Mennesker med hovedhalskræft oplever mange ernæringsmæssige udfordringer i forbindelse med deres kræftbehandling. Dette skyldes mange forskellige faktorer relateret til sygdom, bivirkninger eller senfølger til strålebehandling og medicinsk kræftbehandling. De hyppigst forekommende årsager til nedsat ernæringsindtag er bla. smerter, dysfagi manglende appetit, mundtørhed, sejt spyt, mucositis, kvalme og fatique (1,2). Mennesker med hovedhalskræft har derfor øget risiko for vægttab og underernæring både før, under og efter et kræftbehandlingsforløb, med stor betydning for deres oplevelse af livskvalitet og resultat af behandling (3,4).
Formålet med denne vejledning er:
Vejledningen er baseret på onkologisk kliniks overordnede vejledning Ernæring- konkretisering Afdeling for Kræftbehandling.
Vejledningen er en konkretisering af praksis og tager udgangspunkt i et kurativt strålebehandlingsforløb, og følger det beskrevne forløb for hovedhalskræft patienter i team 6. Andre patientforløb vil også blive beskrevet, hvor det er relevant
Vejledningen er målrettet diætist, sygeplejersker og læger i onkologisk klinik der varetager pleje og behandling af hovedhalskræft patienter
Hovedhalskræft patienter: patienter behandlet i onkologisk klinik med følgende diagnoser
Identificering af risikopatienter: Hovedhalskræft patienter har øget risiko for vægttab og underernæring og skal derfor altid ernæringsscreenes med primær og sekundær screening. Risikovurdering foretages ved MDT konf. v.h.a ernæringsscreening, vurdering af kostindtag og co.morbiditet. Risikovurdering foretages under forløb i onkologisk klinik v.h.a ernæringsscreening, vurdering af vægttab og kostindtag
Ernæringsvejledning: Vejledning i energi og proteinindtag og evt. konsistensmodificeret fødevarer
Sondegrænse: Udregnes som en 5% vægtgrænse fra udgangsvægt ved MDT konference. Patienten oplyses om denne vægtgrænse når den bliver dokumenteret
En tidlig risikovurdering og optimering af gener der har betydning for patientens kostindtag er en forudsætning for en sufficient ernæringsindsats
Patienten og evt. pårørende informeres om:
Såfremt at patienten skal ses hos diætist, bookes en tid af 30 min. Patienten medgives kostregistreringskema (Se bilag Kostregisterring) og informeres om at registere sit daglige indtag i 2-3 dage og medtage skema til diætistsamtale
Nogle grupper af patienter kan have behov for en særlig fokuseret ernæringsindsats inden start af deres kræftbehandling. Disse patienter skal følges af diætist fra starten af deres forløb i onkologisk klinik. Det drejer sig om flg.:
Patienten skal bookes og medgives tid til en ambulant samtale af 30 min. hos diætist inden start af behandling. Patienten medgives kostregistreringskema (se bilag Kostregistrering) der medbringes til diætistsamtale
Diætist underviser på PU1 med fokus på:
Patienter og pårørende forevises enpjece med opskrifter på protein/energidrikke nasogastrisk ernæringssonde, det introduceres kort hvordan man praktisk kan administrer sondemad og det italesættes at sondemad også kan forliges med et hverdagsliv hjemme ( Se bilag PU1 )
Patienten vejes og der laves opfølgning jvf. MDT sygeplejenotat og evt. diætist notat
For patienter der ikke har deltaget i PU:
Såfremt dette ikke er muligt skal der som en del af den indledende sygeplejevurdering indformeres om:
Alle patienter og pårørende informeres om flg:
I løbet af strålebehandlingsforløbet følges patienten med ugentlig vægt, vurdering af kostindtag og understøttende behandling r.t de gener der giver anledning til appetitløshed og spiseproblemer. Det er vigtigt at have fokus på at understøtte hvordan den enkelte patient og evt. pårørende bedst og konkret kan planlægge og tilgodese mad og måltidet i et hverdagsliv med kræftbehandling
Ved vægttab< 2 kg :
Patient og pårørende vejledes om egnede fødeemner r.t konsistens, energi og proteinindhold, medgives plan for dagligt indtag ex. ved anvendelse af Standard madplan (blød, flydende 7000KJ, 9000 KJ) (Se bilag Standard madplaner) . Den aftalte plan for daglig ernæringsindtag dokumenteres i KISO plejeplan Ernæring
Opfølgning sker ved næste fremmøde i afdelingen ved sygeplejerske
Patienten ernæringsscreenes, der dokumenteres i KISO. For hovedhalskræft patienter gælder at der altid udføres primær og sekundær screening
Patienten og pårørende vejledes om egnede fødeemner r.t konsistens, energi og proteinindhold, medgives plan for dagligt indtag ex. ved anvendelse af Standard madplan (blød,flydende 7000KJ, 9000 KJ)(Se bilag Standard madplaner). Der dokumenteres i KISO plejeplan Ernæring
Opfølgning sker ved diætist og patienten bookes derfor tid hos diætist indenfor 3-4 dage.
