I den vestlige verden har mindst 20% af befolkningen ugentlige symptomer på refluks. Det er vigtigt at erkende, at der findes alle sværhedsgrader af lidelsen, og dermed mange behandlingsniveauer.
Reflukssygdom kendetegnes ved tilbageløb af ventrikelindhold til spiserøret, hvor det giver anledning til kardinalsymptomerne som halsbrand og regurgitation.
Dysfunktion af nedre oesophagussphincter (LES) enten som forbigående sphincterrelaksation eller som vedvarende lavt basalt LES tryk. Sphincters funktion kan yderligere kompromitteres ved tilstedeværelsen af et hiatushernie (glidehernie). Der ses en overrepræsentation af hiatushernie hos reflukspatienter, men der er ikke nødvendigvis sammenfald mellem de to tilstande. Et hiatushernie i sig selv kræver således ikke refluksudredning.
De centrale symptomer er:
Andre symptomer fra oesophagus:
Ekstraoesophageale symptomer:
Alarmsymptomer, der har betydning for stillingtagen til gastroskopi:
Patientens symptomer er vigtig i diagnosticeringen af reflukssygdom. Optræder de typiske symptomer har de høj diagnostisk sikkerhed. For at øge den diagnostiske sikkerhed kan man udføre en PPI-test, hvor en protonpumpehæmmer gives i høj dosering, f.eks. Pantoloc 40 mg x 2 i 2 uger under observation af symptomer før, under og efter behandlingen. Hvis patientens symptomer skyldes syrerefluks, vil de altid påvirkes positivt af PPI-behandling i denne dosering.
Endoskopi spiller en begrænset rolle i diagnosen af reflukssygdom, da ca. 60% af patienter med reflukssygdom ikke har endoskoisk tegn på esophagitis. Fravær af esophagitis siger således intet om sværhedsgraden af patientens symptomer, idet hele spektret fra lette til svære symptomer findes uanset om der er esophagitis eller ej. Tilstedeværelsen af esoophagitis støter selvfølgelig diagnosen.
Indikation for gastroskopi:
PH-undersøgelse er indiceret ved usikker diagnose herunder behandlingssvigt af PPI, og hvis kirurgisk behandling overvejes - (pH-måling og manometri).
1. Livsstilsændringer (Reflukssygdom - patientpjece), fraset betydningen af vægttab hos overvægtige, er evidensen for effekt af disse dog svage:
2. Medicinsk behandling:
NB! For patienter med synkebesvær/PEG-sonde kan nogle Omeprazolpræparater og Nexium/Esomeprazol opslemmes i vand. Lansokapsler kan ligeledes åbnes og opslemmes i vand.
Der findes alle sværhedsgrader af reflukssygdommen, og derfor mange behandlingsniveauer. Respons på PPI-behandling er udtalt dosisafhængig. Nogle patienter klarer sig på intermitterende behandling, andre må optrappes til passende effekt. Ofte er patienterne ikke klar over, at der hyppigt er tale om en kronisk tilstand, hvor vedvarende behandling er nødvendig.
En stor del af de patienter der henvises til afdelingen for refluks, har ofte været igennem ovenstående og henvises mhp stillingtagen til kirurgisk behandling - laparoskopisk fundoplastik. Det er vigtigt at være opmærksom på, at patienten skal have et BMI < 30 før kirurgisk behandling kan tilbydes.