Formål
Beskrivelse af arbejdsgangen hos patienter i AK behandling med VKA (Vitamin K antagonister) behandling i Afdeling for Nyresygdomme og sengeafdeling for Hormon- og stofskiftesygdomme (3131)
Målgrupper og anvendelsesområde
Læger og sygeplejersker, Afdeling for Nyresygdomme og sengeafdeling for Hormon- og stofskiftesygdomme (3131)
AK: Antikoagulationsbehandling
VKA: Vitamin K antagonister – dvs. tbl. Marevan og Marcoumar (Warfarin/Phenprocoumon)
SP: Sundhedsplatformen
Som udgangspunkt afsluttes alle patienter, der er i livslang AK behandling, til AK-klinik eller egen læge. Se regional VIP ’AK behandling – udskrivning, henvisning til AK klinik og tværsektoriel kommunikation via Sundhedsplatformen’ for fremgangsmåde for henvisning.
1. Patienter i VKA-behandling som ambulant følges i AK-klinik
Det kan ses i SP om patienten har et AK-forløb på en AK-klinik under ”Vis journal” i fanen ”Helbredsforløb”.
Ved at markere forløbet og klikke på det, åbner en oversigt hvor det bl.a. kan ses hvilken AK klinik pt. følges på og behandlings detaljer vedr. Marevan/Marcoumar.
1.1 Hæmodialysens samarbejde med AK klinik om blodprøver:
I henvisningen til AK-Klinikken, skal den nefrologiske læge skrive, hvilke ugedage patienten er i hæmodialyse.
AK-Klinikken kontakter den respektive hæmodialyseafdeling for at aftale hvilken dag der skal måles INR samt oplyser hvilken læge (på AK-klinikken) der er tilknyttet patienten.
Sygeplejersken i hæmodialysen skriver i patientens specialekommentar, hvilken ugedag der skal tages INR samt hvilken læge der er tilknyttet patienten på AK-Klinikken.
Frederiksberg AK klinik:
AK-Klinikken bestiller INR. Blodprøven bestilles som ”Tages af rekvirenten Ambulatoriet” i SP af AK-Klinikkens personale. På denne måde kommer svaret direkte ind i Frederiksbergs AK-Kliniks IT-system, så de kan fremordinere Marevan. AK-Klinikkens blodprøvebestilling vil kunne fremfindes under gennemgå best./ord. som: Hjerteafdeling Y, Hjerteambulatorium Y1, læge XXX
Hvis AK klinikken mod forventning ikke har fremordineret INR-blodprøve, kan vi selv bestille den ved at skrive den tilknyttet læge på.
Andre AK klinikker:
Sygeplejersken i hæmodialysen bestiller selv blodprøve og skriver den tilknyttede læge fra AK-klinikken på.
2. Indlæggelse
Ved indlæggelse følges SP vejledning ’Antikoagulationsbehandling (VKA) – ambulant, indlagt, operation og AK-klinik’.
Marevan eller Marcoumar ordineres, dispenseres og administreres via best/ord og MDA. I best/ord feltet ’Admin. anvisninger’ skrives dagsdoseringen. Via SmartPhrase .AK2 (punktum AK2) kan indsættes nye datoer.
3. Udskrivelse
Sygeplejersken skal sikre at patienten medgives FMK medicinliste eller besøgssammendrag og at der evt. sendes besked til Hjemmeplejen, hvis patienten får hjælp til medicindosering. Se hvordan under punkt 5.
3.1 Udskrivelse til AK-klinik:
Lægen skal ved udskrivelse give AK-klinik besked om at ansvaret for AK-behandlingen igen er videregivet hertil. Dette gøres via best./ord: ’Henvisning til marevanbehandling’, hvor felterne ‘INR niveau’ og ‘Send påmindelser’ er forudfyldt, fordi patienten allerede har et forløb på en AK-klinik.
Bør patienten ses indenfor de kommende 3 hverdage, bør der også ringes til AK klinikken.
3.2 Udskrivelse til egen læge:
Lægen skal ved udskrivelse give egen læge besked om at ansvaret for AK-behandlingen igen er videregivet hertil. Dette gøres via henvisning ’VKA-behandling fortsætter ved egen læge (REF 333)’.
I Udskrivelsesresumeet markeres opfølgnings-epikrisen til RØD, for at egen læge kan nå at håndtere VKA-behandlingen indenfor de gældende retningslinjer af højrisiko lægemidler.
4. Patienter i VKA-behandling, som følges ambulant med deres AK-behandling i Afdeling for Nyresygdomme
Der skal være helt særlige grunde til at patienten skal følges ambulant med deres AK-behandling i Afdeling for Nyresygdomme.
Ved ordination, tilpasning af dosis og afslutning af behandling følges SP vejledning ’Antikoagulationsbehandling (VKA) – ambulant, indlagt, operation og AK-klinik’.
Marevan eller Marcoumar ordineres i SP/FMK, som dosisafhængig medicin og ugedosis kan dermed ses i SP/FMK.
5. Information til patienten / hjemmeplejen
5.1 Information om dosis til patienten, der selv administrerer AK medicinen:
FMK medicinliste eller besøgssammendrag printes og gennemgås med patienten.
5.2 Information til hjemmeplejen, hvis hjemmesygeplejerske administrerer AK medicinen:
I hjemmepleje er også inkluderet plejehjem og andre kommunale tilbud. Når der i SP vælges ’Hjemmesygepleje’, så finder systemet selv ud af, hvor den rigtige modtager er.
