MRSA, forholdregler Neonatalklinikken

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen gælder for alt sundhedsfagligt personale på Neonatalafdelingen.

Instruksen omfatter alle børn der henvises til, er indlagte på, eller overflyttes fra Neonatalafdelingen til en anden hospitalsafdeling.

Tilbage til top


Definitioner

 MRSA: Meticillin Resistent Stafyloccus Aureus

 Screening for MRSA: podninger fra forreste næsehule, svælg og perinæum, for at afklare om patienten er koloniseret med MRSA (dvs bærer bakterien på kroppen uden at være synligt syg af den). Hvis en patient har sår, katetre eller dræn, omfatter screeningen også podning fra de steder, hvor huden er gennembrudt. Intuberede børn podes også fra næsen, hvor trachealtuben ligger.

 

Baggrund

MRSA er en gul stafylokok, der har udviklet sig til at være særligt modstandsdygtig over for antibiotika, herunder meticillin. Den er normalt ikke særligt agressiv over for mennesker med normalt immunforsvar, men hvis den inficerer immunkompromiterede patienter, er den vanskelig at behandle, og den kan være livstruende. Bakterien forekommer kun som almindelig bakterieflora i meget afgrænsede dele af befolkningen i Danmark. I et miljø uden antibiotika vil den over tid normalt blive fortrængt af stafylokokker med mere normalt resistensmønster eller af andre bakterier, men det kan tage mange måneder.

Det er meget vigtigt at undgå, at bakterien findes hos patienter og personale på neonatalafdelinger, fordi den dér har relativt gode vilkår for at formere sig og spredes mellem patienterne, og fordi den kan spredes til andre afdelinger i sygehusvæsenet, hvor der ligger patienter med dårligt immunforsvar. For at forhindre spredning fra neonatalafdelinger har Sundhedsstyrelsen udstukket retningslinier for screening når patienter flyttes til og fra disse og andre afdelinger.

Hospitaler uden for Norden har større risiko for at "huse" bakterien på grund af mere liberal brug af antibiotika. Derfor skal der tages særlige forholdsregler over for både patienter og sundhedspersoner, der inden for de seneste 6 mdr har været i kontakt med hospitalmiljø i sådanne lande. Alle børn der overflyttes fra sådanne steder isoleres på Neonatalafdelingen indtil screeningssvar foreligger. Se link til SSI's vejledning nedenfor.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Praktisk fremgangsmåde ved podning:

Der anvendes eSwab transportmedium til bakterier, med tilhørende specielle swabs. Ved normal screening kan swabs med materiale fra op til 3 steder på kroppen komme i samme glas med transportmedium. Hvis patienten er fundet MRSA-positiv, skal yderligere undersøgelser foregå med adskilte podninger og transportmedier fra de forskellige steder.

 

Der bruges 3 podepinde ved screening for MRSA.

1. podepind føres rundt fortil i begge næsebor.

2. podepind føres op og ned i begge sider af svælget/på mandlerne.

3. podepind køres rundt på perinæum. 

Evt. Podning fra sår, dræn og katetre udføres med yderligere podepinde fugtet med sterilt saltvand.

 

Ved screening kommes alle 3 podepinde i samme glas, såfremt der bruges eSwab til bakterier. 

Ved repodning ved positivt fund kommes hver pind i forskellige glas og mærkes tydeligt med pode-sted. 

 

Rekvisition i SP:

Normal screening ordineres som Best/Ord: "Staphylococcus aureus (MRSA) DNA/RNA".

Ved screening er det OK af pode fra næse, svælg og perineum, og komme de tre pinde i samme glas. Best/Ord'en markeres med knappen ”Materiale: podning”,  og knappen ”Lokalisation: Anatomisk lokalisation angives i fri tekst". Derefter skrives i feltet Angiv i fri tekst: "Næse, Svælg, Perineum” og i feltet Kliniske oplysninger skrives "Screening". Herefter kan Best/Ord signeres.

 

Svartider:

Hvis prøven afsendes fra GN så den er på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling inden kl. 14:30 på hverdage (11:00 lørdag-søndage), bliver prøven sat op samme dag.

Fordi prøven først skal opformeres før PCR udføres, kan negative svar tidligst afgives efter 24 timer, og positive svar tidligst efter 48 timer (fordi fundet skal konfirmeres ved dyrkning: PCR for resistensgenet kan være positivt selv om der ikke er tale om MRSA).