Patienten informeres om at kostregistrere på Standard madplan 2-3 dage og medbringe denne til diætistsamtale (se bilag Standard madplaner)
Når der er etableret et forløb hos diætist, følges patienten her efter en faglig vurdering. Særligt prioriterede tidspunkter vil være i forbindelse med
Perioden efter endt strålebehandling er en kritisk periode, idet patienten fortsat oplever mange gener der har betydning for lysten og evnen til at kunne spise og drikke sufficient. Således er der stor risiko for fortsat vægttab og underernæring i uger og måneder efter afsluttet kræftbehandling (5.)
Det er derfor vigtigt at sikre at patienten og den pårørende er velinformeret om:
Opfølgning vedr. patientens ernæringstilstand gøres kontinuerligt ved alle kontakter i afdelingen i et tværfagligt samarbejde mellem sygeplejerske, diætist og læge
Såfremt at patienten henvises til kommunal genoptræning via en genoptræningsplan, inkluderende diætist bistand afsluttes diætistforløb i onkologisk afdelingen
For patienter som ved afslutning af behandling har en ernæringssonde er det særligt vigtigt at de følges af diætist. Se afsnit om Sondeernæring, Ansvar efter udskrivelse/afsluttet behandling
Ved indlæggelse og under indlæggelse udføres ernæringsscreening og vurdering jvf. VIP Ernæring til kræftpatienter . For hovedhalskræft patienter gælder at der altid udføres primær og sekundær screening
For patienter der er indlagt og hvor der er en faglig begrundet behov ex.
henvises til diætist med flg. oplysninger: cpr., højde, vægt, diagnose & behandling samt beskrivelse af de identificerede ernæringsproblemer
Patienter i palliativ behandling eller forløb kan følges af diætist efter behov og fagligt skøn
Stillingtagen til anlæggelse af sonde hos hovedhalskræft patienter sker udfra en faglig vurdering af kostindtag, vægtab og patientens almentilstand. Det er afdelingens praksis at der anlægges sonde og opstartes sondeernæring såfremt patienten har et nedsat kostindtag og/eller vægtab på max 5% af udgangsvægt ved MDT konference
Patientens sondegrænsen (5% grænse) udregnes ved MDT konference af sygeplejerske og er dokumenteret i KISO Ernæringsscreening i bemærkningsfeltet
Når der i samarbejde med patient og pårørende er taget stilling til anlæggelse af sonde ordineres dette af læge i journal som beskrevet i VIP
Pjece Sondemad - Når du skal anvende sondemad hjemme kan efter faglig vurdering udleveres til patient og evt. pårørende
Alle sygeplejersker i team 6 skal have kompetancer til at anlægge en nasogastrisk sonde og til at administrere sondeernæring jvf. gældende retningslinier. Vedr. kompetance og oplæring henvises til VIP Kvalifikationsvurdering vedrørende sondeanlæggelse
Ved anlæggelse af nasogastrisk sonde og administration af sondeernæring følges procedurer som beskrevet i VIP Sondeernæring og anlæggelse og kontrol af sonde (voksne,alder 16 år eller ældre)
Alle patienter der får anlagt en ernæringssonde opstartes dag 1 med kontinuerlig sondeernæring jvf. den regionale vejledning Sondeernæring og anlæggelse og kontrol af sonde(voksne, alder 16 år eller ældre)
Der bookes en tid hos diætist på dag 3 mhp opfølgning af indtag og udarbejdelse af videre plan for sondeernæring
Alle patienter følges dagligt mht. indtag af sondemad og pr.os indtag på skema
Når diætist ser patienten dag 3 vurderes det, hvorvidt patienten fortsat skal følges med daglig registrering af pr. os indtag. Registring af dagligt indtag af sondemad foretages indtil patienten har nået sit estimerede mål for indtag
Alle patienter der får sondeernæring skal følges af diætist. Diætist er ansvarlig for at vurdere behov for opfølgning
Såfremt at sygeplejersken identificerer at patienten ikke kan indtage de estimerede mængder af sondeernæring, optimeres understøttende behandling (smertebehandling, antiemetika, administartionsmåde etc.) evt. i samarbejde med læge. Og diætist kontaktes mhp. revurdering af sondeplan etc. Såfremt at der skal ændres i produkt eller mængde af sondemad skal dette altid aftales med diætist
Den fremadrettede plan, målsætning og dato for revurdering, dokumenteres i KISO plejeplan Ernæring. Det anbefales at der revurderes tidligst efter 2 dage
Patienter med sonde skal alle have et ambulant opfølgningsforløb forløb hos diætist
Det er af særlig vigtighed at patienter med sonde følges regelmæssigt i en opstartsperiode i hjemmet, for at sikre at patienten og pårørende føler sig trygge og at patienten får sufficient ernæring. Det er ligeledes vigtigt at patienten følges regelmæssigt m.h.p at vejlede og motivere til at spise/drikke pr. os mhp. at vedligeholde og optimere synkefunktion
