GLO - Sygemelding til kirurgiske patienter

Sygemelding - Kirurgiske patienter på Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Vejledning til sygemeldinger/praktisk fremgangsmåde ved sygemelding efter operation på Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme for patienter der efterspørger dette.    

 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Læger på Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme, der vil/skal udarbejde sygemeldinger på patienter.

  

Tilbage til top


Definitioner

Sygemeldinger:

Der er ikke længere et generelt krav at have en formel lægelig sygemelding ved arbejdsfravær, dagpenge kan refunderes uden dette. Ved uklarheder om patientens fremtidige arbejdsdygtighed kan mulighedserklæring udbedes via kommune/egen læge.

Der er meget stor variation af behovet for restitution/sygemelding fra arbejde af vores patienter efter rygoperation, og dette er primært afhængigt af patientens sociale situation, arbejdstype, indgrebets omfang og art samt arbejdsgiveres krav. Gennem historien er der sket store ændringer i måden at betragte belastning i det postoperative forløb, både mentalt og fysisk. I nyere tid er udviklingen gået imod kortere indlæggelsesforløb og kortere sygemeldingstider, idet dette skønnes at være til fordel for patienternes helingsproces. Der er ligeledes store regionale/kulturelle forskelle i synet på sygemeldinger.  

Generelt kan siges, at større indgreb såsom instrumenterede og til dels ikke-instrumenterede deseoperationer kan forventes at kræve en længere sygemeldingsperiode end mindre indgreb såsom prolapsfjernelse, rodfrilægning og laminektomi på enkelte niveauer. Det er dog langt fra alle patienter, der har behov for sygemelding trods omfattende rygkirurgiske indgreb.

Langt fra alle arbejdsgivere i Danmark kræver sygemeldinger for kortere tids fravær efter operation, og i alle tilfælde kan egen læge sørge for dette. Med det sagt, kan vi dog yde denne service, og bør gøre det i de tilfælde, hvor egen læge ikke er tilgængelig eller i tilfælde af, at patienten åbenlyst kræver et minimum af hvile fra arbejde (fx. ved fysisk tungt arbejde eller deseoperation).

 Tilbage til top


Fremgangsmåde

Skønnet sygemeldingstid dokumenteres under plan på epikrisen såfremt dette er muligt. Ved udskrivelsen kan patienten få, en af lægen underskrevet sygemelding i papirform (findes færdigtrykt skabelon på afdelingen/vedhæftet som bilag nederst på denne vejledning). Ofte vil der dog ikke være behov for dette ved udskrivelse (se ovenstående).

Vejledende sygemeldingstider for større og mindre indgreb:

 

1. Instrumenterede fusioner, kombineret forfra- og bagfrakirurgi samt i tilfælde, hvor pt. ellers skønnes have et større behov for aflastning fra arbejde: 0-4 måneder, heltid, deltid eller en kombination heraf.

2. Prolapsfjernelse, rodfrilægning og mindre laminektomier: 0-4 uger, heltid, deltid eller en kombination heraf.

Det skal understreges, at det i langt de fleste tilfælde vil være vanskeligt at udtale sig om andet end kortere sygemeldinger ved udskrivelsen. Patienten skal da kontakte egen læge ved behov for yderligere sygemelding.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Det er en lægefaglig opgave at vurdere behovet for samt udfærdige sygemeldinger. Operatør eller egen læge kan sørge for dette.

Tilbage til top

 


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Generelt kan siges, at det videnskabelige grundlag for postoperativ sygemelding er meget spinkelt, og at de fleste skandinaviske retningslinjer idag siger, at hurtig social og fysisk tilbagevending til det habituelle funktionsniveau er at foretrække.

Fuld knogleheling forventes at tage ca. 3 måneder, imens bløddelsheling går væsentligt hurtigere. Meget tung belastning frarådes i helingsfasen. Dette er dog i dagens samfund ikke altid relevant i vurdering af sygemeldingsbehov, men mere et spørgsmål om information til patienten, som ved udskrivelsen skal føle sig tryg ved, hvad deres krop kan klare, og hvad de kan foretage sig i den postoperative periode. Oftest er der tale om at informere patienten om at ryggen ikke tager skade af arbejde.

 

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

 

Tilbage til top