Trombose profylakse til urologiske patienter

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

​​​​​​

Ale behandlende læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter, ansat i Afdeling for Urinvejskirurgi

Tilbage til top

Definitioner

VTE: venøs tromboemboli, LE: lungeemboli, DVT: dyb venetrombose, LMH: lavmolekylært heparin, DOAK : Direkte Orale Antikoagulantia.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Alle patienter, der indlægges i et akut eller planlagt elektivt urologisk forløb, hvor immobilisering ikke kan undgås, skal vurderes med henblik på tromboseprofylaktisk behandling. Patienter, som skal gennemgå forventet kortvarige indgreb, hvor der påregnes fuld mobilisering samme dag, og som ikke har øvrige risikofaktorer for tromboemboli, skal ikke opstarte tromboseprofylakse.

For patienter, der allerede er i blodfortyndende behandling, vurderes og planlægges behandling ud fra app på hjemmesiden Dansk selskab for trombose og hæmostase. (www.dsth.dk)

Behandlingsmetoder for de patienter, hvor profylakse er nødvendig:

  1. TED-strømper indtil mobilisering (husk fodpuls ved mistanke om perifer arteriosklerose, forud for ordinering af TED.).
  2.  Det er ikke nødvendigt at opstarte tromboseprofylakse dagen inden indgrebet (For de patienter, som allerede ved indlæggelse er i blodfortyndende behandling, kan planen være anderledes.)
  3. På afdelingen anvendes Innohep der i MDA lægges til kl. 20 på operationsdagen, og skal oftest fortsætte så længe patienten er indlagt. Hvis behandlingen skal fortsætte efter udskrivelse skiftes til tbl apixaban (Eliquis) 2,5 mg x 2. Dette vil primært dreje sig om patienter som har gennemgået cystektomi, bækkeneksenterese, eller nefrektomi for nyrecancer med cavatrombe , behandling skal fortsættes i alt i 30 dage efter operation. Obs at DOAK er kontraindiceret hos patienter med GFR under 15 mL/min.

 

 

###TABEL_1###

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag