Klargøring af badekar

(stationær/mobil)

  1. Karbadesæt: Bruseslange, brusehoved, affløbsslange og bundprop kobles til. Alle er en-patients. (Kontrollér om patienten allerede har en disse ting på sin stue).     
  2. Kom vand i karret, vandet skal være af passende temperatur ca. 37 grader. Temperaturen kan ses på det stationære kar, ved tvivl om vandtemperatur ved det mobilekar, kan det måles med termometer (OBS termometer er en-patients)
  3. Det tager ca. 15 min. at fylde det stationære badekar.       
  4. Der tilsættes klor jf. ovenstående vejledning.
  5. Der tændes evt. for strålevarmen (husk at slukke efter endt bad).
  6. Et rullebord klargøres med sengetøj, undertøj, håndklæder, hårshampoo, fugtighedslotion uden parfume, gaze, saks, pincet, agraf tang og diverse sårplejeprodukter.
  7. Der skal bruges dyrelægehandsker af sygeplejersken i forbindelse med karbadet. Tilefterfølgende sårpleje skal der anvendes sterilehandsker. 
  8. Bruseslange, brusehoved, afløbsslange og bundprop er en-patients og rengøres mellem hvert karbad i instrumentvaskeren og hænges til tørre på patientens badeværelse.

OBS. Er der flere patienter, der skal i det stationære karbad, planlægger personalet rækkefølgen og karret rengøres mellem hver patient af plejepersonalet selv.  

Fremgangsmåde         

  1. Der tages på forhånd stilling til om pt. selv kan gå over på badelift, om personalet selv kan klare dette (minimum 2 personer) eller der skal bestille portør i CSL systemet til forflytning fra seng til lift. Eller om patienten kan liftes via loftlift.
  1. Pt. kører på liften (altid 2 plejepersonaler) hen til badet, hvor pt. sænkes ned. Pt. forbliver på liften under hele badet.
  1. Pt. ligger i karret i maks 20-30 min, for at opløse evt. sårskorper + forbindinger på donorstederne/transplantaterne.
  2. I mellemtiden redes pt´s seng og der lægges plastik(forklæder eller affaldsposer) under øverste lagen på sengen, så den undgår at blive våd , når pt. skal i seng efter badet.
  3. Jelonet fjernes kun fra donorstederne, hvis dette er muligt. Hvis dette ikke er muligt, kan inderste lag lades urørt et par dage endnu.
  4. Øvrige forbindinger fjernes nænsomt. Evt. kan patienten hjælpe til.
  5. Pt. vaskes med sæbevand over hele kroppen. Pt. får vasket hår og evt. klippet negle.
  6. Pt. hæves på liften over vandniveau inden vandet tømmes ud af karret og pt. bruses med rent vand, så sæbe og klor skylles af og pt. liftes tilbage i seng.
  7. Sårene/defekterne oprenses med pincet og saks, evt. clips fjernes.  Alle skorper der sidder i sårkanterne (også kaldet ”elastikker”) fjernes med pincet.
  8.  Der skal altid podes ved udpakning af brandsår
  9. Der tages billeder med zebra
  10. Lægen tilkaldes mhp. vurdering af sårene mhp. videre behandlingsplan/operation.
    1. Er sårene helede?
    2. Resterer der defekter?
    3. Hvad er anslagsprocenten af transplantaterne?
    4. Skal pt. re-transplanteres?
    5. Skal pt. fortsætte badebehandlingen? 
  11.  Der pålægges evt. sårplejeprodukter + evt. kompressionsforbindinger (VIP kompressions behandling)
  12. Karret skylles for synlige urenheder: VIGTIGT! Bruseslange og afløbsslange skal blive siddende på indtil rengøringen har brugt det i forbindelse med at de rengøre karret.
  13. Herefter vaskes de i instrumentvasker og hænges på patientens badeværelse.