Der sendes besked via SP korrespondancemeddelelse til hjemmeplejen om at der er dosisændringer i AK medicinen og at hjemmesygeplejerske skal orientere sig i FMK for ny dosering (se SP vejledning for dette – bilag 1 og 2).
OBS: Efter kl. 14.00 på hverdage ser hjemmesygeplejersken ikke automatisk besked, så hvis beskeden ikke kan vente til næste hverdag, skal hjemmesygeplejersken også kontaktes pr. telefon.
6. Pausering af Marevan eller Marcoumar i forbindelse med operative indgreb
6.1 Generelt
Helt generelt er det den afdeling/læge der skal udføre en planlagt operation, der er ansvarlig for at Marevan eller Marcoumar er pauseret og INR er i ønsket niveau.
Ved følgende planlagte procedurer hos patienter, der har et forløb på Afdeling for Nyresygdomme, er lægerne i Afdeling for Nyresygdomme ansvarlige for at Marevan eller Marcoumar er pauseret:
6.2 Arbejdsgang ved pause (visuel oversigt kan ses i bilag 4)
Læge:
Lægen skriver i henvisningen/InBasket beskeden til sekretæren i amb 2134 OG i notat, hvor mange dage før det planlagte indgreb Marevan eller Marcoumar skal pauseres.
På dette tidspunkt kendes ikke dato for indgreb, så det er blot i dage lægen skriver dette fx 3 dage før planlagt indgreb.
Sekretær i ambulatorie 2134:
Booker og planlægger operation dato + seng i Afdeling for Nyresygdomme.
Sekretæren sender i indkaldelsesbrevet til patienten, information om at patienten skal holde pause med AK medicinen og hvor længe før.
Sekretæren sender desuden en InBasket besked til sygeplejepuljen i det afsnit patienten hører til, om hvilken dato der er booket og planlagt operation. InBasket beskeden indeholder også besked om hvad sygeplejersken skal gøre efterfølgende, så beskeden ikke blot tolkes som information.
Hvis proceduren planlægges under en allerede indlæggelse, giver sekretæren mundtlig besked til sygeplejersken på sengeafsnittet, om hvilken dato der er booket og planlagt operation.
Sygeplejerske:
Sygeplejersken kontakter læge og lægen sætter konkrete pausedatoer på AK-medicinen i FMK. Dette gøres som beskrevet i SP vejledning ’Antikoagulationsbehandling (VKA) – ambulant, indlagt, operation og AK-klinik’.
Ambulant: Sikre at patienten er informeret om pause af Marevan eller Marcoumar enten ved et allerede planlagt fremmøde eller ved at ringe til patienten.
Hvis det er hjemmeplejen, der doserer patientens medicin, sendes der desuden klinisk korrespondancemeddelelse til hjemmeplejen om at være opmærksom på pause som kan ses i FMK (se bilag 1 og 2 for hvordan denne besked sendes).
Allerede indlagt patient: Sikre at patienten er informeret om pause af Marevan eller Marcoumar.
6.3 Genoptagelse af AK-behandling efter indgreb
Når patienten har fået foretaget indgrebet og senest i forbindelse med hjemsendes/udskrivelse efter indgrebet, skal lægen ordinere hvornår AK-behandlingen skal genoptages og i hvilken dosis. Dette gøres som beskrevet i SP vejledning ’Antikoagulationsbehandling (VKA) – ambulant, indlagt, operation og AK-klinik’.
Desuden skal AK-klinik eller egen læge orienteres (se punkt 3.1 og punkt 3.2).
Sygeplejersken skal sikre at patienten medgives FMK medicinliste eller besøgssammendrag og at der evt. sendes besked til Hjemmeplejen, hvis patienten får hjælp til medicindosering. Se hvordan under punkt 5.
7. Ansvar for INR-resultat, når patienten følges i AK-klinik eller hos egen læge
Det er AK klinikken eller egen læge, der er ansvarlige for at se og reagere på INR svaret, når patienten følges i AK-klinik eller hos egen læge. Dog hvis sygeplejerske eller læge i afdeling for nyresygdomme tilfældigt i forbindelse med dialyse eller anden dokumentation i journalen ser værdier over 4,5 skal der altid reageres på dette.
Hos patienter med HD-kateter, skal der være særlig opmærksomhed på prøvetagningsfejl fx prøvetagning på hepariniseret HD-kateter.
Hvis INR er over 4,5:
Best/ord på Marevan/Marcoumar pauseres. I notat skrives årsag til pausen med AK-behandling og hvad øvrige ordinationer er.
Samtidig gives besked til AK-klinik om at der er ændret akut i AK-behandlingen på baggrund af INR over 4,5.
Sygeplejersken skal sikre at patienten/hjemmeplejen orienteres om pausen. Se hvordan under punkt 5.
Ved INR >8 skal overvejes indlæggelse.
SP-manual: ’Antikoagulationsbehandling (VKA) – ambulant, indlagt, operation og AK-klinik’
Bilag 1:SP-vejledning ambulant besked til hjemmeplejen ved AK behandling 290523.pdf
Bilag 2:SP-vejledning indlagt besked til hjemmeplejen ved AK behandling 290523.pdf
Bilag 3: Patientpjece: Værd at vide om blodfortyndende behandling (AK-behandling) for hæmodialysepatienter
Bilag 4: Pause med AK behandling ved planlagte procedurer i Afdeling for Nyresygdomme 270423.pdf