der ikke er tegn på blødning.
Patienten VAS-scores efter undersøgelsen indtil smertefrihed. Nogle patienter beskriver smerter ved indstiksstedet og smerterne kan trække op i højre skulder. I tilfælde af smerter behandles smerterne med paracetamol og kodein efter en PN-ordination og i samråd med vagthavende læge.
Ved udskrivelsen udleveres et kort til ambulant tid i infektionsmedicinsk ambulatorium afsnit 144, med henblik på at give patienten svar på undersøgelsen.
Patienter fra Diagnostisk Enhed, afsnit 142, indkaldes af personalet i Diagnostisk Enhed til svar og skal derfor ikke medgives en tid til svar på undersøgelsen.
Patologisvar foreligger typisk indenfor 8 dage.
Svar for tuberkulose foreligger indenfor ca. 5-6 uger.
Under indlæggelsen – hovedrisikoen er blødninger. Alvorlige blødninger, der kræver blodtransfusion, er sjældne, optræder hos ca.1 pr. 500. Risiko for dødelige komplikationer er rapporteret ved 1/10.000. Andre risici er sjældnere; eksempelvis pneumothorax, blodsamling imellem lungehinderne og galdelækage. Risikoen for komplikationer er større, hvis der er tale om maligne leversygdomme, høj patientalder og i tilfælde hvor det er nødvendigt at stikke flere gange.
Efter udskrivelsen – Patienten informeres om at skulle undgå hård fysisk aktivitet, eksempelvis udøvelse af sport og rengøring de første tre dage efter at leverbiopsiundersøgelsen er foretaget. Derefter kan patienten genoptage sædvanlig aktivitet.
Patienten skal informeres om henvendelse ved eventuelle komplikationer – eksempelvis hvis der opstår yderligere smerter eller blødninger fra indstiksstedet eller anden form for ubehag efter udskrivelsen og to døgn frem.