Cystoscopi, TUR-B, skift af JJ-kateter

 

Cystoscopi, TUR-B, skift af JJ-kateter

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejevejledning

Vejledningen skal understøtte, at alle patienter, der indlægges til Cystoskopi, cystoskopi med biopsi/randombiopsi, Tur-B eller skift af jj-kateter, får tilbudt en ensartet sygepleje, der baserer sig på den bedst tilgængelige evidens, en faglig vurdering sammenholdt med patientens egen vurdering under indlæggelsen.

Patienten har behov for viden og praksiskundskab relateret til indgrebet præ- og postoperativt, samt ved udskrivelse. Målet er at patienten oplever sig velinformeret og tryg i alle faser af forløbet. Kan reagere på tegn på komplikationer og har viden omkring den fremadrettede plan ved udskrivelsen.

Tilbage til top

Definitioner

TUR-B: Transurethral resektion af blæren

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Dagen Før indgrebet (forundersøgelse):

Patienten ses af en læge og en sygeplejerske til en forundersøgelse samt præoperativ samtale.

Sygeplejersken måler EWS på patienten, samt modtager en urinprøve.

Patienten taler med en læge som skriver indlæggelsesjournal.

Sygeplejersken laver i forbindelse med samtalen ISV på patienten.

Vejledning:

Sygeplejersken sikrer at patienten har modtaget den skriftlige patientinformation til indgrebet ved tidligere ambulant besøg. Sygeplejersken informerer patienten iht. denne. Sygeplejersken sikrer at dette er dokumenteret i et notat i SP.

Sygeplejersken følger op på evt. manglende information eller spørgsmål fra patienten.

Patienten informeres omkring: Faste og tørste samt præoperativt bad. Patienten informeres omkring mødetid og -sted næste morgen (på operationsdagen). Patienten medgives og informeres omkring præ-medicin iht. Ordination. Medgivet medicin og aftaler med patienten, dokumenteres i SP.

Blodprøver:

KUN efter læges ordination.

For eksempel:  AK-behandling tages også koagulationsprøver. Diabetes: tages BS. 

Urinprøver:

Urinen undersøges vha. stix for protein, blod, glukose, pH, ketoner, leukocytter og nitrit.

Er urin stixen positiv for leukocytter eller nitrit, adspørges patienten om tegn på urinvejsinfektion. Urinen sendes til D+R efter ordination. 

Øvrige prøver:

EKG tages efter ordination 

Anæstesitilsyn:

Anæstesien foretager skærm-prætilsyn dagen inden OP. Det vil sige, at de som udgangspunkt ikke skal se patienterne før på operationslejet.

Ved patienter med komorbiditet såsom resp- eller hjerteproblematikker eller kroniske smerter kontaktes koordinerende AN læge på 5-1012, som vurderer om der er behov for at se og tale med patienten dagen før op.

Thromboseprofylakse:

Der gives ikke som standard tromboseprofylakse. For patienter som allerede er i AK behandling, eller som har særligt høj risiko for trombose, skal der ved læge sørges for individuel plan.

Medicinpakker:

Signeret og Tilbageholdt medicin frigives i best./ord. vær opmærksom på, om der er ordineret medicin som patienten er vant til at tage. (OBS klargøres patienten fx fredag til operation mandag – skal best./ord frigives dagen inden operationen (søndag).

Faste:

Patienten skal faste 6 timer samt tørste 2 timer før indgrebet. Dvs. patienten skal være fastende fra kl. 02 og tørste fra kl. 6, hvis han/hun er nr. 1 på programmet

Operationsdagen:

Evt. præmedicin samt 2 glas saft gives til patienten kl. 6.00.

Evt. Blodsukkermåling og GI- eller GIK-drop efter ordination.

Patienten går i bad og tager rent hospitalstøj på. (Alternativt kan patienten bade aftenen inden operationen og så ”nøjes” med at tage rent tøj på om morgenen).

Der laves EWS.

Sikre at patienten har armbånd på. Samt at der er sengekort på sengen.

Patientens værdigenstande låses inde.

Sørge for at sagsmappen er klar (et ark med labels).

Udfyld Kirurgisk klargøring i SP.

Særligt for Tur-B vær opmærksom på om der er ordineret Tur-B med flourescens (Hexvix). Se Hexvix - Instillation af hexvix i forbindelse med TUR-B.

 

Postoperativt indtil udskrivelse:

Patienten kommer retur i afdelingen evt. med blærekateter samt pvk.

EWS måles ved ankomst i afdelingen. Herefter følges algoritmen for EWS under hele indlæggelsen. 

Postoperative observationer og handlinger udføres og dokumenteres i SP

Smerter: Patienten smertescores vha. NRS x 1/vagt.

Kvalme: Patienten kvalmescores x 1/vagt og der gives antiemetika efter behov. Effekten heraf dokumenteres i SP.

Kateter: Lejring og korrekt fixering af kateteret kontrolleres. Urinfarve / hæmaturigrad observeres. Kateteret fjernes efter ordination, se operationsbeskrivelsen.

Vandladning: Det dokumenteres i SP, når patienten har haft fri vandladning efter indgrebet.

IV-adgang: Indstiksstedet observeres og palperes for tegn på infektion og fixering af forbindingen over iv-adgangen observeres x 1/døgn.

Væskestatus: Det sikres at iv-væske fra operationen er korrekt afsluttet eller videreført til afdelingen i SP. Per os væske registreres kun efter ordination. pvk kan fjernes når patienten drikker sufficient og ikke skal have antibiotika iv.

Kost: Patienten må spise normal kost efter operationen. Tilbydes mad + drikke.

Mobilisering: Patienten må mobiliseres frit efter operationen.

Inden udskrivelse:

Patienten informeres af en læge om indgrebet og det videre forløb inden udskrivelse, medmindre andet er angivet i operationsbeskrivelsen.

Sygeplejersken skal sikre sig, at patienten er orienteret om forholdsregler ved udskrivelsen som er anført i Patientvejledningen.

Inden patienten udskrives dokumenteres i et statusnotat i SP, hvad patienten er informeret omkring, samt evt. hvilke hjælpemidler og medicin der er medgivet ved udskrivelsen.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Hexvix - Instillation af hexvix i forbindelse med TUR-B

Tilbage til top

Bilag

 

Tilbage til top