Det er derfor vigtigt at sikre
Der kan efter fagligt skøn bookes tider til patienter i forløbet i tidsrummet mellem 14 dg og 2 mdr kontrol f.eks. mhp opfølgning og vejledning iforhold til at optimere synkefunktion, kostindtag pr. os og mulighed for fjernelse af sonde. Såfremt patienten ikke ønsker fremmøde kan der alternativt bookes en telefonkonsultation hos diætist
Det gælder at ansvaret for den nasogastriske sonde fortsat ligger hos onkologisk afdeling, så længe patienten er i et behandlings eller kontrolforløb i afd. Dette inkluderer anlæggelse af sonde, seponering af sonde eller stillingtagen til evt. peg sonde såfremt at sondeernæring bliver et varigt behov
For peg sonder henvises til Rigshospitalets tværgående vejledning PEG-(perkutan endoskopisk gastronomi)- voksne
Efter afsluttet strålebehandling og indtil patienten overgår til et opfølgningsforløb har onkologisk klinik fortsat det ernæringsmæssige ansvar i patientens forløb
Ved overgangen til et opfølgningsforløb kan ansvaret for den diætiske vejledning overdrages til kommunalt regi
Diætistvejledning er en del af de sundheds og forebyggende ydelser som udbydes fra kommunalt regi (6.). I flere kommuner indgår diætistvejledning som en del af det kommunale kræftrehabiliteringstilbud. Man kan henvise til diætvejledning vedhjælp af elektronisk henvisning via REF01
Såfremt at patienten henvises til kommunal diætistvejledning skal det fremgå med hvilket ernæringsmæssigt behov der henvises f.eks almen ernæringsvejledning eller vejledning og støtte til sondeernæring
For at sikre overgangen imellem hospital og det kommunale tilbud medgives patienten visitkort på afdelingens diætist ###NAVN###, som har ansvar for at overdrage de relevante sundhedsfaglige informationer når patienten har et etableret forløb i kommunalt regi. Indtil kontakten til kommunlat regi er etableret, ligger ansvaret for patientens ernæring i onkologisk klinik
For patienter fra grønland der efter endt behandling tilbagehenvises til grønland gælder at der tages kontakt til diætist på Dronning Ingrids hospital i Nuuk mhp. at sikre en overdragelse af informationer og ansvar. Overdragelse varetages af diætist. Således skal afdelingens diætist kontaktes ved hjemsendelse/udskrivelse af alle grønlandske patienter
For patienter fra grønland og færøerne arbejdes efter gældende aftaler vedr. medicin, sondemad ved udskrivelse /afslutning af behandlingsforløb på Rigshospitalet
For grønlandske patientforløb henvises til vejledningerne
For færøske patientforløb henvises til vejledninger på den færøske patientvejleders side på Rigshospitalet Intra
Ernæringsindsatsen varetages i et tværfagligt samarbejde mellem diætist, den plejeansvarlige sygeplejerske og lægen
Det forudsættes at man som plejeansvarlige sygeplejersker i team 6, efter endt introduktion kan udføre ernæringsrelateret sygepleje på kompetancetrin 3. Således kan man identificere og analysere problemstillinger vedr. ernæring og spiseproblemer hos mennesker med kræft. Og man kan selvstændigt og rutineret anvende sin viden på området
Diætistfunktionen vartages med 20 timer fordelt over 5 hverdage og erstattes ikke ved sygdom og ferie
Diætist varetager selvstændige forløb med egne patienter
Diætist har opsøgende funktion i sengeafsnit 5043 mhp. at identificere udækkede ernæringsbehov hos de indlagte patienter
Diætistopgaver omfatter flg.:
1. Hayward M, Shea A. Nutritional needs of patients with malignancies of the head and neck. Seminars in Oncology Nursing (2009) Vol. 25, 3, 203-211
2. Silander E, Jacobsson I, Berteus-Forslund H, Hammerlid E. Energy intake and sources of nutritional support in patients with head and neck cancer – a randomised longitudinal study. European Journal of Clinical Nutrition (2012), 1 – 6
3. Head B et al. The relationship between weightloss and health-related quality of life in persons treated for head and neck cancer. Support Care Cancer (2011) 19: 1511-1518
4. Grobbelaar E, Owen S, Torrance A, Wilson J. Nutritional challenges in head and neck cancer. Clin. Otolaryngology (2004), 29, 307-313
5. Mehanna H et.al. Head and neck cancer- part 2. Treatment and prognostic factors. BMJ (2010),341;c 4690
6. Sundhedsaftaler 2015-2018. Region Hovedstaden
Kostregistreringskema. Team 6. Maj 2015.pdf
Madplan blød mad 7000 KJ. Team 6 . Maj 2015.pdfMadplan blød mad 9000 KJ. Team 6. Maj 2015.pdfMadplan flydende 7000 KJ.Team 6. Maj 2015.pdfMadplan flydende 9000 KJ. Team 6. Maj 2015.pdf