PBB - skalp-aplasi

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Flowchart samt forældreinformation. 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Alt klinisk personale i Afdeling for Plastikkirurgi. 

Tilbage til top

Definitioner

Se fremgangsmåde

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Flowchart skalp-aplasi:

Overordnet inddeling i 3 sværhedsgrader:

  1. Mild, dvs. der er intakt huddække ved fødslen, men huden er atrofisk og/eller der mangler hår. Her skal intet foretages, evt. konsultation ved plastikkirurg/dermatolog indenfor de første 3 mdr.
  2. Moderat, dvs. en defekt på skalpen, lokalisation og størrelse underordnet, men der er et udækket hud-område. Se flowchart nedenfor.
  3. Svær, dvs. stor defekt med synlig dura/ kar, evt. med andre misdannelser. Her bør barnet vurderes akut/subakut af specialistgruppen (neonatolog, pædiater, plastikkirurg, neurokirurg, dermatolog) indenfor de første levedøgn.

 

Ved alle størrelser af huddefekter (moderat og svær):

-Barn fødes med en moderat grad af skalp-aplasi-> ses af neonatolog/pædiater.  Denne bestiller UL-scanning af skalpen via Radiologisk afdeling indenfor de første levedøgn. Radiolog vurderer hermed om der er knogledække over cerebrum eller ej.

-Hvis knoglen er intakt, henvises subakut til konsultation ved plastikkirurg/dermatolog indenfor de første 3 mdr. (der lægges fugtig forbinding, evt. med levertransalve). Kan oftest færdigbehandles i dette regi.

-Hvis der er knogledefekt, foretages en MR -scanning mhp. at visualisere dura og kar. Dette gøres indenfor den første leveuge.

-Barn inkl. MR-scanning vurderes ved et subakut møde ved specialistgruppen (neonatolog, pædiater, plastikkirurg, neurokirurg, dermatolog) indenfor den første leveuge. Specialistgruppen vurderer behandling. Ved andre misdannelser og/eller syndromer skal barnet henvises til rette speciale. Familien skal have en informationsfolder udleveret, og vide hvor de skal henvende sig ved problemer.

 

 

Specielt til plastikkirurgisk vagthavende: I det sjældne tilfælde at vi skulle modtage et barn med blødning fra skalp-aplasi, skal barnet eleveres med hovedet højt, der lægges kompres på blødningen (gaze og tryk på området). Pædiater og neurokirurg kontaktes akut, evt. anæstesien for at lægge iv-adgang.

 

 

Forældreinformation: Forældre information skalp-aplasi.docx

 

Forældre information om skalp aplasi (skalp defekt)

 

Hvad er skalp-aplasi?

Det er en medfødt tilstand, hvor en del af huden på skalpen mangler eller er mangelfuldt udviklet.

Sjældent mangler der også underliggende væv og knogle. Området kan variere fra ganske lille til flere centimeter i diameter.

Vi ved ikke hvad der forårsager denne vævsmangel, men vi ved, at børnene langt oftest er raske i øvrigt.

Skalp aplasi er en sjælden hudforandring. Man anslår, at det er til stede hos ca. 3 ud af 10.000 nyfødte.

 

Hvordan kan det behandles?

Hvis der ikke er sår på huden er der ikke behov for behandling.

Når sårområdet er mindre og overfladisk kan det med den rette sårbehandling hele af sig selv i løbet af nogle måneder. Det er vigtigt at holde såret fugtigt, for eksempel med vaselingaze, og give det ro til at hele. Sårskorper må ikke fjernes.

Ved større og dybere defekter kan der være behov for operation.

 

Er der nogen risiko?

Når huden mangler, men knoglen nedenunder er hel, er der kun risiko for overfladisk infektion, som nemt behandles med vask og evt. antibiotika.

Hvis huden mangler, er helingen fra den omgivende hud langsom og kan trække sig over flere uger eller måneder. Det er vigtigt at være forsigtig med såret under helingen og undgå skorpen falder af før tid, da det kan forsinke helingen og medføre blødning.

Hvis defekten er dybere, kan der opstå dybere infektion, i værste fald meningitis. Ligeledes kan der opstå blødning fra dybere blodkar, hvilket kan være en alvorlig situation.

 

 

Hvornår skal man søge hjælp?

-Hvis dit barn har temperatur over 38,0 C eller under 36,0 C.

-Hvis dit barn er uroligt, udviser ændret adfærd, eller ikke spiser så godt som vanligt.

-Hvis der er hævelse og rødme af defekten på skalpen.

-Hvis man mistænker at barnet har smerter.

-Hvis der opstår blødning fra defekten.

 

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Overlæge ###NAVN###, Afdeling for Plastikkirurgi, Rigshospitalet

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag