Vejledning om forholdsregler samt henvisning til CSO ved kontakt med personer, der har været udsat for et seksuelt overgreb eller forsøg herpå.
Ved oplysning om, at en patient har været udsat for et seksuelt overgreb eller forsøg herpå, kan Center for Seksuelle Overgreb (CSO) kontaktes. Centret modtager patienter, uanset om de ønsker at anmelde overgrebet til politiet eller ikke.
CSO er et ambulant tilbud i Afdeling for Kvindesygdomme. Afdelingen samarbejder med Retsmedicinsk Institut samt politiet omkring sager, der er politianmeldt eller som senere politianmeldes.
Herudover samarbejder CSO med socialpædiatrien på Herlev Hospital om patienter/unge mellem 12 - 15 år.
Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet modtager:
Alle akutte (<30 dage) henvendelser meldes til Center for Seksuelle Overgreb på tlf. ###TELEFON###.
Undersøgelse og behandling
Hvis en patient har større skader, skal disse behandles i skadestueregi, inden patienten modtages i CSO.
Hvis overgrebet ikke er politianmeldt, og patienten ønsker dette, kontaktes politiet straks (Tlf 114). Anmeldelse skal ske til den politikreds, hvor overgrebet har fundet sted. Mere info om anmeldelse på: https://politi.dk/ofre.
I sager om seksuelle overgreb har patienten ret til vederlagsfri vejledning fra en bistandsadvokat forud for en eventuel anmeldelse til politiet. Patienten bør vejledes om, at vedkommende straks kan tage kontakt til en advokat fra de lister over bistandsadvokater, som politiet anvender. I CSOs pjece ”Generelle informationer efter et seksuelt overgreb” findes en liste med bistandsadvokater med erfaring indenfor området. Bistandsadvokatens vejledning vil bl.a. kunne bestå i, at advokaten oplyser patienten om vedkommendes muligheder og rettigheder, samt hvordan sagen må forventes at forløbe, såfremt der indgives anmeldelse til politiet. Advokaten vil ligeledes kunne ledsage patienten til politiet.
Da CSO er et ambulant tilbud, indlægges patienten på lokalt sygehus eller skadestue/Traumecenter ved behov for indlæggelse til observation og/eller behandling.
Undgå at slette spor:
Alle spor, som sikres, skal mærkes med navn, CPR nr., dato, tidspunkt samt underskrives af den person, som har sikret genstanden.
Ved spørgsmål vedrørende håndtering af sporsikring, behandling m.v. kan CSO kontaktes hele døgnet (###TELEFON###).
Hvad sker der på Center for Seksuelle Overgreb?
Patienten modtages af en sygeplejerske. Der foretages en retsmedicinsk/gynækologisk undersøgelse af en læge.
Patienten tilbydes behandling for seksuelt overførte sygdomme samt evt. nødprævention og vaccination. Endvidere tilbydes opfølgning ved en sygeplejerske samt mulighed for samtaleforløb med psykolog og/eller socialrådgiver.
Om en hændelse skal anmeldes til politiet kan være en svær beslutning for patienten. Derfor tilbydes patienter, der er i tvivl om de ønsker at anmelde, sporsikringsundersøgelse til brug ved evt. senere anmeldelse. Dette vil være en mulighed, hvis overgrebet er sket indenfor de seneste 7 døgn. Patienten vejledes samtidig om, at vedkommende kan få beskikket en bistandsadvokat forud for anmeldelse til politiet.
For de ikke-akutte patienter (>30 dage) tilbydes efter visitation evt. psyklogforløb.
Adresse/telefonnumre:
Opgang 5, 3. sal, afsnit 5032 (gynækologisk sengeafsnit, akutte undersøgelser).
###NAVN### Vej 14, st. opgang 54, afsnit 5404 (sekretariat, psykologoer, socialrådgivere og sygeplejersker)
Relevante telefonnumre:
CSO hovednr., dagtid (unge og voksne > 15 år): ###TELEFON###
CSO akut tlf. til sygeplejerske, dagtid: ###TELEFON###.
CSO akut tlf. hele døgnet, afsnit 5032: ###TELEFON###.
Rådgivningstelefon: ###TELEFON### (tirsdag kl. 09.00 - 11.00 og torsdag kl. 13.00 - 15.00)
Ledende overlæge