Doppler ultralyd

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Med Doppler ultralyd måles bevægelseshastigheden af det ekkogivende, dvs. erytrocytter i større blodkar. Hastigheden måles i forhold til ekkoets retning; er der mere end 30 graders vinkel mellem lyden og karrets akse, bliver fejlen over 10% og man skal korrigere for vinklen.

 

Hvis man vil måle den gennemsnitlige blodstrømningshastighed i en arterie (for at vurdere blodgennemstrømningen i det organ arterien forsyner) skal man tage såvel det tidsmæssige som det rumlige gennemsnit.

 

Det tidsmæssige gennemsnit fås ved at holde transduceren stille i ca. 5 sekunder for at få en flowkurve med ensartede systoliske maksima og diastoliske minima. Flowkurvens øverste kant følges med markøren, så maskinen kan udregne gennemsnittet. Alternativt skønnes gennemsnittet visuelt ved at indlægge en linie hvor det systoliske hvide areal over linien er lige så stort som det diastoliske sorte areal under linien.

 

Det rumlige gennemsnit er 50% af flowkurvens øverste kant hvis Doppler signalet indholder arteriens centrum. Hvis der er en bred sort linie over 0-linien så der ikke er noget diastolisk flow skal filtret reduceres. Forklaringen på dette er at flowkurven i hvert øjeblik (10 ms.) indeholder oplysninger om flowspektret. De højeste hvide pletter repræsenterer det blod der løber hurtigst, i arteriens centrum, og de hvide pletter der ligger lige over 0-linien repræsenterer det blod der løber langsomst, ude ved kanten. I små kar (<4 mm) er flowprofilen parabolsk og en paraboloides rumfang er 1/2 x højde x grundareal). Det betyder at det rumlige og tidsmæssige gennemsnit (spatial and temporal mean) er 50% af det tidsmæssige gennemsnit. Det er denne værdi vi bruger til vurdering af asfyksi

 

Hvis man kan måle arteriens diameter nøjagtigt kan man beregne flow: pi/4 x diameter x diameter x flowhastighed. Hvis diameteren angives i cm og flowhastighed i cm/min, bliver flow i ml/min. Hvis arterien er ene om at forsyne et organ og man kender organets vægt (eller rumfang) kan man skønne over perfusionen i ml/100 g/min.

 

Pulsatility index (modstandsindex):

 

Pourcelot’s modstandsindex beregnes som (systolisk flow - diastolisk flow)/systolisk flow. Det er principielt uafhængigt af vinkel, men afhænger, udover af den distale modstand = organets vaskulære resistans, også af arteriens elasticitet og af blodtrykkets pulsatilitet. Højt pulsatility index betyder høj modstand, lavt index lav modstand. Hvis der er distastolisk reverse flow, er pulsatility index over 1.0.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top