Rygning og rygeophør - for patienter i kræftbehandling

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Alle patienter ambulant eller indlagt i Afdeling for Kræftbehandling.

Sundhedsprofessionelle i Afdeling for Kræftbehandling.

Tilbage til top


Definitioner

Fagerströms test: Fagerströms test består af seks spørgsmål. Hver enkelt svar udløser en score, og den samlede score viser graden af nikotinafhængighed. Den opnåede score fra Fagerströms-test bruges i vejledningen til valg af styrken på nikotinprodukter. Fagerströms test fremgår i Sundhedsplatformen under 'tobak'.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Alle patienter udfylder oplysningsskema forud for første fremmøde i Afdeling for Kræftbehandling. Dette skema indeholder bl.a. spørgsmål til livsstil (KRAM) jf. VIP KRAM risikoprofil.

Ansvarlig for dokumentationen er primært den journaloptagende læge, dog i et samarbejde med plejeansvarlig sygeplejerske.

For patienter med hovedhalskræft skal patienter tillige udfylde tobaksskema, såfremt de ryger. 

 

Patientinformation

Information om fordelene ved rygereduktion/rygeophør:

Enhver patient anbefales som udgangspunkt rygeophør. Patienter i strålebehandling informeres om, at rygning giver en reduceret effekt af strålebehandlingen.

Som motivation for rygeophør informeres patienter diagnosticeret med lunge-, hovedhals- eller eosophageus kræft om:

Støttemuligheder ved overvejelser eller ønske om rygereduktion/rygeophør?

Patienter, der ønsker eller overvejer rygeophør oplyses om, at succesrate er større ved kombination af rygestopkursus og nikotinsubstitutionsbehandling. Patienten kan selv henvende sig til kommune eller anvende rygestop rådgivning ved at ringe gratis til Stoplinjen: ###TELEFON### eller sms ”rygestop” til 1231 eller se kommunale tilbud om rygestopkur­ser på www.sundhed.dk/soft  eller http://www.stoplinien.dk/

Mobil adgang findes via www.ekvit.dk, som er et rygestopprogram, hvor rygere kan få skræddersyet hjælp og støtte med video, tips og øvelser. Hjælpen kommer der, hvor rygeren er, og alle får netop den hjælp, de hver især ønsker sig. Eksempelvis kan man lave en stopplan, hvor man forudser, hvilke situationer, der bliver mest vanskelige. Det bliver undervejs lavet om til beskeder, så man får hjælp til ikke at falde i, når rygetrangen melder sig efter maden, når man sidder i sofaen eller lignende.

Uanset om patienten vælger rygeophør eller ej, skal der ved efterfølgende kontakter følges op på den indledende samtale, og gives relevant støtte af personalet i afdelingen.

 

Rygeforbud under indlæggelse

Patienten informeres om:

 

Skriftlige patientinformationer

Nikotinerstatning

For patienter med hoved-hals-, øsophageus- og lungecancer i strålebehandling, hvor der er evidens for, at rygning reducerer effekten af behandlingen, udleveres nikotinprodukter i hele strålebehandlingsperioden, såfremt patienten ønsker rygestop. Efter afsluttet strålebehandling er patienten selv ansvarlig for indkøb af nikotinprodukter.

For nyhenviste eller akut indlagte patienter, der ønsker at ryge, men ikke har mulighed for dette under indlæggelse, ordinerer den journalskrivende læge nikotinprodukter, hvis patienten ønsker det, og der ifølge Fagerstrøms test er en score på > 4 point. Herudover ordineres nikotinerstatning til patienter, der ønsker rygeophør forud for kontakt med rygestop-instans.

Valg af nikotinerstatningspræparat vurderes udfra Fagerstrøms test og nikotinsubstitutionsskemaet. Der gives mundtlig information om det valgte nikotinerstatningspræparat herunder dosering, bivirkninger mv.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Sygeplejerske

Læge

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1. Hemminki K, Boffetta P, IARC Sci Publ 2004;157:289-97

2. Do et al., Cancer Causes and Control 2003;14:131-138

3. Mangar et al. Radiother Oncol 2006 Epub ahead of print

4. Van der Voet et al., Int J Radiat Oncol Biol Phys 1998;42:247-255 &

5. Porock D et al., Cancer Nursing 2004;27:71-78

6. Browman et al., NEJM 1993;328:159

Hjemmeside med anbefalinger vedr. rygestop og kræft: http://www.cancer.dk/forebyg/roegfri/

§5 Sundhedsloven - Behandling omfatter efter denne lov undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient.

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

DDKM 2.16.2 Forebyggelse og sundhedsfremme

Tilbage til top


Bilag

 Tobaksskema version jan 2010[1].pdf 

Patientinformation: Ønske om rygestop? Muligheder for hjælp og støtte Rygestop 

 

Tilbage til top