Rengøring af køleskabe der indeholder farmakologiske produkter Formål At sikre korrekt rengøring af køleskabe, der indeholder farmakologiske produkter. Vejledningen skal endvidere sikre, at opgaven udføres med faste intervaller. Målgrupper og anvendelsesområde Personale på Herlev og Gentofte Hospital. Definitioner Rengøring: Proces, der fjerner støv, smuds, og mikroorganismer for dermed at forhindre en opformering. Desinfektion: Proces, der er i stand til at dræbe patogene mikroorganismer i et sådan omfang, at det desinficerede kan benyttes uden risiko for infektion. Fremgangsmåde Infektionshygiejne i medicinrum Medicinrummet og medicinkøleskabe er et rent område, hvor der opbevares rene og sterile produkter. Håndhygiejne og periodisk rengøring er derfor en vigtig procedure i forbindelse med brug af medicinkøleskabe. Udstyr og/eller medicinrester, der har været i kontakt med patienter eller været på sengestuen, må ikke returneres til medicinrummet. Medicin til personligt brug, fx insulinpenne, salve, cremer og øjendråber, bør forblive hos patienten på patientstuen og være mærket med patientid (link til vejledning om patientidentifikation). Medicin til personligt brug, der skal opbevares på køl og som anvendes ved patienten, skal desinficeres med hospitalssprit 70 - 85 % før genanbringelse i køleskabet. Der må ikke opbevares analysemateriale med væv og vævsvæsker i medicinkøleskabe. Disse er udelukkende til farmakologiske produkter Håndhygiejne Der udføres hånddesinfektion før al kontakt med medicinkøleskabet. Rengøring Køleskabet rengøres med en rengøringsklud. Gerne fordoseret engangsrengøringsklud. - Køleskabet tømmes og rengøres grundigt på alle flader og sider - Brug aldrig skurecreme, ståluld eller andet udstyr, der kan ridse overflader - Hylder, skillerum, gummilister, bund og dør (indvendig og udvendig), afvaskes og tørres - Ved evt. spild i medicinkøleskabet skal dette optørres umiddelbart med efterfølgende rengøring Køleskabet rengøres hver 3. måned i januar, april, juli og oktober måned. Der føres Logbog for rengøringen og denne opbevares i 3 år. Ansvar og organisering Afdelingsledelsen er ansvarlig for: - At personalet er bekendt med vejledningen, og at de fysiske rammer og nødvendige hjælpemidler er til stede, for at vejledningen kan følges. Den enkelte medarbejder er ansvarlig for: - At kende og følge vejledningen – dvs. rengøre køleskabet jf. ovenstående metode samt frekvens. Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil Generelle infektionshygiejniske forholdsregler Desinfektion af udstyr, inventar og kontaktpunkter Rekvirering og opbevaring af lægemidler samt overvågning af morfika -medicinvejledning 3 Bilag Logbog for rengøring af køleskabe der indeholder farmakologiske produkter.doc