Blevejningstest

Definition:

Metode til objektiv kvantitering af urininkontinens. Testen udføres af patienten i eget hjem.

Indikation:

Urininkontinens hos både kvinder og mænd. Testen har størst værdi ved udredning af stressinkontinens eller blandingsinkontinens ved overvejende stressmoment. Testen anvendes da som udgangspunkt før behandling og som kontrolparameter efter behandling.

Udførelse:

Patienten udleveres poser med forvejede bleer, således at bleernes vægt i tør tilstand er kendt. Patienten bruger bleerne over en 24 timers periode med skift af ble efter hver inkontinensepisode. Våde bleer lægges i den medfølgende plastikpose, og der noteres på posen om det er bind nr. 1, 2 eller 3. osv der er anvendt i løbet af de sidste 24 timer.

Med bleerne følger et vandladningsskema, som pt. bør føre samtidig med at han/hun udfører blevejningstesten. Se under vandladnings-skema.

På vandladningsskemaet anføres også de registrerede ufrivillige vandladninger og evt. fysisk aktivitet i forbindelse med lækageepisoderne.

Tolkning:

Blevejningstest med lækage mindre end 8 g/ 24 timer regnes ikke for behandlings berettiget inkontinens; kan skyldes transpiration, fluor vaginalis eller andre forhold.

Det er vigtigt at instruere pt. om at de ikke skal lade vandet direkte i bleerne, men forsøge at lade vandet på toilettet. Af blevejningstesten fremgår det også, hvor mange bleer pt. har brugt pr døgn.

 

Testen forefindes færdigpakket og leveres af firmaet Mölnlycke.