Frikost-undersøgelse

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Vurdering af tarmens optagelse af næringsstoffer og væske.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

At kvantitere tarmens absorption af væsker og næringsstoffer hos patienter med potentiel malabsorption, især ved tarminsufficiens eller tarmsvigt efter tarmresektion.

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Tarmsvigt og Leversygdomme, Afdeling 2101 (###NAVN###, ###NAVN### eller ###NAVN###) kontaktes på lokal 5-2551 eller 5-1039, når undersøgelsen er ordineret.

Afdelingen rekvirerer sædvanlige indlæggelsesblodprøver samt PTH og D2+D3 vitamin.

Bioanalytikerne på Klinik 2101 forestår opstarten og forløbet af frikost-undersøgelsen.

 

Når patienten indlægges, informerer bioanalytikeren om de praktiske ting vedrørende opsamling samt udleverer patientvejledning.

(Patientvejledning "Frikost-undersøgelse" er vedlagt som vedhæftet fil under bilag).

Bioanalytikeren udleverer spande/dunke til patienten.

 

Dag 1:

Opsamling starter kl. 8: Mad i spand/drikkevarer i dunk + fæces i spand /urin i dunk.

Fæcesspanden opbevares ved stuetemperatur.

Dag 2: 

Opsamling som dag 1.

Dag 3:          

Opsamling som dag 1.

Dag 4: 

Opsamling som dag 1.

 

BMC-måling foretages af bioanalytikeren under indlæggelsen. (Det er ikke nødvendigt at bestille undersøgelserne. Bioanalytikeren har aftalt tid med patienten).

 

Hvis der ønskes undersøgelse for galdesyrer i fæces sammen med frikost-undersøgelsen kontaktes bioanalytikerne.

Tarmsvigt og Leversygdomme, afdeling 2101 indfører svar på undersøgelsen i et kontinuationsnotater i Sundhedsplatformen ca. 10 dage efter proceduren er afsluttet.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-9802/frikost-undersoegelse.pdf

 

Tilbage til top