Værdigenstande indlagte patienter, håndtering af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

Formålet er at sikre korrekt håndtering af patienters værdigenstande og ejendele.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Personale der modtager og opbevarer ejendele og værdier for patienter.

Håndtering af værdigenstande i central deponering.

Tilbage til top

Definitioner

Værdigenstande

Genstande der anses at have værdi i Skifteretten. Eksempler på værdigenstande kan være:

  • Kontanter

  • Kort til bank/pengeinstitut (Kredit/debetkort)

  • Id kort, samt personlige kort (f.eks. rejsekort)

  • Smykker, ure

  • Nøgler

  • IT-udstyr (musikafspiller, PC, tablet mv.)

  • Mobiltelefon

Ejendele

Med ejendele forstås eksempelvis tøj, sko, briller, tasker

Tilbage til top

Fremgangsmåde

 

  1. Indledning

Værdier som medbringes på Rigshospitalet er patientens eget ansvar. Såfremt patienten har medbragt væsentlige værdier kan den enkelte afdeling opfordre patienten til at Rigshospitalet opbevarer værdierne i en kortere periode (større værdier central), hvis det på anden vis ikke er muligt at få afhentet patientens værdier af f.eks. pårørende.

Opbevaring af værdier er som udgangspunkt et tilbud til patienterne, men i tilfælde hvor patienterne kommer ind uden at være ved bevidsthed/mister bevidsthed, tager personalet værdigenstande til opbevaring. Her må værdier ikke overdrages til pårørende, ej heller ægtefælle.

Ved alle indlæggelser skal modtagerafsnittet orientere patienten om risikoen for tyveri og bortkomst af medbragte værdigenstande, samt at hospitalet ikke påtager sig ansvar for eventuelle penge/værdigenstande.

Personlige ejendele jf. ovenstående definition, skal i videst muligt omfang låses inde i patientskabe og kan ikke afleveres til central deponering.

 

  1. Optælling

Værdierne optælles af to medarbejdere på afsnittet. Værdierne noteres på Optællingsskema til indlagte patienter (LINK: Optællingsskema_indlagt patient.docx), som forefindes i afdelingen. Begge medarbejdere skriver under som dokumentation for optællingen. Rettelak, korrektionstape og lignende må ikke anvendes.

Såfremt det er muligt godkender patienten optælling af værdierne og attesterer sammen med de to medarbejdere som varetager optællingen.

Værdierne placeres i værdipose hvor identifikationsplombe anvendes.

Værdiposer og plomber kan rekvireres i kapellet på begge matrikler og i hjælpemiddeldepotet Blegdamsvej. Værdiposerne er dyre i indkøb, hvorfor der kun udleveres enkelte til et afsnit ad gangen.

Kopi af optællingsskema lægges i værdiposen sammen med værdierne. Originalt optællingsskema påhæftes kuverten med papirclips. Yderligere en kopi scannes i patients journal (Sundhedsplatformen). Yderligere en kopi af optællingsskema udleveres til patienten eller pårørende.

Kort med stor patientlabel (Cpr.nr., navn, adresse og afsnitsnummer) placeres i indvendig lomme på værdiposen, så den kan læses udefra. OBS på ikke at klistre patientlabels fast, idet værdiposerne genbruges. I udvendig lomme påsættes kort med tydelig angivelse af ”Til Deponering”.

Det henstilles til, at personalet er meget opmærksomt på, hvordan værdigenstande bliver lagt i værdiposen, således det ligger præsentabelt for dem der efterfølgende modtager posen (patienter og pårørende).

Der noteres i Sundhedsplatformen, at der er værdier centralt deponeret. Skulle patienten flytte afsnit, vil personalet altid kunne se, at der er værdier til udlevering.

 

  1. Opbevaring

Patienter kan låse deres ejendele og værdier inde i patient skabene på stuerne. Patienterne skal selv bære tabet, hvis ejendelene/værdierne stjæles fra låste patientskabe.

Opbevaring af mindre værdier kan ske på stamafdelingen og skal ske i et aflåst skab. Her anvendes IKKE værdipose.

Hvis en patient ikke er i stand til at tage vare på sine ting, er opbevaring af patientens ejendele og værdier personalets ansvar. Her sendes værdier til central deponering, hvorimod ejendele opbevares på afsnittet i patientskab.  

Ved større og væsentlige værdier deponeres værdierne centralt uanset. Patienter der har over 10.000,- DKK (eller tilsvarende beløb i anden valuta) med i kontanter skal have værdierne centralt deponeret.

 

Glostrup: Deponeringsboks bag informationen/portørvagten, stuen

Blegdamsvej: Deponeringsboks placeret ved hjælpemiddeldepotet, kælder

 

  1. Aflevering til central deponering

Der modtages kun værdier i plomberet værdipose.

Det er klinikkens ansvar at transportere værdierne til central deponering

Personale fra SEC kvitterer for modtagelsen ved at sende kopi af opstillingsskema med underskrift til afleverende afsnit (mail/intern post). Deponeringsboksen efterses løbende. Ved helligdage/ferie må påregnes ventetid inden kvittering fremsendes.   

 

  1. Ved MORS

Der er særlige regler ved afdøde patienter. I tilfælde af MORS henvises til særskilt forretningsgang herom. Er der i forvejen deponeret værdier centralt, oplyses kapellet herom.

Her henvises til VIP vejledning: "Værdigenstande MORS, håndtering af".

 

  1. Udlevering af værdigenstande fra central deponering

Glostrup: Udlevering sker efter aftale med SEC på tlf.: ###TELEFON###, på hverdage mellem 08.00-14.00.

Blegdamsvej: Udlevering sker efter aftale med SEC på tlf.: ###TELEFON### eller ###TELEFON### på hverdage mellem 08.00-14.00.

Personalet på afsnittet har ansvaret for, at deponerede værdigenstande udleveres til patienten inden udskrivning, det gælder også hvis patienten overflyttes til andet hospital.

Deponeringsboksen skal åbnes af to ansatte.

Ved udlevering kvitterer afhentende personale eller patient for modtagelse af værdipose. Kopi af optællingsskema skal medbringes. Kvittering for udlevering af værdipose udfyldes (LINK: Optællingsskema_indlagt patient.docx).

Afhentes værdiposen af en pårørende, kan værdiposen kun udleveres ved fremvisning af gyldig billed ID (pas eller kørekort) samt skriftlig fuldmagt fra patienten.

Patient kvitterer på optællingsskema når værdier er udleveret af plejepersonalet. OBS på, at værdiposen skal blive i afdelingen og ikke må tages med hjem af patienten.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Klinikledelsen har ansvaret for at sikre introduktion til personalet, samt at vejledningen efterleves.

Det er af største vigtighed, at ansvaret hele tiden er entydigt placeret, både af hensyn til patienten, men også af hensyn til medarbejderne. Derfor skal der ved overdragelse af ansvaret mellem patient, afsnit og deponering kvitteres ved underskrift.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag

  1. Optællingsskema til indlagte patienter: Optællingsskema_indlagt patient.docx

  2. Kvittering for udlevering af værdipose: Kvittering for udlevering_indlagt patient.docx

Tilbage til top