Analatresi (i neonatalperioden)

Nyfødte med analatresi indlægges normalt i Neonatalafdelingen, idet en del skal opereres indenfor de første levedage. Hvis der er fistel til perineum, og barnet i øvrigt er upåvirket, kan det visiteres til Børnekirurgisk afdeling.

Ved indlæggelsen af et barn med analatresi tages altid sædvanlige præoperative prøver.

Den første og vigtigste undersøgelse er kønsbestemmelse: Sygdommen er forskellig hos drenge og piger. Det skal derefter afgøres, om atresiens niveau er højt eller lavt. Ved høj atresi skal primært anlægges colostomi, ved lav atresi (= perineal fistel) kan der foretages neonatal anorectoplastik.

Niveauet er defineret ved fistlens mundingssted, som eventuelt kan ses direkte. Hvis niveauet ikke kan bestemmes på anden måde, kan der være behov for røntgenoversigt og/eller ultralydscanning. Røntgenundersøgelsen forudsætter, at luft er nået ned til den blinde ende af tarmen, og det tager tid - fra 6 - 36 timer.

 

Piger:

1. Perineal fistel:
Munder mellem analgrube og vestibulum. Primær neonatal operation

2. Vestibulær fistel:
Munder bagtil i vestibulum, evt. svær at se. Colostomi inden for første 3 dage. Forholdsvis enkel radikaloperation, som dog kræver omhyggelig adskillelse af rectum og vagina, som har fælles væg. Kontinensudsigterne gode.

3. Kloakal fistel:
Kun én synlig åbning (urethra, vagina og rectum). Colostomi inden for første 3 dage, og samtidig endoskopi og gennemlysning med kontrast i blære, vagina og evt rectum. Der er mange anatomiske varianter. Ofte dobbelt vagina og hydrokolpos. Vanskelig rekonstruktiv operation, dårlig kontinensprognose og mange urinvejsproblemer.

 

Drenge:

1. Perineal fistel eller tydelig covered anus:
Primær neonatal operation. God kontinensprognose. I alle andre tilfælde colostomi inden for første 3 dage, evt. forudgået af rtg.oversigt af rectalregionen. Behøver ikke være med hovedet nedad. Der kan også foretages ultralydscanning, som evt. kan vise meconium samt give overblik over muskulaturen. Us. kan muligvis give mulighed for niveaubestemmelse af fistlen.

2. Bulbær fistel: Munder i pars bulbosa urethrae. Relativt let operation. Kontinensprognose nogenlunde

3. Prostatisk fistel: Munder i pars prostatica urethrae. Noget sværere operation, dårligere kontinens.

4. Blærehalsfistel. Kræver i reglen laparotomi. Vanskelig dissektion og dårlig kontinensprognose.

 

NB!

10% af analatresier har samtidig oesophagusatresi. Dermed del af VACTERL-associationen. Hyppigheden af urinvejsmisdannelser er høj,
især ved høje atresier. Altid UL-scanning af urinveje, om det skal ske neonatalt, må afgøres i hvert enkelt tilfælde. Desuden rtg. af columna
m.h.p. hvirvelanomalier.