Fagligt ansvar - uenighed ved fagligt skøn

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen beskriver pligter og rettigheder ved faglig uenighed i situationer, hvor en fagperson mener, at en patient udsættes for en urimelig risiko. Vejledningen omfatter sundhedsfagligt personale ved Neonatalafdelingen.

Faglige skøn er baseret på viden, erfaring og klinisk intuition. Det er ikke mærkeligt at der kan være uenighed. Normalt vil man kunne tale sig tilrette. I nogle tilfælde kan den ene part ikke forstå den andens grunde men kan alligevel acceptere en beslutning i tillid til den andens større kliniske kompetence.
I sjælde tilfælde er dette ikke muligt. Dette kan være mellem sygeplejerske og sygeplejerske, sygeplejerske og læge, mellem forvagt og bagvagt og mellem gn-læge og læge på tilsyn.


Fremgangsmåde


Hvis man i en sådan situation mener at et barn udsættes for en urimelig risiko har man ansvar for at prøve at forhindre dette.

Man har

  1. Pligt til at informere den anden part om, at man mener at barnet udsættes for risiko.
  2. Ansvar for, at få modpartens faglige skøn efterprøvet af en fagperson, som man har tillid til. Hvis dette ikke er muligt, skal man kontakte sin egen overordnede.
  3. Pligt til at journalføre sine observationer, sit skøn og hvad man har gjort.
  4. Pligt til at sige fra. Man må således aldrig gøre noget, som strider imod ens faglige overbevisning, og som man mener vil skade barnet.

Denne vejledning blev forelagt juridisk sekretariat første gang, men falder overordnet ind under autorisationslovens krav om 'omhu og samvittighedsfuldhed'