Denne vejledning skal sikre
Blødnings- og koagulationsrådgivning i Region Hovedstaden - Fokus og forenkling!
Denne vejledning er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Blodbanken, Hæmofilicenter Rigshospitalet, Hæmatologisk Klinik, BørnUngeKlinikken og Klinisk Biokemisk Afdeling på Rigshospitalet og iværksat på baggrund af et initiativ fra Lægemiddelkomiteen på Rigshospitalet. Disse enheder varetager alle aspekter af højt specialiseret rådgivning på blødnings- og koagulations-området, herunder blodprøveanalyse, diagnosticering og behandling af patienter med blødnings- og trombose-tilstande på Rigshospitalet og i Region Hovedstaden.
Ovenstående algoritme for visitation til rådgivning skal sikre direkte adgang til højt specialiseret rådgivning hele døgnet, og i visitationsspørgsmål hvor den kliniske problemstilling er uafklaret, sikre enstrenget adgang til rådgivning via Blødningsvagten.
Blødningsvagt, Transfusionsmedicinsk Enhed, Blodbanken i Region Hovedstaden (3545-4200)
Blodbanken i Region Hovedstaden har en højt specialiseret transfusionsmedicinsk vagtfunktion, som hele døgnet varetager rådgivning på speciallæge-niveau i forbindelse med behandling af patienter med transfusionskrævende eller kritisk blødning. Endvidere tilbydes rådgivning på baggrund af funktionelle hæmostase analyser så som Multiplate® og Thrombelastografi (TEG®).
Hæmatologisk Koagulationsvagt, Hæmofilicenter Rigshospitalet, Hæmatologisk Klinik (3545-1359)
Hæmatologisk afdeling har højt specialiseret funktion i hæmatologi. Som en del af dette varetager Enhed for Leukæmi og godartede blodsygdomme, Hæmofilicenter RH udredning og behandling af patienter med koagulationsforstyrrelser (både blødnings- og blodproptendens), herunder rådgivning og vagtfunktion.
BørneUngeKlinikkens Bagvagt, Hæmofilicenter Rigshospitalet (3545-1350)
BørneUngeKlinikken (BUK) har højt specialiseret funktion indenfor bl.a. pædiatrisk hæmatologi og onkologi, hæmofili og semiintensiv pædiatri. Hæmofilicenter RH hører under BUK for børn og unge op til 18 år og varetager udredning og behandling af koagulationsforstyrrelser (blødning og blodpropper). BUK har døgndækkende vagt og rådgivningsfunktion. Vagtlaget understøttes af speciallæger med ekspertfunktion indenfor de respektive fagområder.
Klinisk Biokemisk Vagthavende (3545-1397 kl. 7.30-15.30 ellers 2031-8169)
Klinisk biokemisk afdeling på Rigshospitalet har en højt specialiseret funktion med hensyn til specialanalyser ved blødersygdom. Afdelingen har desuden regionsfunktion for biokemisk udredning af trombosetilstande. Afdelingen har døgnvagt og bistår med rådgivning omkring analysevalg og fortolkning af svar. Afdelingens vagtlag understøttes af afdelingens overlæger i forhold til konkrete spørgsmål.