Vejledningen beskriver New Memory Boxes og procedure ved mors Neonatalafsnittet AHH
Memory box indholder følgende:
OBS!! Lys der gives med fra box, må ikke tændes på hospitalet. Kan evt. bruges derhjemme eller ved gravsted.
HUSK…
Det er forældrene selv, der må bestemme, hvad der skal i ´memory-boxen´og om de i det hele taget ønsker at tage imod tilbuddet. Nogle forældre ønsker få ting,- hvad der giver mest mening for dem. Andre familier vil gerne have så meget som muligt af, hvad der har berørt deres barn f.eks. EKG / SAT måler / patient armbånd / første hue /forbindinger.
Forældre og familie skal vælge så meget som muligt, derfor skal de ”selv” vælge tæpperne / sprutterne / tøj. Forældre må meget gerne bruge deres egne ting hjemmefra, hvis de har ønske om det.
Hvis forældrene ikke ønsker at få en´memory-box', kan spl. tilbyde selv at lave en ´memory-box´, som vi kan gemme, indtil de er klar til at modtage den. Ofte vil familien have det, når de kommer til opfølgende samtale på hospitalet.
Undersøgelser viser, at processen med "Memory making" vedr. afdøde spædbørn, kan hjælpe familien med at bearbejde sorgprocessen bedre. At skabe minder, hvor to personer bekræftes i deres forældreskab og bekræfter forældrerollen. Før forældrene kan begynde at sørge, har de brug for at føle, at de er forældre.
De vasker barnet, giver tøj og ble på - og passer på deres barn med hjælp fra personalet. Det giver også bevis for, at de har haft et barn, og de er bestemt til at være barnets forældre. Når forældrene laver hånd- og fodaftryk, tager en hårlok og laver fotos bekræftes forældreskabet og barnets eksistens.
At involvere forældre i at skabe minder er nyttigt for hele familien i sorgprocessen, sagt med fokus på søskende (uanset alder). Der er mange forskellige måder at inkludere søskende på. De kan fysisk hjælpe med bad / vask, få lavet et hånd- og fodaftryk af alle søskende på samme ark sammen med babyen eller give tøj på babyen. Hvis søskende ikke fysisk kan være til stede under ophold på Neonatalafsnittet, kan søskende hjælpe på anden vis. De kan udvælge tøj / sprutte til barn eller tegne på / dekorere den hvide ´memory box´.
Familien i forskningsprojektet ”Creating Evidence” fortalte, at det der betød mest for familien var udvalget af fotografier/billeder af deres barn og dem alle som familie.
Spl. skal støtte familien i at tage billeder, både af baby, men også af familien sammen med baby. Det sensitive aspekt forholdte sig til at svøbe barnet ind, og ikke fremvise ansigtet/kroppen direkte – men stadig fremviser et omsvøbt ”levende barn” (f.eks. hos mor, dækket med dyne eller tæppe). Dette fotografi blev for de fleste familier det vigtigste/mest betydningsfulde minde. Dette kan stå på bordet derhjemme eller fremvises til venner på etisk vis.
Man behøver ikke at vente til et barn er død for at starte ´memory making´ processen. En familie med et barn, der har et livsbegrænsende syndrom, eller skal starte palliativ pleje, kan få tilbudt en ´memory-box´ med det samme. Det giver mere mening for familien at lave ’normal ’ pleje, før de mister deres barn og derfor mindes disse øjeblikke.
Der er mange muligheder for at lave så mange minder så muligt. Det er bedst, hvis baby ligger på en ’Cuddle cot’ efter barnet er dødt. En Cuddle cot er en transportabel bærelift, hvor barnet ligger afskærmet og trygt. Det holder barnets temperatur nede og bremser nedbrydningsprocessen, så det afdøde barn ikke behøver at komme i kapellet de første 2-3 døgn.
OBS Cuddle cot er ikke altid en mulighed, hvis barn skal obduceres.
Reference list:
Creating Evidence: Findings from a Grounded Theory of Memory-Making in Neonatal Bereavement Care in Australia. RebeccaThorntonPh.D.abPatriciaNicholsonPh.D.cLouiseHarmsPh.D.a
Journal of Pediatric Nursing Volume 53, July–August 2020, Pages 29-35
Addressing Parental Bereavement Support Needs at the End of Life for Infants with Complex Chronic Conditions.
Juliet S. Tan, M.D., B.A., Sharron L. Docherty, Ph.D., CPNP, Raymond Barfield, M.D., Ph.D.,and Debra H. Brandon, Ph.D., R.N., CCNS, FAAN
Journal of Palliative Medicine, 2012 May; 15(5): 579–584.
Understanding Grief: A Component of Neonatal Palliative Care,
Tricia L. Romesberg
Journal of Hospice and Palliative Nursing 6(3) July 2004, p161-170