Parkinsons sygdom: Ernæringsterapi Formål Målgrupper og anvendelsesområde Definitioner Fremgangsmåde Ansvar og organisering Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil Bilag Formål Vejledningen skal understøtte - at patienter indlagt med Parkinsons sygdom ernæres sufficient og undgår utilsigtet vægttab Målgrupper og anvendelsesområde Plejepersonalet i neurologisk afdeling Definitioner M-GUSS: Medical-Gugging Swallowing Screen. PEG: Percutan Endoskopisk Gastrostomi. PUG: Percutan Ultralydsvejledt Gastrostomi. Risikofaktorer til underernæring ved Parkinsons sygdom: - Øget energibehov - Demens - Manglende effekt af medicin, nedsat mobilitet - Nedsat ventrikeltømning - Obstipation - Motorisk uro - Nedsat lugt - og smagssans - Mundtørhed - Nedsat appetit, kvalme - Tygge- og synkeproblemer - Mange patienter med Parkinsons sygdom udvikler desuden ustabil respons på Levodopabehandling. Kosten kan medvirke til dette problem, da samtidig indtagelse af protein forsinker optagelse af Levodopa Fremgangsmåde Identifikation af risikopatienter - Ved indlæggelse får alle patienter lavet M-GUSS. - Vejledningen Ernæringsscreening-vurdering og dokumentation Region Hovedstaden følges Ernæringsterapi Ved risiko for underernæring - Tilrettelægge spisesituationen ud fra den enkeltes ønsker og behov, fx. kan patienten spise alene på sengestuen. - Tilbyde passende hjælperedskaber (tykke håndtag på bestik, bestik med 45 grader vinkel, vippekniv, tallerken med høj kant, plastkrus, tudekop, sugerør, slingredug, opvarmet tallerken). - Medicinjustering - optimering af tilstanden omkring måltidet. - Antiparkinsonmedicin indtages senest ½ time før måltid https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/636 - Ved høj risiko tilrettelægges ernæringsterapi i samråd med diætisten. Herunder energirig kost og 6 måltider dagligt. - Grundig mundpleje minimum 2 gange daglig Nedsat lugt-og smagssans: - Maden kryders ekstra - Varm mad smager ofte af mere end kold mad Mundtørhed: - Blød/ "våd" mad - Sauce til måltidet - Rigelig med væske under måltidet (OBS ved spise/drikke vanskeligheder kan det være patienten ikke kan håndtere to konsistenser på en gang fx.mad og drikke) Se altid ergoterapeuts journalnotat for opdateret vurdering fx. ambulant notat. - Regelmæssig mundpleje med salivagele. Nedsat appetit, kvalme: - Flere små hyppige, energirige måltider fordelt over dagen, gerne min 6 måltider - Domperidon 10 mg x 3 før måltiderne - Regelmæssig mundpleje. Forebyggelse / behandling af obstipation: - Rigelig væske (30-40 ml / kg legemsvægt) - Evt. suppleres med Movicol, Magnesia mv. Tygge -synkeproblemer - Ergoterapeut tykke/synke-vurdering. - Kost og væske tilpasses patientens behov (brug Thicken Up til væske, bestilling af blød, gratin eller cremet kost i køkkenet. Ergoterapeut og diætist inddrages) - Tandstatus kontrolleres Ved insufficient indtag - Suppler kosten med tilskudsdrikke, energiberiget is, Adosan eller Calogen. - Overvej sondeernæring (PEG/PUG sonde ved vedvarende problemer) Ansvar og organisering Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil Bilag