At sikre korrekt og ensartet visitation og disponering af Præhospital Visitator.
At beskrive PHV-koordinator funktionen.
Sundhedsfaglige visitatorer, PHV-koordinator, 1813-bagvagts læge, AMK-læger, akut dispatchere, vagtleder 112, vagtleder 1813. Paramedicinere og ambulancebehandlere i Region Hovedstadens Akutberedskab, samt personale på Akutbil Bornholm.
AKB-PHV: enhed der består af 2 funktioner, hhv AKB der vil disponeres som A-kørsel, hvorimod AKB-PHV vil disponeres som B-kørsel.
AKB: akutbil
PHV: Præhospital Visitator
B3-PHV: Specialrespons som vælges af SFV i situationer, hvor der ønskes en vurdering på stedet
SFV: Sundhedsfaglig visitator på Region Hovedstadens Vagtcentral.
DI: Dansk Indeks
CVI: Centralvisitationen
VC: vagtcentral
SFV's rolle
SFV skal foretage en sundhedsfaglig vurdering og vælge relevant respons ud fra DI.
Hvis SFV ønsker patienten tilset af AKB-PHV, skal responset ”B3-PHV” vælges, hvorefter PHV-koordinator på VC gennemgår turen mhp. at træffe endelig beslutning om relevant disponering.
B3-PHV må ikke vælges til følgende:
(* Akutbil kan dog disponeres hertil, ved skønnet gevinst for patienten, før ambulancen kan være fremme)
Se desuden afsnittet omkring den præhospitale visitators funktion længere nede i dokumentet.
PHV-koordinators rolle
AKB-PHV kan disponeres som en ambulance til B3-PHV, samt til alle typer af B- eller C-kørsler efter konkret skøn.
AKB kan disponeres til A-kørsler, hvor patientens tilstand formodes at være tidskritisk og hyperakut, eks. Hjertestop eller blokeret luftvej, samt akut ved AKS, anafylaksi eller hypoglykæmi og hvor nærmeste ambulance eller akutlægebil forventes at have en urimelig lang responstid. I disse situationer skal der desuden altid medsendes ambulance og akutlægebil (ved hjertestop, blokeret luftvej eller behov for lægelig assistance).
Når AKB-PHV disponeres til en opgave, vil det altid være PHV-koordinator på VC, som i sidste ende beslutter om det er relevant og forsvarligt at køre ud på den pågældende opgave. Hvis PHV-koordinator vurderer, at opgaven ikke er relevant for AKB-PHV, skal opgaven disponeres til en ambulance. NB: særlig opmærksomhed på sikkerhed for en-mands-betjent køretøj, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at disponere AKB-PHV, hvor der er risiko for personalesikkerheden.
Hvis patienten befinder sig udendørs, bør der – under en konkret hensyntagen til vejrsituationen og oplysninger om patientens tilstand – foretages en kritisk vurdering af om AKB-PHV bør sendes på opgaven. NB: opmærksomhed på VIP Afslutning af den præhospitale indsats på stedet
NB: AKB-PHV kan disponeres til hændelser, hvor der kræves ambulanceleder for at varetage denne. På denne måde bindes et ambulanceberedskab ikke unødigt.
PHV-koordinator kan også bistå med:
Sparringspartner for Akutambulancer ved opgaver, hvor PHV-tankegangen vil være til gavn for patienten.
Sparringspartner for Liggende sygetransportenheder, der ønsker vejledning i forhold til patientens tilstand og indbringelsesform.
APT-”overløb”, altså APT-funktion i form af visitation, vejledning o. lign.
Prioritering af opgaver
B3-PHV-respons har samme overordnede servicemål som B-respons i øvrigt.
Opgaver med B3-PHV-respons skal som udgangspunkt sendes til nærmeste AKB-PHV medmindre dette medfører forlænget responstid sammenlignet med den aktuelle responstid for øvrige B-kørsler. I så fald skal der sendes ambulance til AKB-PHV-opgaven.
Hvis der ikke er B3-PHV-opgaver, skal AKB-PHV sendes til nærmeste B-kørsel medmindre dette medfører forlænget responstid sammenlignet med den aktuelle responstid for øvrige B-kørsler. AKB-PHV kan også sendes til C-kørsler, hvis der ikke er B-kørsler i rimelig afstand til AKB-PHV.
Når AKB-PHV ankommer til opgave, trykkes optaget. Ved A-kørsel i området vil PHV-koordinator lave opkalds anmodning til AKB-PHV via SINE mhp om AKB-PHV kan frigøres til A-kørsel. AKB-PHV laver vurdering af om det er sikkert at frigøre sig fra patienten.
Oplæring vil foregå på vagtcentralen
Ansvar og opgaver:
Faglige kvalifikationer:
Personlige kvalifikationer:
Særligt for Bornholm:
Ovenstående er gældende for Akutbil Bornholm med følgende tilføjelser/ændringer:
Delegation:
Præhospital leder i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.
Implementering:
Præhospital leder i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet.
Sektionsledere ved Ambulance og Køretøjer er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste på PHV.
Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.