Apparaturinstruks - Transcutan PO2 og PCO2 monitor - ###NAVN### - med kalibreringsenhed

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

Udstyr

Membranskift

Kalibrering

0-punkts check

Brug

Indstilling af alarmgrænser

Vigtigt

Checkmåling

 

 

UDSTYR:

 

MEMBRANSKIFT (brug membranskiftningssæt som findes i rent depot 5023/24):

 

Membranskift foretages fortrinsvist af superbruger (bioanalytiker i dagtid). Kabler med slidte eller ødelagte membraner lægges i kasse markeret med "TC-sensor til membranskift" i rent depot 5023/24. Nye kabler ligger i kasse markeret med "TC-sensor klar til brug". Dvs. der skiftes ikke membran ved problemer med TC-målingen, - der skiftes kabel.

 

Ved alm. oprydning lægges kabel i kasse markeret med "TC-sensor klar til brug" påsat beskyttelseshætte (se under "Rengøring"). Dvs. hvis der ingen problemer har været med kablet, skal der ikke skiftes membran mellem patienter.

 

Hvis der ingen klargjorte kabler er, skiftes membranen af bruger således:

  

TCM-4/ "Tiny-Teddy" (kabel med blå sensor)

Sensorens membran skiftes ved behov. I membranskiftningssættet findes alt hvad man skal bruge hertil.

Der dryppes 2 dråber elektrolytvæske (hvid flaske) i det hvide "øje" i membraneringsværktøjet. Sensor-hovedet anbringes i membraneringsværktøjet i den hvide "kanal" under den blå "bro". Den hvide del af membraneringsværktøjet trækkes ud i et konstant træk til det ikke kan komme længere. sensoren fjernes fra kanalen. Der er nu skiftet membran. Noter dato og klokkeslet i logbogen ved kassen med klargjorte kabler. Kablets serienummer er indgraveret i det grå stik for enden af kablet.

TCM-10/ fastmonteret boks under skopet (kabel med lysegrå sensor)

Sensorens membran skiftes ved behov. I membranskiftningssættet findes alt hvad man skal bruge hertil.

Den gamle membran fjernes, og ny påklikkes efter at have fyldt 1-2 dråber elektrolytvæske (grå flaske med gul prop) i kammeret. Der skal trykkes til, indtil et klik fornemmes.

TC-boks til montering i skopet (kabel med grøn eller blå sensor)

Sensorens membran skiftes ved behov. I membranskiftningssættet findes alt hvad man skal bruge hertil. Kabel med blå sensor: se ovenfor v. TCM-4/ "Tiny-Teddy"

Kabel med grøn sensor: fjernes den gamle membran + sorte gummiringe med negl eller det lille plastikværktøj fra æsken. Sensoren aftørres med tørt papir. Ny elektrolytvæske (hvid flaske) lægges i en samlet dråbe, der dækker sensoren. Vigtigt der ikke er luftbobler i dråben. Herefter placeres grønt membranskiftningssæt over sensoren, og stemplet trykkes fast ned.

 

KALIBRERING:

 

TC-modul til montering i skoper ( kabel med grøn eller blå sensor):

Indsæt sensoren i holderen foran på apparatet/skop-modulet, og drej låget henover sensoren.

Den tynde slange fra kalibreringsgassen påsættes studsen herved.

Kalibreringsgassen tændes på knappen med pilen, kontroller at pilen på manometeret stiger til over det røde område. (hvis ikke, skal gassen skiftes - se evt nedenfor)

Kalibreringen startes ved at trykke på ”cal”-knappen på målerens forside/skop-modulet.

Sensoren er kalibreret når der lyder et bip og den grønne lampe lyser ”ready” eller skopet angiver at kalibrering er foretaget. Herefter afbrydes gastilførslen samme sted som den tændes. (Afbrydes den ikke, slukker den selv efter 20 min.)

Sensoren kan nu påsættes barnet. Sker dette ikke indenfor 30 min. skal sensoren omkalibreres.

Kalibreringsværdierne er forudindstillede (PO2 21,1 kpa og PCO2 5,1 kpa). Der må ikke ændres på disse værdier. Hvis gasbeholderen skal skiftes, skrues den grå/hvide beholder af, og en ny isættes. Findes i rent depot 5023/24. Brugte beholdere stilles i affaldsdepotet.

Obs! det er vigtigt at holderen til sensoren i apparatet jævnligt bliver rengjort med tørre klude/vatpinde så overskydende væske ikke sætter sig og forstyrrer kalibreringen.

