Vejledning til afdelinger, som ønsker voksne patienter undersøgt og behandlet med ultralyd og ultralydvejledt pleuradrænage.
Personale på afdelinger, der henviser patienter til ultralydvejledt pleura-intervention udført af Afdeling for Røntgen og Skanning, afsnit X4123.
Ingen.
Indikationen for den interventionelle procedure skal klart fremgå af henvisningen. Det skal anføres hvorfor, af hvad og evt. hvordan der ønskes foretaget intervention.
Anfør: Eventuelt mistænkt empyem, påtænkt streptokinase behandling, væske beliggende i lommer, pleurale tumorer samt dårlig koagulationsstatus.
Specielle ønsker om behandling af prøvemateriale skal ligeledes fremgå.
Kontraindikationer
Koagulopati – se nedenfor
Urolig patient – intervention kræver, at patienten kan forholde sig roligt og kan kooperere til indgrebet.
Allergi over for lokalanalgetika.
Pleuradræn beliggende modsidigt hos ikke- intensivt overvåget patient.
Pneumothorax (skal primært henvises til thoraxkirurgisk afd.)
Henvisende afd. sørger for:
At orientere patienten om formålet med indgrebet, proceduren og muligheden for komplikationer, samt tid og sted for us.
At patientens accept af indgrebet er dokumenteret i journalen.
At der er tolk (>18år) tilstede ved indgrebet, om nødvendigt. Det er vigtigt, at patienten forstår og kan kooperere under proceduren.
At seng/leje/kørestol er bragt til Ultralydafsnittet inden eller med patienten i fald det er nødvendigt i forbindelse med indgrebet.
At krav om evt. blodprøver er effektueret, se UL Ultralyd/CT- vejledt intervention - blodprøver/faste/observation
NB Har patienten koagulopati eller er i AK-behandling, se UL Ultralyd/CT- vejledt intervention - blodprøver/faste/observation
Undersøgelsen udføres af en eller flere radiologer og varer fra 15 til ca. 60min. Ved undersøgelsen sidder eller ligger patienten.
Undersøgelsen indledes med en almindelig ultralydundersøgelse for at tilrettelægge det påtænkte indgreb bedst muligt.
Alle indgreb foretages i lokalanæstesi.
Der foretages en lille incision i huden, hvorefter et katheter indføres til pleuraekssudat, absces, hæmatom e.l. Drænet plasterfikseres og/eller sutureres til huden, hvorefter det sluttes til pose.
Proceduren kan udføres dobbeltsidigt på intensivt overvåget patient.
Afhængig af indgrebets karakter kan der efter dette være krav om observation, sengeleje samt kontrol af BT og P samt evt. røntgen af thorax. Dette vil fremgå af beskrivelsen af undersøgelsen. Observationsskema foreligger i SP.
Observation foretages på patientens stamafdeling.
Alle vågne pt. vil føle ubehag i forbindelse med anlæggelse af lokalbedøvelsen.
Indgrebet vil herefter kun give smerte i lettere grad, der kan evt. gives yderligere lokalbedøvelse.
Komplikationer, som er sjældne, omfatter blødning, nerveskade, pneumothorax og hæmothorax.
Det påhviler den henvisende afdeling at sikre observation (medsendt personale eller pårørende) indtil patienten er i undersøgelsesrummet. Under særlige forhold kan observationen fortsætte, hvorefter ansvaret er delt mellem Afdeling for Røntgen og Skanning og den henvisende afdeling. Ved tvivlsspørgsmål om obervationsniveau, afklares dette mellem henvisende læge og radiolog.
Det ledsagende personale skal være uddannet i, og i stand til at yde den pleje og/eller behandling, patienten har behov for under transporten, skal herunder kunne behandle forventelige komplikationer.
Hvis den henvisende afdeling har medsendt personale til observation af patienten, skal patienten returneres med samme personale
Fra undersøgelsens start (når patienten er inde i rummet) er det Afdeling for Røntgen og Skanning, der har ansvaret. Afdeling for Røntgen og Skanning kan tilkalde stamafdelingen, hvis der ønskes særlig kompetence til at observere patienten.
Er der problemer med patienten, kontaktes stamafdelingen med henblik på tilsyn eller stamafdelings nærvær ved patienten.
Den/de, der har undersøgt/behandlet patienten, har det umiddelbare ansvar.
Cheflæge for Afdeling for Røntgen og Skanning
Ingen.
DDKM