Fysioterapeuter og ergoterapeuter på Hvidovre Hospital som beskæftiger sig med indlagte patienter der er diagnosticeret med COVID-19.
Formålet med denne instruks er at beskrive hvilke fysioterapeutiske og ergoterapeutiske interventioner der tilbydes patienter indlagt med COVID-19 på Hvidovre Hospital, herunder vurdering af:
COVID-19: COVID-19 forårsages af Corona virus SARS-CoV-2. Sygdommen COVID-19 kan give et varieret sygdomsbillede fra milde og øvre luftvejsinfektioner, til udvikling af pneumoni og Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). Ældre og patienter med co-morbiditeter såsom lungesygdom, hjertesygdom, kræft og diabetes er i øget risiko for udvikling af respirationssvigt (1).
ICF: International klassifikation af funktionsevne, funktionsnedsættelse og helbredstilstand (ICF) er udviklet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til anvendelse og belysning af forskellige sundhedsaspekter. ICF’s domæner kan ses som afgrænsede aspekter af den samlede helbredstilstand. Disse domæner beskrives i et krops-, person- og samfundsmæssigt perspektiv i to komponenter: ”Kroppens funktioner og anatomi” og ”Aktiviteter og deltagelse” (2).
ADL: ”Activity of Daily Living”: menneskets daglige gøremål.
FRC: Funktionel Residualkapacitet (FRC) er den mængde luft, der er tilbage i lungerne efter en normal passiv eksspiration (3).
SAT: Saturation/iltmætning i blodet målt med et pulsoximeter (3).
PLB: Pused Lip Breathing (PLB) er en respirations teknik, hvor der lægges et lille pres på eksspirationen ved at spidse læberne under eksspirationen mhp. at sænke respirationsfrekvensen og øge respirationsdybden (3).
CPAP: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) er en behandlingsmetode, som sikrer et vedvarende og ensartet positivt tryk i hele respirationscyklus. CPAP kan gives kontinuerligt i op til 24 timer (kCPAP) eller intermitterende, hvor der gives intervaller på 5-30 minutters varighed (iCPAP) (3).
PEP: Positive Expiratory Pressure (PEP) kan gives enten ved et mundstykke/fløjte eller en maske, hvorpå der sættes en modstand på eksspirationen. Formålet er sekretmobilisering eller at forbedre FRC (3).
Dysfagi: Dysfagi er en samlet betegnelse for vanskeligheder med at spise og drikke samt synke eget mundvand. Dysfagi kan forårsages af COVID-19 associerede komplikationer som apopleksi, encephalomyelitis, encefalopati, perifer neuropati myositis, samt sekundær sarkopeni.
Der skelnes mellem øvre og nedre dysfagi (4, 7):
Almen genoptræning: Foregår i kommunalt regi og opdeles i basalt og avanceret niveau. Kommunen vurderer om patienterne skal tildeles genoptræning på basalt eller avanceret niveau og afgrænsningen er detaljeret beskrevet i ”Vejledning om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner” (5,6).
Specialiseret rehabilitering: Patienter der henvises til specialiseret rehabilitering, har typisk komplicerede, omfattende, sjældne og/eller alvorlige funktionsnedsættelser af væsentlig betydning for flere livsområder, herunder oftest omfattende mentale funktionsnedsættelser. Patienterne har behov for både genoptræningsindsatser og andre rehabiliteringsindsatser, som varetages af teambaserede, autoriserede sundhedspersoner og andre fagpersoner med specialiserede kompetencer, indenfor deres fagområde. Der er særlige krav til tilrettelæggelse af helhedsorienterede forløb, timing og organisering (5,6).
Patienter der er indlagt med COVID-19 kan ved behov henvises til fysio- og/eller ergoterapi via best. ord.. Se vejledningen “Rekvirering af fysio- og ergoterapi” for nærmere beskrivelse.
Vær opmærksom på at procedurer forbundet med respirationsfysioterapi, samt udredning og behandling af dysfagi må sidestilles med andre aerosoldannende procedurer. Derfor er det vigtigt at anvende relevante værnemidler, der er vurderet nødvendige under den slags procedurer. Se vejledningen ” COVID-19 - visitation, udredning, håndtering, behandling og information” , hvoraf det fremgår hvilke værnemidler, herunder hvilken type maske, der anvendes i forbindelse med forskellige procedurer.
Vurdering
Fysioterapeutisk vurdering af respiration:
Patienter med COVID-19 har ofte respiratoriske komplikationer, som kan opstå grundet svær pneumoni og i nogle tilfælde ARDS. Symptomerne kan være åndenød og stort variabelt iltbehov grundet væske i alveolerne og evt. sekret distalt i bronkiolerne. Valg af fysioterapeutiske interventioner til patienter med COVID-19 er afhængig af hvilken grad deres respiration er påvirket, herunder især grad af hypoxi.
