Denne vejledning supplerer den eksisterende vejledning på området (’Sæddeponeringsprocedure’) og der skal følges de retningslinjer, som er fastsat af Sundhedsstyrelsen for sædbanken på GR.
Vejledningen vedrører patienter under 18 år, som har mulighed for sæddeponering og ønsker dette.
Gruppe 1: Onkologiske patienter fra Rigshospitalets børne-ungeafdeling GGK, som er nydiagnosticerede med en cancersygdom og skal starte kemoterapi eller skal gennemgå en knoglemarvstransplantation (KMT)
Gruppe 2: Patienter fra afdeling GR med Disorders of Sexual Differentiation (DSD tilstande)
Gruppe 3: Patienter fra afdeling GR med ønske om kønsskifte (Transkønnede patienter)
Gruppe 1: Hæm-onk læge vurderer om pt er i stand til at aflevere en sædprøve til deponering. Hvis det skønnes at patienten er i stand til at deponere, henvises direkte til Sædbanken (se nedenstående)
Ved tvivl om pt er i stand til at sæddeponere konfereres med GR læge (5-5064) mhp eventuelt tilsyn inden forsøg på deponering
Gruppe 2 og 3: GR kontaktlægen vurderer, om aflevering af ejakulat er biologisk muligt.
Hvis aflevering skønnes muligt, udfyldes sædbankens standardjournal og der udleveres informationsskrivelse om sædopbevaring og samtykkeskema til patienten. Hos unge under 18 år skal forældre/værge medunderskrive.
Der skal forud for deponering tages HIV og Hepatitis B og C blodprøver og gerne reproduktionshormoner. Disse blodprøver kan tages ved selve sæddeponering, men også gerne forud med anden udredning på stamafdelingen (Labkapakke ’Sæddeponering’).
Dato og tid aftales med sædbanken (lokal ###TELEFON###). Det afhænger af omstændigheder om der er tid til aflevering af en eller flere prøver.
Patienten orienteres af kontaktlægen om resultatet af sædprøven og om det lykkedes at fryse strå ned.