Personale Klinik P
A: Samarbejde mellem P`s sengeafdelinger og hæmodialyseafsnittene
Koordinering
2133 koordinerer hæmodialysebehandlingerne for patienter indlagt på RH. Det er derfor vigtigt, at 2133 får besked når patienten bliver indlagt, enten af sengeafdelingen eller af Hæmodialyseafsnittet. Ved akutte indlæggelser i dag tiden, er det stamafdelingen, der bestiller indtransporten.
2133 aftaler med sengeafdelingen, hvor den pågældende patient skal hæmodialysere.
Det er vigtigt, at de indlagte patienter som skal hæmodialysere, enten på egen plads, eller på en låneplads på et af de kroniske hæmodialyseafsnit, kommer til tiden, da disse afsnit har korte åbningstider.
Blodprøver
Hæmodialyseafsnittene tager blodprøver og som udgangspunkt skal der medsendes en PTB fra sengeafdelingen. Sengeafdelingen skal bestille blodprøverne som ”tages af rekvirent – indlagt patient”, så har hæmodialysen mulighed for at udskrive PTB, hvis sengeafdelingen glemmer at medsende den.
Medicin
Medgiv den IV. medicin som skal administreres under/efter hæmodialysebehandlingen. Allerede opslæmmet medicin gives ikke. Hvis patienten skal have parenteral ernæring, medgives denne. Det meste IV antibiotikum kan gives som bolus efter hæmodialysebehandlingen. Man kan Google dialysis of drugs – i tilfælde af, at hæmodialysepersonalet ikke kender præparatet.
Det skal dokumenteres i MDA af hæmodialysesygeplejersken, hvilke medicinske præparater der administreres under hæmodialysen. Medicin der normalt administreres i det indlagte forløb, dokumenteres i det indlagte forløb. Medicin der vanligvis administreres af hæmodialyse personalet i forbindelse med hæmodialysebehandling – f.eks. Aranesp - skal under indlæggelse dokumenteres i MDA i det indlagte forløb og ikke i det ambulante forløb.
EWS
Ved en EWS score på 3-5 skal sengeafsnittets læge tage stilling til, om dialysen kan foretages på 8601/FH eller den skal foregå på 2133. Ved en EWS score på 6 eller derover skal patienten altid hæmodialyseres på 2133.
Ifølge VIP’en Early Warning Score (EWS) – systematisk observation og risikovurdering af indlagte patienter samt dertil hørende handlingsalgoritme - skal alle patienter ved patientovergange have målt EWS indenfor en 1 time før overflytning. Ved afslutning af hæmodialysen, skal alle indlagte patienter have lavet en fuld EWS. Fuld EWS indebærer: BT, P, bevidsthedsniveau, RF, SAT, TP – husk at tykke på gem-knappen, ellers kommer der ikke en udregning frem.
SAG-M
Der kan gives SAG-M under en hæmodialysebehandling, såfremt der er en gyldig bastest. I enkelte tilfælde, hvor patienten eksempelvis hæmodialyserer heparinfrit, er det ikke altid fordrende for dialysebehandlingen at give SAG-M. Er der givet blod, skal det dokumenteres i SP (IP Blod).
Udskrivelse og transport til kroniske hæmodialysepatienter.
Sengeafdelingen meddeler patientens respektive hæmodialyseafsnit om udskrivelse. Eftersom 2133 koordinerer hæmodialysebehandlingerne, skal 2133 ligeledes informeres om udskrivelsen. Hæmodialyseafsnittet skal informeres om patient udskrives til eget hjem eller evt. rehabiliteringssted. Adressen på rehabiliteringsstedet oplyses.
Sengeafdelingen bestiller indtransport til nye patienters første hæmodialysebehandling efter udskrivelsen. Patientens hæmodialyseafdeling bestiller efterfølgende en fast transport til patienten.