Ved vurdering af graden af de respiratoriske problemer kan følgende inddeling anvendes i forhold til valg af fysioterapeutiske interventioner til denne patientgruppe (se figur 1 + bilag 1) (1,6,8,9):
GRØN: Patienter med COVID-19, med SAT ≥ 94% uden ilt og som har ingen/let dyspnø.
GUL: Patienter med COVID-19, som har SAT < 94% uden ilt, moderat dyspnø og/eller har behov for 3-10 liter ilttilskud.
RØD: Patienter med COVID-19, som har SAT < 92% uden ilt, svær dyspnø, behov for > 10 liter ilttilskud og/eller desaturerer betydeligt ved mobilisering/bevægelse.
Figur 1: Fysio- og ergoterapeutiske interventioner til patienter med COVID-19
Patienter med COVID-19 vurderes ud fra følgende parameter (1,3):
Ergoterapeutisk vurdering af dysfagi:
Dansk selskab for dysfagi anbefaler følgende (10, 20):
Hvis det vurderes nødvendigt at gennemføre en Facio-oral undersøgelse kan det være nødvendigt at tilpasse undersøgelsen. Eksempelvis (11):
Det henvises endvidere til instruksen ”Dysfagi, voksne - ergoterapeutisk undersøgelse, behandling og genoptræning”.
Fysio- og ergoterapeutisk vurdering af funktionsevne:
Vurdering af habituelle og aktuelle funktionsevne jvf. ICF, herunder fokus på forflytninger ind/ud af seng, rejse/sætte sig og gang samt ADL-udførelse (2). Se uddybning af vurdering i den tværregionale instruks Medicinske patienter, ergo- og fysioterapeutisk intervention til indlagte.
Fysioterapeutiske interventioner
Ud fra vurdering af respiration, graden af de respiratoriske problemer og patienternes aktuelle funktionsevne opstartes relevante interventioner (9,12,13). De forskellige interventioner er beskrevet i figur 1 og nedenstående afsnit. Hos patienter indlagt med COVID-19 anbefales følgende mål for saturationen, med mindre andet er anført; 92-96% hos lungeraske og 88-92% hos patienter med KOL (1,8).
Mobilisering og lejringer:
Mobilisering, lejringer og stillingsskift medvirker til at FRC øges og bedre arbejdsforholdene for respirationsmusklerne. Jo mere patienterne kommer fra liggende til siddende og stående, jo mere øges FRC og dermed bedres ventilationen af lungerne og medfører lavere respirationsfrekvens og bedre saturation (3). Derfor anbefales det at patienter med COVID-19 mobiliseres så meget som muligt (minimum siddende i en stol) og gerne minimum 20 minutter 2 eller flere gange om dagen. Patienter der desaturerer betydeligt i forbindelse med mobilisering, skal selvfølgelig begrænse mobilisering og i stedet for lejres bedst muligt ift. at øge deres saturation. Der er gode erfaringer med at lejre patienter med COVID-19 på maven, halvt maveliggende (med puder under bryst/mave), sideliggende (med puder mellem benene) eller i fowlers leje (dvs. siddende i sengen med eleveret hovedgærde, knæk ved knæene og støtte til armene) (3, 12,13).
Ved desaturering under mobilisering og/eller træning må iltflowet øges mhp. at stabilisere SAT og undgå desaturering og udtrætning. Dette noteres i journalen og videregives til lægen på afdelingen. Efter endt mobilisering/træning skal iltkravet dog kunne stabiliseres som før mobiliseringen (1). Man kan også anvende iltrobotten O2matic til træning, som kan indstilles til fastmode ved at vælge ”walking” under profiler. Hermed reagerer O2matic hurtigere på ændringer i saturationen, samt justerer og tilpasser iltflowet til patienten.
Iltrobotten O2matic
Continuous Positive Airway Pressure (CPAP):
Kontinuerlig CPAP (kCPAP) overvejes når patienter med COVID-19 har hypoxi og behov for mere end 10 liter ilt/min. Indikation, kontraindikationer og fremgangsmåde for kCPAP er beskrevet i vejledningen: Kontinuerlig CPAP til voksne patienter med COVID-19.
Normalt er hypoxi og sekret ofte en indikation for intermitterende CPAP (iCPAP), men dette skal nøje overvejes til patienter med COVID-19, da:
1) CPAP er en aerosoldannende procedure, hvilket betyder øget risiko for smitte under behandlingen.
2) det øgede iltbehov skyldes ofte væske i alveolerne, som intermitterende CPAP ikke har en dokumenteret effekt på.
Hvis patienterne har betydelig atelektase, kan der fortsat være indikation for intermitterende CPAP efter aftale med en læge (1,14,15). Ved sekretstagnation anbefales i stedet for PEP (se nedenstående afsnit). Ved behov for intermitterende CPAP henvises til vejledningen: CPAP-behandling til voksne.
Dybe vejrtrækninger:
Patienter instrueres i at tage dybe abdominale respirationer med slutinspiratorisk hold (ca. 2 sek.) og PLB under eksspirationen mhp. at øge FRC. De dybe vejrtrækninger bør udføres 3-5 gange hver time (3).