 

Retningslinier for screening:

 

Børn der kommer til Neonatalafdelingen:

Børn der skal screenes:

Alle børn, der bliver indlagt på GN fra:

- Andre hospitaler

- Andre afdelinger på RH - FRASET fødegangen og barselsgangen

- Hjemmet

skal screenes ved ankomsten, med podning fra næse, svælg og perinæum. Undtagelserne fra denne regel er anført nedenfor under "Børn der ikke skal screenes".

 

Børn som hentes med GN-transporthold, podes gerne på afhentningsstedet inden det kommes i transportkuvøsen. 

 

Nyfødte børn af forældre har anden etnisk herkomst end dansk skal også screenes, med mindre forældrene har opholdt sig uafbrudt i Norden inden for de seneste 12 mdr.  Denne screeningen skal gentages efter 1 uge. Forældrene screenes ikke, med mindre særlige forhold gør sig gældende. Et helt nyfødt barn risikerer ikke have tilstrækkeligt med bakterier på sig til at screeningen kan afsløre barnets bærertilstand. Derfor skal screeningen gentages efter 1 uge, hvis barnet indlægges fra fødegangen og vurderes at opfylde kriterierne for screening.

Hvis en af forældrene arbejder i landbrug med svineavl, skal barnet screenes. Hvis der er tale om et helt nyfødt barn, skal screeningen gentages efter 1 uge.

Der vil altid kunne tages individuelle beslutninger om screening. Hvis et barn overflyttes fra en anden afdeling, og der foreligger svar med negativ MRSA-screening taget de 4-5 sidste dage inden overflytning, kan fornyet screening undlades.

 

Vedr. isolation:

Børn der indlægges på Neonatalafdelingen isoleres normalt ikke. Hvis barnet overflyttes fra et hospital uden for Norden, skal barnet både screenes og isoleres, indtil der foreligger negative screeningssvar (antal screeninger aftales individuelt).

Børn, der er kendt MRSA-positive, skal isoleres, og de screenes ikke ved indlæggelsen. 

Barn der overflyttes fra Neonatalafdelingen til en anden afdeling:

Alle børn der overflyttes fra Neonatalafdelingen til en anden afdeling bliver podet PÅ ANKOMST STEDET. 

Dvs. vi skal ikke pode børnene herfra forebyggende. Undtagelser kan være Færøerne og Grønland, hvis de beder om det. 

Barn der udskrives til hjemmet eller til barselsgangen:

Bliver IKKE podet rutinemæssigt. 

Barn der er indlagt på Neonatalafdelingen:

Hvis et barn kan have været i kontakt med et MRSA-smittet barn i afdelingen, aftales individuelle forholdsregler for screening og isolation.

Det samme gælder evt. udbrud i afdelingen.

Barn der kommer til ambulant kontrol:

Børn der kommer til ambulant kontrol fra hjemmet, regnes normalt som ikke-koloniserede, og skal ikke screenes. I sjældne tilfælder modtager vi børn til ambulant kontrol fra andre afdelinger. I disse tilfælde skal der tages individuel stilling til behov for screening.

Barn der er MRSA-positivt:

Børn på GN, der er bærere af MRSA, skal regnes for MRSA-positive under hele indlæggelsen og skal forblive isoleret under hele hospitalsindlæggelsen. Helt små børn behandles normalt ikke for bærertilstanden. Sundhedsstyrelsens retningslinier foreskriver, at der skal være 6 mdr mellem den første og den seneste negative podning før personen kan regnes for at være MRSA-fri.

Ved udskrivelsen overtager Videncenter for MRSA på lokalsygehuset og egen læge kontrollen med familiens MRSA-status. Der skal sendes brev til Videncenter for MRSA om at barnet er udskrevet, så de kan tage kontakt til familien vedr. den videre udredning. Der vil normalt gå lang tid mellem undersøgelserne af familien, fordi det tager lang tid at blive fri for bakterien.

Når MRSA-positive børn kommer til ambulant kontrol, skal de tilses i isolationsrummet ud for 5002, og de må ikke komme op i afdelingen. Dette gælder indtil Videncenter for MRSA har erklæret barnet MRSA-fri.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 Hygiejnegruppen har ansvaret for at instruksen implementeres i afdelingen. Teamledelserne har ansvaret for at instruksen overholdes.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 Vejledning-om-forebyggelse-af-spredning-af-MRSA-3,-d-,-udgave.ashx.pdf

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top