At klarlægge forløbet for røntgenundersøgelse af gravid patient med henblik på strålebeskyttelse af kvinder i alderen 15-55 år.
Personale der har været involveret i en røntgenundersøgelse af en gravid patient, hvor der skal foretages fosterdosisberegning.
Gælder kun for undersøgelser, hvor fosteret befinder sig i eller inden for 10 cm fra den direkte stråling.
Radiografen skal forud for undersøgelsen gøre radiologen opmærksom på graviditeten, hvis ikke det er anført i henvisningen.
Alle kvinder i alderen mellem 15 -55 år, hvor graviditetsforhold ikke er fastlagt, skal betragtes som værende gravide.
Gonadenære røntgenundersøgelser på gravide må kun udføres på vital indikation eller efter aftale med en radiolog. Radiolog kan kontakte medicinsk-fysisk ekspert for en risikovurdering af det forventet dosisniveau til undersøgelsen.
Radiolog/anden læge skal informere kvinden om evt. strålerisici om muligt.
Vurdering af dosis før undersøgelsen:
Radiologen vurderer om undersøgelsen skal foretages med alternativ diagnostisk metode(ultralyd eller andet), der ikke er baseret på ioniserende stråling, eller kan sammen med erfaren radiograf evt. ændre undersøgelsesprotokollen med henblik på lavere stråledosis til patient og foster.
Hvis en kvinde i den fødedygtige alder oplyser, at hun er gravid. Skal radiologen nøje overveje om undersøgelsen kan udsættes til efter endt graviditet eller om andre ikke ioniserende metoder med fordel kan anvendes.
For traumer gøres disse overvejelser i samarbejde med traumelederen.
Vurdering af dosis efter undersøgelsen:
Efter røntgenundersøgelse af gravid kvinde – enten som beskrevet ovenfor, eller hvor graviditeten ikke var kendt, da undersøgelsen blev gennemført – vurderes dosis for fosteret af medicinsk fysisk ekspert.
Medicinsk fysisk-ekspert har ansvaret for at informere Sundhedsstyrelsen, om beregnet fosterdosis, undersøgelsestype og graviditetsuge, hvis fosterdosis er større end 10 mSv. Den ansvarlige radiolog sender information om undersøgelsen med accessions nr. for den aktuelle undersøgelse/patient til nedenstående personer. Vurderingen af dosis til foster foretages ud fra TQM Dose eller andre dedikerede dosisprogrammer.
Ansvar:
Det er radiologens ansvar, at der sendes en mail medicinsk-fysisk ekspert Cc. strålebeskyttelseskoordinator med patientoplysninger
###NAVN###, ###EMAIL### (Rigshospitalet, Blegdamsvej)
###NAVN###, ###EMAIL### (Rigshospitalet, Glostrup)
###NAVN###, ###EMAIL### (Cc.til strålebeskyttelseskoordinator)
Konsekvenser hvis fosteret har fået stråling:
Der skal tages hensyn til trimester og risikovurdering i forhold til dosis. Patienten medindrages i beslutningen i det omfang det kan lade sig gøre.
Med de strålingsdoser, der normalt anvendes ved røntgenundersøgelser. Er der ikke behov for at tilråde abort.
Dokumentation
Medicinsk-fysisk ekspert udarbejder fosterdosisberegningen, og sender den til radiologen, der har bedt om den med Cc. strålebeskyttelseskoordinator.
Radiologen foretager en tilføjelse i beskrivelsen til undersøgelsen, hvor resultatet af fosterdosisberegning lægges. Efter aftale med Medicinsk-fysisk ekspert sender strålebeskyttelseskoordinator en mail den rekvirerende læge med resultatet af beregningen. Det er den henvisende læges ansvar at orientere patienten.
Specifikt for traumeskanninger
Svaret for fosterdosisberegning skal sendes til nedenstående mailadresser af strålebeskyttelseskoordinator. Det er disse personers ansvar, at patienten informeres.
###EMAIL###, ###EMAIL### og ###EMAIL###
Metoder til at sænke dosisniveauet
CT
Klinisk sundhedsansvarlig person, medicinsk-fysisk ekspert og strålebeskyttelseskoordinator.
Graviditet og røntgenstråling, SIS 2005
Lov nr. 23 af 15. januar 2018 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven)
BEK nr. 669 af 01/07/2019
BEK nr. 671 af 01/07/2019