Tvangsbehandling i Børne- og Ungeafdelingen

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne vejledning gælder for ansatte i Børne- og Ungeafdelingen, AHH, og suppleres af samarbejdsaftaler og VIP-vejledninger for Akutmodtagelsen og Børne- og Ungdomspsykiatrien.

Vejledningen anvendes, når personalet har behov for assistance til håndtering af udadreagerende patienter, som er fyldt 15 år og som modsætter sig behandling af livstruende tilstande.

Tilbage til top

Definitioner

 

Tilbage til top

Tvang:

Foranstaltninger, som patienten, der er fyldt 15 år, modsætter sig, verbalt eller fysisk.

Er patienten under 15 år, er der ikke tale om tvang, såfremt forældrene har givet samtykke til foranstaltningen.

 

Hvis omgående gennemførsel af en foranstaltning er nødvendig for at afværge, at en patient under 15 år

1) udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på liv eller heldbred eller

2) øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang

skal der ikke forud for foranstaltningen forsøges indhentet samtykke fra forældremydighedsindehaveren, men denne skal efterfølgende orienteres. 

Tvang er et begreb i Psykiatriloven, som kun gælder for patienter, der er indlagt på psykiatrisk afdeling. Man kan altså ikke udøve tvangsbehandling på en patient, der ikke er indlagt på psykiatrisk afdeling (se "dobbeltindlæggelse")

Et alvorligt indgreb, som tvangsfiksering, må som udgangspunkt ikke anvendes overfor patienter under 15 år.

Nødværge og nødret: Afværgelse af akut og væsentlig fare for enten patienten eller andre eller af betydelig skade på omgivelser.  "Nød bryder alle love".

Tvangsindlæggelse: I akutte tilfælde anvendes såkaldt "røde papirer" (fare-indikation).  Tvangsindlæggelsen må ikke finde sted på den afdeling, hvor lægen selv er ansat. Dvs. det er ikke psykiateren, der tvangsindlægger - det er lægen på børne- og ungeafdelingen (se link til røde papirer nedenfor)

Dobbeltindlæggelse: Patienten er indlagt på psykiatrisk afdeling og udstationeret til somatisk afdeling, dvs. man etablerer "en boble af psykiatri" på den somatiske afdeling. Dette giver mulighed for tvangsbehandling efter psykiatriloven

Fast vagt: En hertil udpeget sygeplejerske eller andet kvalificeret personale, som ikke samtidigt har andre arbejdsopgaver end at tage sig af den pågældende patient

Fremgangsmåde

 

Vægter bør kaldes allerede inden patientens ankomst, såfremt meldingen indikerer behov for tvangstilbageholdelse eller assistance til at skærme patienten###TELEFON###

Politiet afløser ved behov vægterne. Akut behov: 112. Semi-akut behov: ###TELEFON###

Børne- og ungdomspsykiatrisk vagthavende (døgnvagt, Glostrup): ###TELEFON### 

Er patienten i forvejen indlagt på BUC Bispebjerg, kan vagthavende dér kontaktes på ###TELEFON###

Formelt tvangsindlægges patienten på den psykiatriske afdeling og udstationeres til den somatiske afdeling, hvor den påtænkte behandling skal finde sted (vores sengeafsnit), dvs. patienten er dobbeltindlagt.

Procedure ved indikation for tvangsbehandling:

  • Lægen på Børne- og Ungeafdelingen kontakter vagthavende på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling mhp. råd og vejledning
  • Lægen på Børne- og Ungeafdelingen udfærdiger lægeerklæring til brug for tvangsindlæggelse på fareindikation (Røde papirer, se nedenfor under Links)
  • Frihedsberøvelsen godkendes efterfølgende af den psykiatriske overlæge (eller dennes stedfortræder). Politiet skal ikke medvirke
  • Lægen på Børne- og Ungeafdelingen dokumenterer, hvad tvangsbehandlingen/-foranstaltningen omfatter. Det er vigtigt at rådføre sig med psykiateren om formuleringen.  Står der f.eks. udelukkende "mhp. NAC-behandling", må der ikke tages blodprøver eller gives anden behandling under tvang
  • Lægen på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling dokumenterer særskilt vedrørende tvangsforanstaltningen herunder hvornår fiksering skal revurderes ("bæltetilsyn")
  • Ved frihedsberøvelse skal der beskikkes patientrådgiver/skal der ske orientering af bistandsværge (ved retslige patienter). Det psykiatriske personale er ansvarligt for dette

Personalet må først anvende tvang, når de har gjort alt, hvad der er muligt for at få patienten til at medvirke frivilligt til behandlingen. Når personalet anvender tvang, skal det gøres så skånsomt som muligt og med størst mulig hensyntagen til patienten. Det betyder, at den form for tvang, der anvendes, altid skal være den mindst indgribende, og at den skal stå i rimeligt forhold til det, der søges opnået med tvangen. Dette kaldes mindste middels princippet.

