Målgrupper og anvendelsesområde
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bila
Fremmedlegemer i mavetarmkanalen
Fremmedlegemer i fordøjelseskanalen
Forekomst
Indtagelse af fremmedlegemer er mest almindelig hos børn( >80 %), hvor indtagelse som regel sker accidentielt. Hos voksne ser man især indtagelse af fremmedlegemer blandt psykisk syge eller blandt indsatte i fængslerne. Fremmedlegemer kan også synkes i forbindelse med tandlæge procedurer eller fødeemner kan sidde fast i esophagus , især hvis der findes underliggende patologi i esophagus. I forbindelse med smugling af f.eks. narkotika kan ”pakkerne” sluges eller placeres i rectum (body packing).
Fremmedlegemer kan også indføres og efterlades i rectum som led i seksuelle praktikker.
Fremmedlegemer i fordøjelseskanalen kan potentielt have dødelig udgang. I de fleste tilfælde (80-90 %) er det imidlertid en benign tilstand, som ikke kræver behandling.
Symptomer
Symptomerne er afhængige af både fremmedlegemets lokalisation, størrelse og art.
Fremmedlegemer i esophagus kan give respiratoriske symptomer, spytflåd, synkebesvær, synkesmerter, smerter i thorax eller i sjældne tilfælde med fistulering fra esophagus til aorta livstruende gastrointestinal blødning.
Fremmedlegemer i ventrikel, duodenum, ileum og colon giver sjældent symptomer, medmindre de har givet anledning til ileus eller perforation med deraf følgende peritonit.
Diagnostik
Anamnesen kombineret med en røntgen oversigt over thorax og abdomen med henblik på lokalisation, er som regel tilstrækkelig med mindre det drejer sig om røntgen negative objekter. I så tilfælde kan der suppleres med en røntgenundersøgelse med vandig kontrast af esophagus, ventrikel og tyndtarm. I sjældnere tilfælde, hvor der har været langvarige symptomer kan en CT-scanning være indiceret
Behandling
De fleste fremmedlegemer i eosphagus, ventrikel, duodenum og rectum kan fjernes endoskopisk
Fremmedlegemer i esophagus.
Fremmedlegemer i esophagus skal altid fjernes akut, hvis der symptomer. Hvis det drejer sig om batterier skal de fjernes akut uanset om der er symptomer eller ej. Der er set perforation af esophagus indenfor 6 timer og tracheoesophagealfistel og striktur inden for 10 timer, og der er også rapporteret flere dødsfald i forbindelse med forsinket diagnose af knapbatterier i esophagus. Alle skarpe eller spidse fremmedlegemer i esophagus skal også altid fjernes akut. Runde harmløse fremmedlegemer i esophagus hos den asymptomatiske patient kan fjernes subakut, efter max 16 timer når patienten er fastende. En del fremmedlegemer passerer i ventetiden spontant til ventriklen.
Fremmedlegemer i ventriklen eller duodenum
Fremmedlegemer i ventriklen eller duodenum, der giver symptomer skal fjernes akut ligesom skarpe, spidse eller blyholdige genstande skal fjernes akut. Batterier i ventriklen skal fjernes akut, hvis de giver symptomer (ulcuslignende smerter), eller hvis de ikke er intakte, ellers skal de fjernes subakut efter max 48 timer, hvis de ikke forinden har passeret pylerus.
Runde harmløse fremmedlegemer i ventriklen eller duodenum kan behandles konservativt, hvis de ikke er passeret spontant efter 4 uger, bør der laves en røntgen kontrol.
Fremmedlegemer i tyndtarm colon og rectum.
Fremmedlegemer i tyndtarm og colon kan som udgangspunkt behandles konservativt (med undtagelse af magneter se nedenfor), men patienten skal have grundig information om at henvende sig hvis der kommer symptomer på ileus eller perforation. Fremmedlegemerne behandles kirurgisk, hvis de giver anledning til ileus eller perforation.
Fremmedlegemer i rectum kan som regel fjernes endoskopisk
Magneter.
Magneter skal fjernes akut, hvis der er to eller flere. I tilfælde af magneterne er passeret til tyndtarmen, bør der fortages akut kirurgi, idet der er rapporteret om flere tilfælde med tarmnekroser også med dødelig udgang efter indtagelse af to eller flere magneter.
Bodypacking.
Det er kontraindiceret at forsøge at fjerne pakker med narkotika endoskopisk, da perforation af pakkerne kan give anledning til alvorlige forgiftninger.
###NAVN### Ifaoui
g