Transport til patientens stamdialyseafdeling efter udskrivelse:
Dagvagt hverdage: hæmodialyseafdelingen genbestiller den faste transport, inklusiv den første indtransport til hæmodialysebehandling.
Aftenvagt og weekend: sengeafdeling bestiller transport til den første hæmodialysebehandling, derefter genbestiller hæmodialyseafdelingen den faste transport.
B: Samarbejde hæmodialyseafsnittene imellem.
Koordinering
Vær omhyggelig med at have samlede og afklarede udmeldinger.
8601 og PFH melder næste dags ledige pladser til 2133 midt på formiddagen. Samme dags ledige pladser, meldes så hurtigt som muligt, mhp optimal brug af alle pladser.
Ved middagstid melder 2133 patienter til næste dags ledige dag- og aftenpladser. Pladserne kan bruges til både indlagte og ambulante patienter. 2133 koordinere hvor de indlagte patienter skal hæmodialyseres og ved en EWS score på 3-5 skal sengeafsnittets læge tage stilling til, om dialysen kan foretagers på 8601/FH eller den skal foregå på 2133. Ved en EWS score på 6 eller derover skal patienten altid hæmodialyseres på 2133
I det tilfælde, hvor der er indlagte patienter, som er for dårlige til at komme på egen plads, informeres det respektive hæmodialyseafsnit og pladsen bruges til en anden patient.
Hvis nødvendigt, kan ændringer til kommende morgen meldes til ansvarshavende i aftenvagten.
Kroniske hæmodialysepatienter indlagt på andre sygehuse: Det respektive hæmodialyseafsnit tager kontakt til den afdeling, hvor deres patient er indlagt. Hvis patienten vurderes til, ikke at være egnet til at dialysere på egen plads, kontaktes 2133 mhp. koordinering af hæmodialysebehandlingerne. Når patienten igen er frisk nok til at dialysere på egen plads, informerer 2133 patientens respektive hæmodialyseafsnit om dette. Herefter koordinerer det respektive hæmodialyseafsnit patientens hæmodialyser.
De kroniske hæmodialyseafsnit skal informere 2133, hvis de indlægger en patient direkte fra hæmodialyseafsnittet. Der skal informeres om: navn, CPR-nummer, karadgang, filter, patientens vanlige hæmodialysedage, tidspunkt og leje, samt hvilket hospital og sengeafsnit, patienten indlægges på. Obs om patienten kræver isolation under indlæggelsen.
Melde patient til en ledig plads
At melde en patient til en af de andre hæmodialyseafsnit indebærer information om:
navn, CPR-nummer, filter, karadgang, transport, om patienten er indlagt eller ambulant.Vær opmærksom på, at give besked hvis patienten evt. har VRE.
Hvis patienten ikke er selvtransporterende, ændrer 2133 indtransporten. Kronikerafsnittet sørger for hjemtransporten.
Mht blodprøvetagning: Hvis patienten er ambulant, skal blodprøverne ligge i gennemgang af best.ord. Er patienten indlagt skal der medsendes en PTB fra sengeafdelingen. Har sengeafdelingen glemt at medsende en PTB, kan hæmodialyseafsnittet udskrive en PTB, hvis sengeafdelingen har bestilt den som ”tages af rekvirent”.
Mødetider for patienter til kronikerafsnittene
Mødetider for patienter som skal møde på en ledig plads. Det er vigtigt patienterne kommer til tiden, da nedenstående afsnit har korte åbningstider.
8601:
Mandag: kl.8.30 og 14.30
Tirsdag: kl. 8.30 og 15.00
Onsdag: kl. 8.30 og 14.30
Torsdag: kl. 8.30 og 15.00
Fredag: kl 8.30 og 14.30
Lørdag: kl. 8.30
Søndag: kl. 11.30
PFH:
Mandag-fredag: kl. 9.00 og 15.30
Lørdag: kl 9.00
Søndag kl. 12.00
Klinikledelsen