Fejl i kalibreringen: Såfremt en af værdierne ( typisk PCO2 ) aflæses med: ---, gentages kalibreringen. Kontroller at kalibreringsgassen er tændt og tilkoblet.

Vises værdien fortsat med: --- skal membranen skiftes. Overvej om sensoren skal rengøres mere grundigt (Se ovenfor). Overvej at sætte apparatet til gennemsyn i dagtid.

 

TCM-4/ "Tiny-teddy" (kabel med blå sensor):

Indsæt sensoren i holderen foran på apparatet, og drej låget henover sensoren. Tryk på "kalibrering" på skærmens touchscreen. Kalibreringsgas er indbygget i apparatet, - det fremgår af skærmen hvis denne skal skiftes. I så fald er det en lille beholder der skrues ud af apparatets venstre side.

Hvis et TCM-4/ "Tiny-teddy" kabel er monteret i et skop-modul kalibreres med ekstern kalibreringsgasforsyning (jvf. ovenfor).

Obs! det er vigtigt at holderen til sensoren i apparatet jævnligt bliver rengjort med tørre klude/vatpinde så overskydende kontaktvæske ikke sætter sig og forstyrrer kalibreringen.

Fejl i kalibreringen: Hvis kalibrering mislykkes vil det fremgå af skærmen, hvad problemet har været. Mest hyppigt er at der er "nedsat følsomhed for CO2", som nogle gange kan afhjælpes ved at skrue temperaturen op til 44 grader celcius, omkalibrere, skrue temperaturen ned og igen omkalibrere. Er der fortsat problemer skal membranen skiftes = kablet lægges i kassen til skiftning. Desuden ses det ofte at "elektroden driver under kalibrering" som nogle gange kan afhjælpes med at tørre overskydende væske væk fra kalibreringsstedet. Kommer fejlen fortsat frem, må der skiftes membran = kablet lægges i kassen til skiftning.

 

TCM-10/ fastmonteret boks under skopet (kabel med lysegrå/bronze sensor)

Indsæt sensoren i holderen foran på apparatet, og drej låget henover sensoren. Sensoren kalibreres automatisk. Gasforsyningen sidder i siden af modulet, og skiftes efter behov. Ved kalibreringsfejl skiftes kablet. Der må ikke slukkes for modulet.

 

0-PUNKTS CHECK:

 

Hvis apparatet har stået slukket i ukendt tid, eller hvis der er taget et nyt kabel fra kassen i depotet i brug, skal man lade sensoren ligge i fri luft et par minutter efter kalibreringen. pCO2 værdien skal så være faldet til under 1 kPa. Hvis den ikke gør det skal membranen skiftes.

 

BRUG:

 

Placer fikseringsringen på barnets krop, primært på thorax, over ductus. På større børn eventuelt på lår.

Undgå placering direkte over knogle.

Undgå fixering så barnet kommer til at ligge på elektroden.

Dryp 2 dråber kontaktvæske i ringen. Obs! kontaktvæsken er ikke identisk med elektrolytvæsken, der bruges ved kalibreringen.

Fastgør elektroden ved at skrue den ned i ringen ¼ omgang med uret.

Sensoren varmer nu op til indstillet temperatur, stabiliseringstiden er 3-7 min for PCO2, og 10-15 min. for PO2. OBS! Hvis sensoren ikke bliver skruet tæt, eller hvis ringen ikke er tæt kan der komme frisk luft ind og pCO2 blive falsk for lav.

Når indstillet måleperiode er udløbet alarmerer apparatet og sensoren varmer ikke mere.

sensor og fikseringsring bør dog af hensyn til barnets hud fjernes, når måletiden er udløbet. Dette gøres bedst med vatpind og nogle dråber kontaktvæske.

Fixeringsringe og kontaktvæske ligger hos barnet. Tag ikke flere fixeringsringe hen til barnet end hvad der svarer til 1, max 2 dages forløb, da de er dyre og af hygiejniske årsager ikke må bruges til andre børn.

 

Tids- og temperaturindstilling kontrolleres. Generelt 4 timer og 44 grader Celcius.

Til børn med immatur hud, samt ved børn der er dårligt cirkulerede skiftes sensorplacering hver 2. eller 3. time. Alternativt bruges 41 grader. Ved 41 grader kan sensoren sidde længere på samme sted, især hvis der monitoreres intermitterende. Ved 41 grader er pO2 upålidelig.

