Vejledningen retter sig mod al personale ved Afdeling for Karkirurgi og er gældende for FAGLIGE vejledninger. Særligt retter indholdet sig mod afdelingens kvalitetsudvalg.
VIP = Vejledninger, Instrukser og Politikker
VIP-portal: Region H's elektroniske dokumentstyringsstystem,
Implementering: Udførelse af indholdet i en vejledning/etablering af praksis i henhold til vejledningen.
Faglige vejledninger omfatter større diagnosegrupper (f.eks. carotisstenose, aortaaneurysme) og er typisk udarbejdet af tværfaglige grupper vedr. patientbehandling og - forløb.
Faglige vejledninger vedrører også tilstande og områder i patientforløb på tværs af diagnoser (f.eks. smerte, ernæring, mobilisering, medicinsk behandling).
Faglige vejledninger gældende for det samlede Rigshospital eller for hele Region Hovedstaden (f.eks. medicin, ernæringsscreening mv.
Faglige vejledninger fra andre specialer med berøringsflader til karkirurgi f. eks. vedr. diabetesbehandling, sårbehandling o. lign.
Redaktør: Afdeling for Karkirurgi har 3 VIP-redaktører: 1 sekretær, 1 sygeplejerske og 1 læge.
A. Procedure for godkendelse af ny faglig VIP vedr. større diagnosegrupper:
Forfattere udarbejder ny vejledning i henhold til retningslinjer for et sådant - i et Word-dokument, som sendes til afdelingens redaktør (sekretær). Denne sikrer - evt. i samråd med anden redaktør (læge og/eller sygeplejerske) at
1. VIP'en er kort og præcis og følger skabelonen,
2. der ikke er overlap til andre vejledninger eller indholdet får konsekvens for andre områder og
3. der er taget initiativ til udarbejdelse af standardplejeplan og - patientinformationspjece.
Er ovenstående opfyldt, sendes vejledningen til formanden for kvalitetsudvalget som skønner, om vejledningen skal medtages på førstkommende møde i kvalitetsudvalget, alternativt om den skal rundsendes til medlemmer af udvalget.
Godkendes vejledningen af kvalitetsudvalget, sendes VIP'en i høring blandt alle medarbejdere i Afdeling for Karkirurgi (frist: 14 dage). Høringen foregår elektronisk i Word-format. Den siddende sekretær blandt VIP-redaktørerne rundsender - og indsamler høringssvar og rundsender disse til kvalitetsudvalget som enten godkender VIP'en eller afventer forfatterens rettelser.
Sygeplejersken blandt VIP-redaktørerne godkender/vurderer behovet for udarbejdelse af - eller rettelser til standardplejeplan.
Kvalitetsudvalget og afdelingsledelsen godkender VIP'en, hvorefter den siddende sekretær blandt VIP-redaktørerne overfører manuskriptet fra Word-format til en skabelon i VIP-portalen, hvor vejledningen offentliggøres.
Implementering af godkendt ny faglig VIP:
Der rundsendes (i mail) link til den nye VIP til alle medarbejdere for orientering.
Konsekvenser ved implementering drøftes i teamledergruppen og i kvalitetsudvalget.
Forfatteren/-erne fremlægger indholdet en torsdag morgen (afdelings-undervisning) og supplerer evt. ved undervisning/møder i afsnittene, f.eks. via teamledere, faglige leder og andre (typisk ved morgenkonferencer, fællesmøde før stuegang og i andre relevante sammenhænge).
Evt. organisationsændringer aftales og gennemføres i et samarbejde mellem afdelingsledelsen, teamlederne og de faglige ledere.
B. Procedure for ny falig VIP vedr. tilstande eller områder i patientforløb på tværs af karkirurgiske diagnoser:
Ved behov for tværgående VIP kan kvalitetsudvalget evt. nedsætte en arbejdsgruppe med relevante fagpersoner som medlemmer.
Udarbejdelse og forløb følger ovenstående forløb for de faglige vejledninger vedr. større diagnosegrupper, men kvalitetsudvalget tager stilling til nødvendigheden af en høringsperiode.
C. VIP'er gældende for Rigshospitalet eller for hele Region Hovedstaden:
ALLE ny-udkomne eller reviderede VIP'er rundsendes automatisk fra Regionen til afdelingens VIP-redaktører, som løbende tager stilling til relevansen og oplægger disse på portalen og orienterer specifikt, hvor dette skønnes nødvendigt. Redaktørerne vurderer umiddelbart hvilken faggruppe, som VIP'en retter sig mod og konfererer indbyrdes og/eller med faglige specialister på området ved tvivl.
I øvrigt følges ovenstående retningslinjer for implementering ved behov.
REVISION AF EKSISTERENDE VIP'ER:
Aktualiteten af en VIP skal som hovedregel efterses hvert andet år. VIP-redaktørerne modtager løbende adviseringer og de VIP'er, som skal revideres rundsendes til forfatterne. Ved mindre ændringer, antages VIP'en uden videre mens væsentlige ændringer betragtes som en ny VIP som rundsendes og godkendes på linje med en ny VIP.
Udarbejdelse og implementering af VIP'er er både et ledelsesansvar og et fagligt ansvar for den enkelte medarbejder.
Implementering af faglige vejledninger sker systematisk efter denne vejledning og som en del af det daglige arbejde.
Patientinformation (patientpjecer) udarbejdes efter retningslinjer udstukket af Region Hovedstadens Kvalitetsenhed. Udkast fremsendes og godkendes på linje med faglige VIP'er. Inden udgivelse sendes patientinformation til sekretær, som sender videre til Rigshospitalets Enhed for Presse og Kommunikation (###EMAIL###) som er den endelige godkender. Der er i et vist omfang mulighed for at redigere lokalt, men større revisioner af eksisterende patientinformationsmateriale skal godkendes på linje med nye patientinformationer. Alle rettelser sendes til sekretær.