Immunadsorption: Opstart og afslut med Protein A kolonner

 

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

Immunosorbakolonnerne indeholder protein A. Protein A er et protein fra bakterien Staphylococcus aureus – et protein, der viser stærkt affinitet til humane IgG molekyler (IgG1, IgG2, IgG4) og til immunkomplekser. Andre immunglobuliner (IgG3, IgM og IgA) bindes også delvist til denne ligand.

Kolonnerne kan anvendes flere gange, men kun til den samme patient.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Klargøring af ART maskinen:

Maskinen sættes op og primes efter anvisniing i brugermanualen til Art Universal. Heating line påsættes varmeren og tilkobles mellem skifteklemmen og venekammeret. Calciumgluconat "B. Braun" tilkobles ligeledes venekammeret.

 

Klargøring af ADAsorb til immunadsorption med Protein A-kolonner:

Tænd maskinen på den sorte tænk/sluk knap bagpå maskinen. På skærmen vises adsorbertype med tilhørende slangesystem. I den version vi har, kan der kun vælges immunosorba. Denne vælges ved at berøre feltet på skærmen og bagefter bekræfte med ENTER.

Opsætning, skylning og tilslutning af kolonner:

Monter alle slanger til pumperne, ventiler og detektorer. Det er praktisk først at finde de 3 tilslutninger til skyllevæskerne. Begyndende med disse ilægges slangesættet. OBS: Hvis der opstår fortrækninger eller snoninger på sættet, er slangen ikke lagt korrekt i. Slangesættets trykmålingstilslutninger skrues i til sidst, da der ellers kan være mulighed for trykændringer i slangesttet med medfølgende risiko for systemtest fejl.

Skyllevæskeposerne og udløbsposerne hænges på maskinens kroge og tilkobles slangessættet.

Når slangesættet er påsat, alle skyllevæsker er tilkoblet og alle klemmer er åbnet bekræftes ved at berøre knappen slangesæt opsættes. En systemtest gennemføres og fyldning af slangesættet startes. Når slangesættet er fyldt tilkobles kolonnerne og efter endnu en systemtest skylles kolonnerne og bypassslangerne. Kolonnerne kontrolleres for synlige luftbobler. Er kolonnerne fri for luftbobler er maskinen færdig primet. Er der synlige luftbobler fjernes disse. Se brugermanual ADAsorb Immunosorba afsnit 3.8 side 3-11.

Se brugermanual ADAsorb Immunosroba side 2-8 til 2-16 vdr ovenstående.

Start af behandlingen:

Inden ART Universal kører Klemme- og tryktest tilkobles maskinen ADAsorb maskinen ved at tilslutte slangen fra plasmapumpen til tilgangsdråbekammeret på ADAsorb og plasmareturslangen på ADAsorb til slangen på skifteklemmen på ART. Derefter kan ART køre Klemme- og tryk Test 1 og Test 2. Arterieslangen tilsluttes patienten. Når systemet er fyldt med blod tilsluttes veneslangen patienten. Blodflow øges til acceptable arterie- og venetryk. Plasmaudskiftningshastigheden indstilles til den ønskede værdi, som oftest vil være 35ml/min. Antikoagulans gives enten via ART Universal eller som Innohep. ACDA-A mængden indstilles.

Når ART Universal er færdig med plasmaforberedelsen startes behandling på ADAsorb. Nu kan antallet af indløbscyklusser og fyldningsvolumen indstilles. Fyldningsvolumen er den mængde plasma der køres igennem hver kolonne i en enkelt indløbscyklus.

Antikoagulering:

For at holde kolonnerne i god kondition skal antikoagulanationsbehandlet plasma anvendes. Citrat 10% skal anvendes for at undgå for at undgå komplementaktivitet. Se VIP: Heparinisering ved immunadsorption med Protein A kolonner og Imunadsorptionsbehandling med Protein A kolonner .

Afslutning:

Efter afslutning af den sidste indløbscyklus returneres plasma til ART Universal og blodet returneres til patienten. Kolonnerne konserveres med Immunsorba Konserveringsvæske. Se ADAsorb Immuosorba brugervejledning 2-26 til 2-32 og ART Universal brugervejledning 7-49 til 7-58.

Kolonnernes holdbarhed:

Kolonnerne udskiftes efter ca. 20 behandlinger eller ved udløbsdato.

Rengøring:

Maskinerne slukkes og afvaskes efter gældende instruks.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top