 

INDSTILLING AF ALARMGRÆNSER:

 

TCM-4:

indstilles v.h.a. apparatets touchscreen i menuen "set-up", dernæst "parameter". Brug piletasterne til de ønskede grænser.

TC-modul til montering i skoper, samt TCM-10:

Indstilles via skopets menuer

 

VIGTIGT:

 

Noter værdier når der måles status, af hensyn til sammenlignelighed. Måleusikkerheden øges hos f.eks svært ødematøse børn eller børn med cirkulatoriske problemer. Vær opmærksom på at elektroden er placeret korrekt.

Opladning af batteri tager 8 timer.

 

RENGØRING:

 

Selve apparaturet og kablet aftørres med wet-wipes. Kablet aftørres forsigtigt uden der kommer knæk på den, da de fine sensorstrenge indeni kablet let kan knække og dermed gøre kablet ubrugeligt. Sensoren aftørres. Den brugte membran efterlades på og der påsættes en hætte med 4 dråber elektrolytvæske (dvs samme væske som bruges mellem elektrode og membran når membranen skiftes). Dette forhindrer udtørring. Der skal altså ikke skiftes membran mellem patienter.

 

CHECKMÅLING:

 

Procedure for CHECKmåling af transkutan pCO2 (tc-pCO2):

Overvej om monitorering af pCO2 overhovedet er nødvendig.

Checkmåling af TCM-4 er ikke mulig (med mindre man bruger det Phillips skopmodul der også bruger Tiny-Teddy-sensoren som en ekstern kilde til kalibreringsgas, og altså holder sensoren fast med fingeren mens checkmålingen foretages. Kablet skal fortsat være sat i TCM-4, så aflæsningen foretages her)

 

Fremgangsmåde:

- Tag sensoren af barnet og sæt den på kalibreringsstedet. OBS! Tryk ikke på ’kalibrering’. På TCM-3 kan sensoren holdes på plads af den lille klap, men på tc-modulet i skopet bliver du nødt til at holde sensoren på plads med fingeren (hvis du bruger klappen starter kalibrering automatisk).

-Tænd for kalibreringsgassen og vent ca.1 min.

- Aflæs tc-pCO2. Hvis værdien falder indenfor de områder det står herunder måler sensoren rigtigt. Hvis værdien falder udenfor skal sensoren re-kalibreres. Hvis det sker gentagne gange skal sensoren have ny membran = kablet lægges i kassen til skiftning.

 

 

###TABEL_1###

 

- Sæt sensoren tilbage i samme ring.

- Fyld på med en enkelt dråbe kontaktvæske. Fordi huden allerede er varm varer det kun ca. 1 minut før målingen er stabil igen.

 

Du kan beregne hvad barnets tc-pCO2 var da du tog elektroden af barnet:

 

barnets rigtige tc-pCO2 = barnets målte tc-pCO2 * (værdien i tabellen herunder / checkmålingen)

(hvis checkmålingen viser en værdi som er højere end værdien i tabellen måler apparatet for højt.

(For at få den 'sande' værdi skal man derfor gange den værdi som blev målt på barnet med en brøk - som jo bliver mindre en 1)

 

 

 

###TABEL_2###

 

Forklaring

 

Check-måling hedder også referencemåling. Formålet er at se om elektroden måler rigtigt. Benyttes når man er i tvivl eller når det er meget vigtigt at man kan stole på den transkutane pCO2.

 

Det er let at måle pCO2 gennem huden fordi pCO2 i arterieblod og veneblod næsten er ens, og fordi CO2 diffunderer meget let gennem væv og hud. Det betyder at en rigtig tc-pCO2 er mindst ligeså god at bruge som kapillær pCO2.

 

Men det er et problem at selve elektroden er sårbar. Elektroden måler pH i buffervæsken bag membranen. pH ændres med ændringer i pCO2. CO2 kan frit diffundere gennem membranen. Forholdet mellem pCO2 og pH bestemmes ved kalibreringen. Selv den mindste skade på membranen gør bufferen ustabil og forskyder forholdet mellem pCO2 og pH. Derved forrykkes den målte pCO2. Med en stor ridse kan det ske på 10 minutter. Med en lille skade kan det ske langsomt over flere timer. Med en check-måling kan du altså sikre at forholdet har været konstant siden kaliberingen.

 

Pas godt på membranen. Lad den ikke slæbe hen over noget. Tør den kun meget forsigtigt af. Åbn lugen når du tager den ind og ud af kuvøsen.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top