Rene tekstiler som dyner, puder, tøj og linned Rene tekstiler - skal opbevares rent og tørt f.eks. tildækket på transportvogn, i lukket skab/skuffe eller på hylde i lukket linneddepot - skal håndteres med rene hænder - der tabes på gulvet må ikke bruges, men skal kasseres som snavsetøj - Opbevares uden adgang for patienter og pårørende - Dør til linneddepot skal holdes lukket. Madrasser og senge - Madrasbetræk skal være væsketæt - Mellem hver patient samt ved synlig forurening skal seng, madras og væsketætte pude rengøres og eventuelt desinficeres, jf. lokale retningslinjer/lokale tilføjelser - Rene nyopredte senge opbevares i rene lukkede rum eller tildækkes med plastik og anbringes så vidt muligt på steder uden meget aktivitet. Plastovertræk er til engangsbrug. Leasede madrasser - De er rene og plomberede ved ankomst og skal opbevares rent og adskilt fra urene. Snavsetøj som dyner, puder, patienttøj og linned Håndtering af snavsetøj er en uren procedure, og sundhedspersonalet skal ud fra en risikovurdering anvende værnemidler. Snavsetøj - skal håndteres forsigtigt, så omgivelserne ikke forurenes - må ikke lægges på gulvet - I kliniske afdelinger skal snavsetøj anbringes i snavsetøjspose på patientstuen/behandlingsrum - der er vådt skal emballeres jvf lokale retningslinjer/lokale tilføjelser. Sengelinned, dyner og puder skiftes og vaskes mellem hver patient samt ved synlig forurening. Affald Håndtering af affald er en uren procedure, og sundhedspersonalet skal ud fra en risikovurdering anvende værnemidler. Affald skal - kasseres, emballeres og transporteres så emballagens yderside og omgivelser ikke forurenes - kasseres, så emballagen kan lukkes forsvarligt - kasseres, sorteres og emballeres jf. lokale retningslinjer/lokale tilføjelser. Affaldsstativer og transportvogne rengøres jf. lokale retningslinjer/lokale tilføjelser. Håndtering af fødevarer Selvbetjeningsvogne/borde og -køleskabe - Håndhygiejne skal udføres før håndtering af fødevarer - Der bør være skiltning om regler for håndhygiejne og hånddesinfektionsmiddel tilgængeligt i umiddelbar nærhed - Fødevarer skal være emballeret enkeltvis. Ved decentral mad-udportionering - Håndvask skal udføres før håndtering af fødevarer - Hår skal være samlet/opsat - Engangsforklæde skal anvendes - Uindpakkede fødevarer håndteres med køkkenredskaber.