Sekretmobilisering:
Nogle patienter med COVID-19 oplever sekretproblemer og kan derfor med fordel instrueres i PEP-fløjte eller maske, samt hoste- og støde teknikker mhp. løsning og opbringning af sekret. Stødeteknik består af en lang forceret eksspiration med åben mund og glottis (som når man ånder på et spejl), mens hosteteknik er en eksplosiv eksspiration. Ved smerter eller svaghed anbefales det at patienten holder fast i en bordkant, holder sig på maven eller lægger albuerne på bordet/knæene ved host (3,16). Der udleveres pjecen ”Teknikker til at fjerne slim fra lungerne” ved behov. Patienter som er immobiliseret og med behov for ilttilskud (<10 liter ilt), kan også instrueres i PEP mhp. øge FRC, kombineret med dybe vejrtrækninger, lejringer og mobilisering til den siddende stilling. Anvendelse af PEP er beskrevet i instruksen Respirationsfysioterapi - voksne . Der kan udleveres følgende pjecer ved anvendelse af PEP: "PEP Fløjte" eller ” PEP Maske”.
Thorax mobiliserende øvelser:
Patienter med COVID-19 kan senere i forløbet opleve stivhed i thorax og der anbefales derfor thorax mobiliserende øvelser mhp. at bevare bevægeligheden i brystkassen. Patienterne kan f.eks. instrueres i dobbeltsidigt armløft med håndfatning til over hovedhøjde, rotationer af trunkus og armsving (3).
Dyspnøhåndtering:
Patienter med COVID-19, som oplever dyspnø kan med fordel instrueres i dyspnøhåndtering, især hvis de føler sig meget begrænset af dyspnø eller er bange. Metoder til at lette det respiratoriske arbejde er (3):
Udlevering af relevante pjecer:
Ergoterapeutiske interventioner
Interventioner målrettet dysfagi
Dansk selskab for dysfagi anbefaler følgende (10,17, 20):
Hvis der er tvivl om pt. kan ernæres sufficient, kontaktes plejepersonalet på afdelingen og/eller der sendes best.ord. til diætisterne.
Det henvises endvidere til instruksen Dysfagi, voksne - ergoterapeutisk undersøgelse, behandling og genoptræning
Fysio- og ergoterapeutisk genoptræning af funktionsevne
Patienter som har nedsat funktionsevne og som ikke er begrænset af betydelig desaturering under mobilisering, tilbydes relevant genoptræning med fokus på forflytninger ind/ud af sengen, rejse/sætte sig, gang, ADL-træning, udlevering af hjælpemidler, samt instruktion i selvtræning (9,12,13). Se forslag på valg af interventioner i den tværregionale instruks: Medicinske patienter, ergo- og fysioterapeutisk intervention til indlagte og den lokale vejledning Fysioterapi, mobilisering, Intensiv, IMA.
Vær opmærksom på om patienter indlagt med komplicerede forløb af COVID-19 kan være underernæret og dermed afkræftet, hvilket har betydning for valg af træningsintensitet.
Patienter der har haft længere indlæggelsesforløb og respiratorbehandling på intensivafdelingen (ITA) har stor risiko for at udvikle Postoperativ Intensiv Care Syndrome (PICS), som omfatter fysiske, mentale og kognitive begrænsninger i lang tid efter udskrivelse (9,18,19). Disse patienter har derfor behov for fysio- og ergoterapeutisk vurdering af funktionsevne, samt tilrettelæggelse af genoptræning ud fra patientens funktions- og vågenhedsniveau som beskrevet i den lokale vejledning Fysioterapi, mobilisering, Intensiv, IMA. Omfang og varigheden af eventuelt permanente vævskader og funktionelle udfordringer er afhængig af graden af symptomer, samt individuelle faktorer, hvorfor der vil være behov for en individuel vurdering af patienternes rehabiliteringsbehov så tidligt som muligt i indlæggelsesforløbet (9,18,19).
Afslutning af fysio- og ergoterapi
Afslutning af fysio- og ergoterapi kan ske når:
Ved udskrivelse vurderes behov for videre genoptræning eller specialiseret rehabilitering:
Afdelingsledelsen og medarbejdere i Fysio- og Ergoterapien har ansvar for at kende og anvende instruksen ”Patienter indlagt med COVID-19 - Fysioterapeutiske og ergoterapeutiske interventioner” i praksis. Derudover har afdelingsledelsen ansvar for at instruksen opdateres og revideres løbende.
Link til dokumenter i VIP
COVID-19 - visitation, udredning, håndtering, behandling og information
Medicinske patienter, ergo- og fysioterapeutisk intervention til indlagte
Dysfagi, voksne - ergoterapeutisk undersøgelse, behandling og genoptræning
Respirationsfysioterapi - voksne
Kontinuerlig CPAP til voksne patienter med COVID-19
Fysioterapi, mobilisering, Intensiv, IMA.
Genoptræningsplaner, Amager Hvidovre Hospital SKS registreringsvejledning for fysioterapeuter og ergoterapeuter.