Tidligt hjemmeophold inklusiv Telekommunikation – Tele-THO
Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
Formål
Tidligt Hjemme-Ophold (THO) er en ordning, hvor forældrene passer barnet i hjemmet i de sidste uger af indlæggelsen med en aftale om åben indlæggelse på Neonatalafdelingen.
Forældrene er inden hjemsendelsen vejledt i at varetage den daglige omsorg for barnet. Familien følges med jævnlige tele-konsultationer med en THO-sygeplejerske.
Hensigten med Tidligt hjemmeophold er:
- At styrke familiens autonomi
- At styrke og støtte udviklingen af forældrekompetence hos forældre til præmature børn
- At styrke forældre/barn forholdet
- At give familien bedre betingelser for at påbegynde et normalt familieliv så tidligt som muligt
- At lette overgangen fra neonatalafdeling til hjem
- At fremme kontinuiteten i det præmature barns patientforløb, herunder undgå overflytning til anden afdeling
Målgrupper og anvendelsesområde
Forudsætningerne for at et barn kan komme på Tidligt hjemmeophold med Tele-konsultationer er:
Tele-THO konsultationer med forældre i hjemmet via videokonference med THO-sygeplejerskerne.
Udstyr til Tele-konsultationer: THO-sygeplejersken anvender en CISCO DX80 skærm installeret i et afskærmet rum forbeholdt Tele-THO-konsultationer og ambulante sygeplejekontroller. Forældre låner en iPad med installeret link til det virtuelle møderum.
Aftale om THO som udskrivningsmulighed for forældre
Forældre til børn, som skønnes at kunne deltage i ordningen, informeres kort om ordningen så tidligt i indlæggelsesforløbet, som familiens kontaktsygeplejerske skønner det passende. Sygeplejersken kontakter THO-sygeplejerskerne, hvorefter de kontakter familien.
Formålet med og praktiske forhold omkring det tidlige hjemmeophold gennemgås af THO sygeplejersken. Information af familien deles ofte over et par gange – THO-sygeplejersken dokumenter i SP, hvilke aftaler, der er lavet.
Barnets kontaktsygeplejersker og -læge inddrages i vurderingen og beslutningen om at tilbyde forældrene at få deres barn på tidligt hjemmeophold.
Forældrene får udleveret skriftlig information om ordningen – information findes på dansk og engelsk.
Hvis det senere viser sig, at barnet ikke har behov for sondeernæring under sit tidlige hjemmeophold, udgår barnet af ordningen. Barnet udsluses i så fald fra afdelingen på vanlig vis.
Der kan forekomme situationer, hvor individuelt tilpasset THO-forløb tilbydes.
Forberedelse og planlægning af hjemmeopholdet
Under hele indlæggelsesforløbet samarbejder vi med forældrene i observation og pleje af barnet. Op mod hjemsendelse er der særligt fokus på barnets behov, så familien kan gå trygge hjem.
Tidligt hjemmeopholds pjecen gennemgås af THO- sygeplejersken med forældrene. Forældrene instrueres i tidlige sygdomstegn og genoplivning.
Tele-kontakt og kontroller planlægges af THO-sygeplejerskerne i samråd med forældrene, og forældrene introduceres til, hvordan de får adgang til RegionH’s sikre virtuelle møderum meet.regionh.dk. Link til adgang er installeret på iPad, som udlånes til familien – familien underskriver udlånsblanket.
Forældrene instrueres i at veje og måle længde og hovedomfang på barn med en Kern-vægt, som også udlånes til familien – familien underskriver udlånsblanket.
Forældrene medgives udstyr. Forældrene skal selv sørge for at have indkøbt bleer, D-vitamin dråber & jern, eventuel modermælkserstatning og almindelige ting til barnets pleje (vaskeklude, kam, vatpinde, termometer, o.s.v.). De skal desuden selv leje brystpumpe og købe udmalkningssæt. I særlige tilfælde er det muligt at låne en brystpumpe i afdelingen for en kortere periode max. 2-3 dage. Hvis barnet får speciel ernæring (FM85 eller PreNan) medgives dette (FM85) eller forældrene får en recept med (PreNan). Familien får en forud pakket THO-pose med nødvendige remedier med hjem.
Alle praktiske aspekter ved hjemsendelsen forberedes og dokumenteres i notat af THO-sygeplejersken.
I forbindelse med opstart af THO skal barnet gennemgås af en læge (som ved almindelig udskrivelse), som dokumenterer at barnet er klar til at gå på THO. Lægen skal skrive under på dokument om Åben indlæggelse, som THO-sygeplejersken har udfyldt THO- sygeplejersken udleverer dokumentet til familien, så de får det med hjem.
Barnet forbliver administrativt indlagt under THO, så barslen før starter efter afsluttet THO. Lægen laver udskrivningsresume/epikrise, som først afsendes ved endelig afslutning af hele forløbet. THO- sygeplejersken laver ligeledes en ambulant epikrise til praktiserende læge og sundhedsplejerske. Familien får §26 erklæring udleveret med forventet indlæggelsesperiode af THO-sygeplejersken.
Hjemmeopholdet
Under tidlig hjemmeophold vil familien som udgangspunkt blive fulgt ved Tele-konsultationer af THO-sygeplejersken to gange om ugen. Såfremt tele-THO ikke skønnes muligt at gennemføre, eller der i særlige tilfælde vurderes et specielt behov, kan familien tilbydes.kontroller i GN AMB ved THO-sygeplejersken.
Formålet med tele-konsultationerne/ kontrol i afdelingen er:
- at støtte og vejlede forældrene i omsorgen for barnet
- at give ammevejledning til forældrene
- at sikre trivsel og at barnet er raskt
Ved kontrol i afdelingen sørger forældre selv for transport mellem hjem og hospital
Afslutning på THO forløb
THO-sygeplejersken overleverer forløbet til sundhedsplejerske telefonisk, efter aftale med forældrene. I særlige tilfælde kan sundhedsplejersken inviteres ind i afdelingen til overlevering sammen med familien.
Barnet udskrives fra THO ordningen, når barnet kan spise hele sit behov ved bryst eller flaske og er i trivsel (vægtøgning på minimum 150 gram over 7 dage). Er sonden ikke seponeret, når barnet har nået korrigeret gestationsalder 43+6, skal barnet udskrives og følges ambulant (jvnf. Kvalitetsdatabasen for nyfødte).
Ambulant opfølgning
Såfremt barnet er født før udgangen af 31. gestationsuge ses barnet af familiens kontaktlæge i Neonatalafdelingen ambulatorium ca. 1 måned efter udskrivelsen. Desuden følges barnet første gang 1 mdr efter oprindelig termin i speciallæge ambulatorie i forhold til ASQ-projektet. Se eventuelt VIP: Ambulatorium- neonatal
THO Organisering på GN
Neonatalafdelingen har aktuelt 2 THO- sygeplejersker, som har ansøgt om funktionen og teamets sygeplejeledelse og kliniske vejleder bedømmer, om en sygeplejerske er egnet som THO- sygeplejerske.
Afdelingen THO-sygeplejersker holder sig orienteret om familier, som eventuelt kan tilbydes at få deres barn på et tidligt hjemmeophold.
THO funktionens styregruppe består ud over THO sygeplejerskerne, af en THO sygeplejefaglig koordinator, en THO læge og en THO sekretær.
THO-koordinatoren forestår varetagelsen af: