Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, klinisk personale.
Visitation med henblik på eventuel overflytning vil være aktuel i løbet af de første timer.
Indlæggelse på lokalt sygehus bør ske, når skaderne ikke i sig selv indicerer overflytning til specialafdeling, og patienten ikke er egnet til ambulant behandling. Det kunne eksempelvis være skade af øjenomgivelser eller mund, problemer med forbinding af områderne, konkurrerende skader eller lidelser.
Indlæggelse på specialafdeling skal overvejes og konfereres med brandsårsafd. ved:
###TABEL_1###Ifølge den gældende specialeplan har afdelingerne i Odense og på Rigshospitalet landsfunktion for brandskadebehandling.
Brandsårs-Traumecenter er specielt indrettet til behandling af brandsårspatienter. Der er mulighed for behandling med køligt vand, dels ved neddypning, dels ved skylning. Der er installeret infrarødt lys i loftet med det formål at holde patienten varm, samtidig med at brandsåret køles.
Vurdering af brandsårets udstrækning
Man udregner brandsårets udstrækning ved først at indtegne den dermale og den subdermale forbrændingsudstrækning på skitsen PBB - Arealberegning af brandsår Herefter opskrives i listen til højre på skemaet, hvor mange procent der er på de forskellige lokalisationer, og endelig lægges arealerne sammen. Hvis man er i tvivl og har meget store brandskader, kan man gøre det, at den ene læge udregner forbrændt område. Den anden læge udregner ikke-forbrændt område. Når det lægges sammen, skulle det gerne give 100%. Hvis deviationen er større end fra 95-105, gentages udregningen, men således at de to læger bytter område.
Væskebehandling
Børn >10% forbrænding.
Voksne >20% forbrænding.
Lægen udfylder modtagelsesskemaet i TC grundigt, da dette også bruges til at opdaterer brandsårsdatabasen. Husk altid indtegning af brandsårets lokalisation. Skemaet udfyldes for alle patienter og der tages foto af skemaet med Rover’en til SP. I TC er det sgpl. der overfører foto for de ambulante pt samt pt der indlægges på ITA. Pt der indlægges i afd. får overført foto af skema efter ankomst i afd.
Højde og vægt kan indføres i SP.
Se også kapitlet "Væskebehandling".
Den lokale behandling
Består initialt i køling af brandsåret.
Vandet tages fra hanen:
Temperatur: Ikke for koldt - så kontraherer hudkarrene sig, og der opstår en uønsket effekt, nemlig nedsat cirkulation, dvs. temperaturen ikke under 8°C. Der tilstræbes en temperatur på ca.15 grader. Den vågne patient ved oftest selv hvornår vandet føles behageligt - kølende.
Varighed: Hvis skylning er opstartet straks på skadesstedet, er 20-30 min skylning være nok. Hvis skylningen har været forsinket skal der skylles længere oftest optil 3 timer. Efter 3 timer er der ikke effekt af skylningen længere, fraset smertelindring som også kan afhjælpes med smertestillende efter instruks Der anvendes Paracetamol 1 g x 4 og evt. ibuprofen 400mg. Desuden kan der gives morfin 0,05-0,1mg i.v. i refrakte doser.
4. Smertebehandling
Akut smertebehandling af brandsårsbørn: Det er oftest hensigtsmæssigt at sedere brandsårsbørn en smule inden den korrekte sårpleje går i gang. Dette kan udføres med præparatet Midazolan/Dormicum (5 mg/ml) 0,5 mg/kg rektalt. Dormicum må dog ikke gives til børn under 6 måneder eller, hvis der i forvejen er givet opioider i aktuelle behandlingsforløb. Se i øvrigt smerteinstruksen som er udarbejdet til børn.
Se instruks på Traumecentret.
5. Vask og afklipning af bullae
Herefter vaskes de forbrændte områder med vand og sæbe i ca. 10 min. Sæben er flydende og bør være pH neutral. Vandet tages fra hanen. Samtidig med vasken foretages en manuel rensning med saks og pincet, hvis dette er nødvendigt. Bullae afklippes (ikke opklippes). Håret i omgivelserne af brandsåret fjernes, således at der ikke kan komme hår ned i såret (hår vokser ud igen - inficeret brandsår giver ar). Er man i tvivl om at der er fjernet nok hår, er der fjernet for lidt.
Patienten vaskes over det hele, også på ikke-forbrændte områder og soigneres.
5. Podning
Der podes fra næse, svælg, sår og lysker.
Der anvendes kulpodepinde, der anbringes i Stewart medium. Dette er et led i den kontinuerlige, bakteriologiske overvågning af en brandsårsafdeling.
6. Variae (se modtageskema i TC for checkliste)
Blodprøver: Indlæggelsespakke Brand
PVK anlægges som minimum evt. bookes Longline eller CVK for de store brandskader efter aftale med narkoselæge.
Ved forbrændinger >20% hos voksne gives altid PPI eksempelvis Pantoprazol i resuscitationsfasen..
Der ordineres smertestillende i SP efter instruks (se de udleverede skemaer).
Innohep subkutant, så længe patienterne er sengeliggende, for at modvirke trombosedannelser.
Overkroppen skal eleveres 30°-45° eller mere.
Kalorie- og proteintilførslen helt tidligt er essentiel for det videre forløb og patienten kan ikke drikke ordentligt i liggende stilling. (Selvfølgelig skal ventriklen ikke overfyldes ved, at man giver fx 1 liter på en gang).
Projekter: Tjek om igangværende undersøgelser omfatter denne patient.
For behandling af patienter indlagt på Intensiv Afsnit 4131 henvises til vejledningen Brandsårspatienter. Behandling på 4131
Tromboseprofylakse:
Innohep subkutant, så længe patienterne er sengeliggende, for at modvirke trombosedannelser. Langt de fleste patienter vil skulle have 3500 eller 4500IE efter afdelingens instruks.
Patienter der allerede er i blodfortyndende behandling, skal pausere denne og overgå til Innohep, da dette styres bedre i forbindelse med operation.
Ved nylige trombo-emboliske hændelse eller flere blodfortyndende præparater, kan det være nødvendigt at kontakte blødningsvagten på 5-4200 og få hjælp til den rette dosis.
Vagthavende læge adviserer Traumecentrets personale når en patient meldes.
Underretning af afdelingen: Der konfereres med sengeafdelingen, lokal 5-6041 (intensiv afsnit). Der aftales, hvor patienten skal ligge.
Brandvæsenet bringer også patienter direkte, dels Rigshospitalets optagedistrikt, dels fra andre steder i København, hvis Brandvæsenet skønner, at det drejer sig om alvorlige forbrændinger. De giver da som regel forvarsel til Traumecentret, hvis personale er anmodet om at give forvarslet videre til vagthavende læge og kalde denne, når patienten er ankommet.