Behandling af hud toksicitet ved behandling med EGFR hæmmer

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale i Afdeling for Kræftbehandling. 

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Behandling og profylakse af acneiform hudreaktion ved anvendelse af EGFR hæmmer behandling

 

Profylakse

I forbindelse med start på behandling (gerne dagen INDEN patient starter med EGFR hæmmer behandling) og kontinuerligt indtil afslutningen af 6. behandlingsuge behandles profylaktisk på følgende måde:

Fugtighedscreme appliceres på ansigt, hænder, fødder, nakke, ryg og bryst 1 x dagligt - ved tør hud 2 x dagligt.

Anbefalinger: Helo creme til kroppen, Dermalog fugtighedscreme eller anden creme med lav fedtprocent til ansigtet.

Efter 6. behandlingsuge er fortsat antibiotisk behandling op til den behandlende læge. Det kunne eksempelvis være

Hvis huden blusser op med rødme, papler og pustler i ansigtet og på brystet kan behandles kortvarigt (5-7 dage, så aftrapning) med creme Locoid x 1 dagl.

Hvis patient, trods ovenstående profylakse, alligevel udvikler grad 3 eller værre acneiformt udslæt behandles som følger:

Dermatologisk vagthavende på BBH kan kontaktes indtil kl. 18 på hverdage på mobil: ###TELEFON###, og i weekender ml. kl. 9-15. Alternativt kan der sendes en elektronisk henvisning, og vi indkalder patienten hurtigst muligt. Diagnose kode til henvisning DL.30.9 – dermatit uden specifikation

Dermatologisk Afd. D, Bispebjerg Hospital, opg. 4, stuen, 3.tværvej

 

Behandling og profylakse af af hud- og negle reaktioner ved anvendelse af EGFR hæmmer behandling

Behandling med EGFR- hæmmer kan udover acneiformt udslæt og så give bivirkninger i form af xerosis (tør krakeleret hud), eksem, ofte som følge af den tørre hud, paronychia,og andre ændringer i hud og negle. Herunder nogle tips til at forebygge og behandle disse:

Xerosis

Omtrent 35% af patienterne vil opleve at huden på kroppen bliver kløende, tør og eventuelt skællende. Nogle patienter kan også have tørhed i slimhinderne. En sjældnere bivirkninger er smertefuldt tørhedseksem på fingerspidserne.

Hvis huden er tør igennem længere tid, opstår der ofte eksem. Eksemet kan blive superinficeret.

Heldigvis kan tør hud behandles med rigelig mængder af fed fugtighedscreme. Gerne med høj fedtprocent (ex. Danatekt 70%, Helo eller Locobase Repair creme) og indsmøring flere gange dagligt, hvis huden er meget tør. Oliebade kan også anvendes til meget tør hud. Det er vigtigt at smøre sig med fed creme lige efter brusebadet, da cremen trænger godt ind i våd hud.

Huden kan blive så tør, at den revner. Derved opstår rhagader i mundvigen eller fissurer – ofte mellem fingre og tæer. Behandlingen er cr. Locoid x 1 dagl i 1-2 uger kombineret med salve Bactroban 2% x 2 dagl i 10 dage samt fed creme.

Tykke hyperkeratoser kan behandles med Salicylvaselin 10% x 1 dagl. Dette kan også forebygge fissurer på hælene. På apoteket fås også et produkt, der kan bruges til at lime revner i huden sammen.

Dybe fissurer især på hælene kan behandles med Sølvnitrat-pensling og bør ses på en Dermatologisk Afd. Det samme gælder patienter, hvor ovennævnte behandling ikke er tilstrækkelig.

Antihistaminer har ret begrænset effekt på kløe, der skyldes tørhed eller irritation i huden. Tabl. Lyrica eller Aprepitant (t. Emend) kan forsøges, hvis huden ikke er tør længere, men stadig klør.

Paronychia

Neglevoldsbetændelse ses hos 10-15% af patienter i behandling med EGFR- hæmmer. Det er ofte en smertefuld tilstand. Både bakterier og svampe kan give anledning til betændelse i neglevolden. Derfor vigtigt med både podning til D+R og et svampeskrab.

Ligeså vigtigt er almindelig neglepleje, med velklippede, ikke for kortklippede negle, især ikke i siderne, hvor neglene kan have tendens til at vokse ind under huden efter at være blevet klippet for hårdhændet ned.

Ved nedgroede tånegle inden behandlingen skal fodterapeutisk behandling foregå sideløbende med kemoterapi.

Opstår symptomer fra neglevolden – kan der ved milde symptomer med rødme og let sekretion, behandles med eddikebade (10% fortynding af almindelig husholdningseddike i postevand) eller røde bade (Kaliumpermanganat, nemmest på en Dermatologisk Afd.) – sæbevand kan også anvendes, dog indtørrer sæbevand huden og skal anvendes med indsmøring af fed creme efterfølgende (Danatekt 70% eller Helo creme). Langvarige sæbebade frarådes, da det kompromiterer hudbarrieren og øger risikoen for infektion. Topikal antibiotika i form af cr. Bactroban 2% x 2 dagligt i 10 dage kan supplere den overnævnte antiseptiske behandling.

Er der en egentlig infektion, skal der behandles med systemisk antibiotisk behandling, afhængigt af mik svar. Men ofte caps Heracillin 1 g x 3 dagligt i 10 dage.

Ved tegn på dybere absces i huden kan incision/operation være nødvendig.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top