Fiksering: Ved behov for fiksering (bælte, hånd-, fodremme) medbringer personalet fra psykiatrisk afdeling det nødvendige udstyr.  Tvangsfiksering må som udgangspunkt kun anvendes kortvarigt, dvs. ikke udover nogle få timer. Ved fiksering skal der være fast vagt, og den faste vagt skal altid opholde sig således, at patienten er under umiddelbart og konstant opsyn.

Obs, at bæltenøglen kan findes i afsnit 415 i medicinrummet, på væggen ved blandevejledningerne.

Der skal foretages en lægelig vurdering af, om en tvangsfiksering fortsat skal anvendes, 2-4 timer efter at tvangsfikseringen er påbegyndt. 

Desuden skal der foretages en fornyet lægelig vurdering af, om en patient fortsat skal være tvangsfikseret, så ofte forholdene tilsiger det, dog mindst 3 gange i døgnet. 

Disse vurderinger (kaldet "bæltetilsyn") foretages af læge fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling.

Fast vagt​​

  • Stillingtagen til behovet for fast vagt på psykiatrisk indikation foretages af læge fra psykiatrisk afdeling. Den psykiatriske afdeling betaler herfor.  Psykiatrisk indikation foreligger eksempelvis ved svære psykotiske tilstande, tvangsfiksering og ved nærliggende suicidalrisiko.
  • Ved ordination af fast vagt på psykiatrisk indikation bestiller ansvarshavende sygeplejerske i det psykiatriske afsnit, som patienten er udstationeret fra. 

Fast vagt hos den dobbeltindlagte patient:  Kan varetages af plejepersonale ansat i børne- og ungdomspsykiatrien, voksenpsykiatrien, Psykiatriens Vikarcenter og FADL.

Sygeplejestuderende og social- og sundhedsassistentelever kan ikke varetage fast vagt-funktionen ved dobbeltindlagte patienter. Faste vagter ansat i Psykiatriens Vikarcenter, FADL's vagtbureau og de somatiske hospitalers interne vikarkorps skal have gennemgået undervisning i den faste vagts opgaver og ansvar ved dobbeltindlagte patienter. 

Den faste vagts opgaver og ansvar ved dobbeltindlagte patienter i Børne- og Ungeafdelingen

Se Bilag 1 Den faste vagts opgaver og ansvar ved dobbeltindlagte patienter i somatisk afdeling.

Se Bilag 2 for observationsskema der skal anvendes ved tvangsfikserede patienter (forefindes i SP).

Se Bilag 3 for Tjekskema ved dobbeltindlagte patienter.

Se Bilag 4 for Sikker kommunikation vedrørende dobbeltindlagte patienter.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Sundhedslovens paragraf 19 om øjeblikkeligt behandlingsbehov:

Hvis en patient, der midlertidigt eller varigt mangler evnen til at give informeret samtykke eller er under 15 år, befinder sig i en situation, hvor øjeblikkelig behandling er påkrævet for patientens overlevelse eller for på længere sigt at forbedre patientens chance for overlevelse eller for et væsentligt bedre resultat af behandlingen, kan en sundhedsperson indlede eller fortsætte en behandling uden samtykke fra patienten eller fra forældremyndighedens indehaver, nærmeste pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig.

Røde papirer: 

https://politi.dk/-/media/mediefiler/landsdaekkende-dokumenter/blanketter/sundhed/laegeerklaering-roed.pdf

Lov om anvendelse af tvang i psykiatrien mv.:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/936

Sundhed.dk
https://www.sundhed.dk/borger/behandling-og-rettigheder/psykiatri/tvang-i-psykiatrien/

VIP om tvangsbehandling på somatisk afdeling - indeholder også passage om børn:

Tvangsbehandling af patienter på somatisk afdeling - dobbeltindlæggelse og brug af fast vagt (voksne og børn)

 

Tilbage til top

Bilag