Visitation til og fra Neonatalklinikken

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Patienter indlagt på Neonatalafdelingen. Sundhedsfagligt personale med patientkontakt.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Neonatalafdelingen på Rigshospitalet er den eneste intensive afdeling i Danmark, som tilbyder alle former for højt specialiseret pleje og behandling af kritisk syge nyfødte (neonatale) og små børn (PICU) op til 2 år.

De væsentligste opgaver er behandling af ekstremt tidligt fødte børn, intensiv behandling af syge nyfødte, samt præ- og postoperativ behandling af nyfødte børn med misdannelser til børnekirurgisk, neurokirurgisk eller hjertekirurgisk behandling og intensiv behandling af børn op til 1 års alder, ligesom vi også tilbyder VV og VA ECMO og hæmodialyse til nyfødte og børn op til 2 år med reversibelt hjerte- og eller lungesvigt.

Vi har derudover ansvar for børn fra Region Hovedstaden, Færøerne og Grønland. Hvis vi har kapacitet i afdelingen, kan vi modtage børn som mht. alder eller diagnose falder uden for vores ansvarsområde, eller modtage børn fra resten af Danmark og evt. fra andre lande. Dette skal konfereres mellem læge og koordinerende sygeplejerske. Hvis vi ikke har plads, skal vi i samarbejde med henvisende afdeling finde et andet sted, barnet kan indlægges.

Hvis kapaciteten er begrænset, og der ikke er udsigt til bedring skal fødeafdelingen kontaktes mht. udvisitering af gravide til fødsel på andre sygehuse, hvis barnet postnatalt ikke forventes at kræve højt specialiseret behandling.

I det følgende findes en mere præcis beskrivelse af vores kriterier for indlæggelse og udskrivelse.

Kriterier for indlæggelse

1. Fra fødegang eller fra barselsgang: Når en af afdelingens læger vurderer, at der er behov for observation, pleje eller behandling under indlæggelse, og som derved berettiger adskillelse af mor og barn. Denne vurdering kan ske før eller efter fødslen.

2. Børn med bopæl i Rigshospitalets optageområde henvist fra hjemmet eller andet hospital: I neonatalperioden (<28 dage) eller for præmature børn før terminsdagen: Hvor en af afdelingens læger vurderer, at der er behov for observation, pleje eller behandling under indlæggelse. I en del tilfælde kan barnet henvises til børneafdelingen.

3. Børn fra Region Hovedstaden og Region Sjælland: I neonatalperioden eller for præmature børn før terminsdagen: Børn med ekstremt lav gestationsalder, ekstrem lav fødselsvægt, kirurgisk sygdom, hjertesygdom, og børn med behov for respiratorbehandling, anden intensiv behandling, udskiftningstransfusion, eller andre specielle tilstande, hvor Rigshospitalet har højtspecialiseret funktion. I nogle tilfælde kan barnet henvises til børneafdelingen.

4. Udover neonatalperioden op til 1 år: Børn med truende respirationsinsufficiens og til respiratorbehandling. Ved truende respirationsinsufficiens vurderer en af afdelingens læger i samarbejde med vagthavende læge på børneafdelingen, om barnet kan indlægges på afsnit 5061. 

Se også VIP: Visitation af børn mellem de pædiatriske klinikker i JMC og Visitation af patienter - intensiv

5. Postoperativ opvågning efter anæstesi: Børn op til 1 år. Visitation af børn til postoperativ opvågning foregår via GN’s bagvagt (DECT ###TELEFON###) og GN’s koordinator (DECT ###TELEFON###) jf. retningslinjerne i nedenstående VIP´er. Dog kan der være individuelle hensyn til det enkelte barn, som gør, at barnet ligger bedst til opvågning på neonatalafdelingen.

VIP: Postoperativ observationer og behandling af Picu børn på GN. Og Postoperativ observation af ex-præmature børn

Ved modtagelsen på GN skal planer for det kirurgiske og det anæstesiologiske efterforløb foreligge skriftligt.

6. ECMO behandling: Børn op til 2 år.

7. Andre børn: Kan modtages, hvis en af afdelingens læger vurderer, at det er lægeligt forsvarligt og koordinerende sygeplejerske vurderer, at der er plads. Børn kan modtages fra Sverige på samme økonomiske betingelser som andre børn uden for Region H (i følge Øresundsaftale om intensivkapacitet).

Udskrivelse

Udskrivelse til hjemmet: Børn, som er raske, kan udskrives til hjemmet. Børn med behov for planlagt viderebehandling og særlig risiko for akut indlæggelse på anden afdeling på RH eller stamsygehus skal konfereres med denne afdeling, mhp evt. overflytning og udskrivelse derfra.

Ved tilbageflytning eller overflytning til anden afdeling/afsnit: Barnet skal være stabilt, og det skal aftales med en ansvarshavende sygeplejerske eller læge på modtagende afdeling. Ved usikkerhed vedr. overflytning skal der konfereres læge til læge. Nedennævnte retningslinjer er kun vejledende, og der kan altid konfereres med den ansvarlige læge på den modtagende afdeling om overflytning på et tidligere tidspunkt.

Særligt om pladsmangel på Neonatalafdelingen: Børn kan flyttes til andre afdelinger, uanset normalt tilhørsforhold, hvis det er lægeligt forsvarligt. Hvis det sker trods forældrenes indsigelse, skal afdelingsledelsen informeres.

Børn med hjertesygdomme, børnekirurgiske sygdomme og andre specielle tilstande: Overflyttes efter afsluttet behandling til stamsygehus eller anden afdeling på Rigshospitalet efter aftale med de involverede speciallæger og den modtagende afdeling.

Optageområder i Region Hovedstaden: Se mappe "Hvor hører børnene til" og slå den specifikke adresse op.

Generelle grænser for tilbageflytning

###TABEL_1###

MRSA Isolation: Modtagende sygehus poder selv for MRSA ved modtagelse og beslutter, om man vil isolere barn og familie ved overflytning fra os, indtil negativ MRSA-svar foreligger.

Børn til Færøerne og Grønland: Udskrives efter aftale med ansvarshavende læge i den respektive region, hvis barnet er rask. Er barnet ikke raskt eller har en GA < 37 uger, kontaktes pædiateren i Nuuk, alternativt den administrerende overlæge på medicinsk afdeling, grundet hensynet til lokale forhold i Grønland (se i øvrigt instruks om transport af nyfødte børn med fly).

Information til forældrene i forbindelse med planlægning af tilbageflytning: Overflytningen foregår planlagt efter retningslinjer, der er aftalt med den enkelte afdeling, og man har sikret sig, at den modtagende afdeling kan viderebehandle barnet. Ved planlægning af overflytningen er der taget højde for forudsigelige problemer, men der vil kunne opstå uventede problemer, som vil kræve tilbageflytning til Neonatalafdelingen. Selve overflytningen foregår fagligt forsvarligt med kvalificeret ledsagelse og relevant overvågning. Der skal altid foreligge et afsluttende journalnotat.

Forældrene (i særdeleshed dem, der ikke bor i Rigshospitalets optageområde) informeres allerede ved indlæggelse på GN om muligheden for overflytning til andet sygehus, så de er forberedte på at blive flyttet, når barnets og evt. moderens tilstand tillader dette.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Teamledelser og afdelingsledelse har ansvaret for, at instruksen følges.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag