krisepsykologisk bistand, psykolog og socialhjælp til patienter indlagt på 4131 og disses pårørende

Psykolog og socialrådgiver bistand til patienter indlagt på 4131 og disses pårørende

De fleste patienter og pårørende, der har været udsat for akutte traumatiske hændelser, har i første omgang brug for almindelig menneskelig kontakt, nærvær og omsorg. Denne omsorg kan gives af familie, venner eller andre nærtstående personer, såvel som plejepersonale og læger på afdelingen. 

I enkelte tilfælde er karakteren af de hændelser personen har været ude for imidlertid af en sådan sværhedsgrad eller varighed at personale på intensiv skønner at der er brug for noget mere, for eksempel i form af professionel psykologisk bistand eller ”sjælesorg”.

Patient eller pårørende kan ligeledes står i en situation, hvor de har brug for hjælp til sociale og økonomiske problemstillinger.

Denne VIP giver et overblik over hvilke muligheder afdelingen kan gøre brug af i sådanne situationer.

 

Hospitalspræsterne

Hospitalspræsterne står til rådighed for ”sjælesorg”, dvs. samtaler der ikke nødvendigvis har et religiøst indhold. Præsterne er derudover behjælpelige med at skaffe kontakt til patientens eller de pårørendes egen præst – uanset trosretning. 

Link til præsternes tilkaldeliste inkl. andre trosretninger, både i dagsarbejdstid, vagter og weekender:

https://intranet.regionh.dk/rh/patient/tilbud-til-patienter/kultur-og-religion/Documents/tilkaldeliste-blegdamsvej.pdf

Etnisk ressourceteam (ERT)

Etnisk ressourceteam består af frivillige med forskellig kulturel og religiøs baggrund, som står til rådighed som rådgivere og samtalepartnere i forhold til patienter og pårørende med lignende baggrund. Etnisk ressourceteam kan kontaktes på ###TELEFON###/###TELEFON### (kontor). Læg gerne en besked, så vender de tilbage. Ved akut behov kan ###NAVN### kontaktes på ###TELEFON### 

Hvis Etnisk ressourceteam ikke vender tilbage på jeres henvendelse, kan I kontakte præsterne. Så vil de sørge for en kontakt til andre trosretninger ( Klik på ovenstående link, for kontakt til præster) 

 

Krisepsykologisk enhed

I specielle situationer kan der rekvireres krisepsykologer til patient og pårørende via krisepsykologisk enhed afsnit 7622, lokal ###TELEFON###. Vi skal henvise patienter og nærmeste pårørende til krisepsykologisk klinik gennem best/ord i SP. 

Henvisning til krisepsykolog er en tværfaglig vurdering (læge/sygepl). Henvisning udfyldes og sendes af stuegangsgående læge.

Det er kun muligt at få krisehjælp herfra på hverdage indenfor dagarbejdstid, og kun så længe at patienten er indlagt på 4131

For soldater med krigstraumer varetages den psykologiske bistand, som standard, af krisepsykologisk enhed. Der skulle automatisk gå meddelelse fra Institut for Militærpsykologi (IMP), men for en sikkerheds skyld, skal vi selv advisere krisepsykologisk enhed om patienten på dect. ###TELEFON### eller via best/ord i SP.

Psykolog i CKO 

Henvisninger ift. patientsamtaler skal ske via best/ord i SP. Ved akutte tilfælde kan afdelingen kontakte psykologen i CKO på tlf. ###TELEFON### . 

Ved en best/ord skal der være en kort beskrivelse af problemet. Psykologen kan på den måde prioriterer patienterne i den rigtige rækkefølge.

Der tilbydes IKKE psykologsamtaler til pårørende. 

Det er kun muligt at få psykologhjælp på hverdage indenfor dagarbejdstid.

For grønlandske patienter

Inden der rekvireres krisepsykologogisk bistand eller psykolog til patient eller pårørende, skal der først laves en kautionsanmodning til det grønlandske sundhedsvæsen. 

En kautionsanmodning skal indeholde en faglig begrundelse for, hvorfor patienten eller den pårørende har brug for krisepsykologisk bistand/psykolog.

Kautionsanmodningen sendes til mail: ###EMAIL###. 

Sekretærerne i afdelingen er behjælpelige med at sende mailen fra afdelingens mailadresse ( i skal ikke sende fra jeres egen Rh mail)

Hvis det grønlandske sundhedsvæsen giver afslag på kautionsanmodningen, skal de grønlanske patienter og pårørende selv betale for psykologisk bistand

Ved spørgsmål kan den grønlandske patientkoordinator kontaktes på tlf. ###TELEFON###

For yderligere information om grønlandske patienter: 

https://intranet.regionh.dk/rh/patient/patientrettigheder/groenlandskoordinationen/Sider/default.aspx

Psykiatrisk skadestue

I situationer hvor man er i tvivl om, hvorvidt patient eller pårørende er så chokerede, at de er psykotiske eller i en lignende tilstand, kan der henvises til psykiatrisk skadestue. Her gives der mulighed for samtale med en psykiater. Der er ikke længere en psykiatrisk akut modtagelse på RH, hvorfor nærmeste psykiatriske skadestue er på Bispebjerg Hospital, Tuborgvej 235, 2400 Kbh NV (BBH indgang 51), tlf. ###TELEFON###.

Det skal inden overflytning til psykriatisk akut modtagelse laves en risikovurdering, om hvorvidt patientens tilstand kræver følge af personale fra psykriatrien.

Liste over psykiatriske skadestuer i hovedstadsområdet:

https://www.sundhed.dk/find-behandler/?action=Search&OrganizationTypeId=13&regionid=1084&name=psykiatri

Hovedparten af de psykiatriske skadestuer er åbne alle ugens dage og døgnet rundt - se oversigten.

Psykolog via stamafdelingen

Nogle centre, ikke alle, har tilknyttet psykologer, der tilbyder psykologisk rådgivning til patienten under indlæggelse. Hvis patienten er indlagt på 4131 og hermed indlagt under CKO kan patienten få psykologhjælp, til trods for de tilhører et andet center hvor psykolog bistand ikke er muligt.  

For børn og forældre uanset speciale tilknytning er der mulighed for psykolog. Der henvises via best/ord i SP. 

Det er kun muligt at få hjælp herfra på hverdage indenfor dagsarbejdstid.

Har barnet eller familien et akut behov for psykologbistand skal der tages kontakt til krisepsykologisk enhed

Krisehjælp via egen læge

Patient eller pårørende kan gennem egen læge (eller vagtlæge) blive henvist til og få tilskud til psykologhjælp. Der gives tilskud til:

· røveri-, volds- og voldtægtsofre

· trafik- og ulykkesofre

· personer ramt af alvorlig invaliderende sygdom

· personer, der har forsøgt selvmord

· pårørende til personer ramt af en alvorlig invaliderende sygdom

· pårørende til alvorligt psykisk syge personer

· pårørende ved dødsfald

Psykologhjælpen ydes af privat praktiserende psykologer, der har overenskomst med sygesikringen. Der ydes tilskud til max. 12 behandlinger og sygesikringen betaler 60% af psykologens honorar. Der kan være ventetid på at komme i behandling.

Patient eller pårørende skal have en skriftlig henvisning fra praktiserende læge eller vagtlæge, og skal bruge en af de psykologer der er tilmeldt den offentlige sygesikring.

https://www.regionh.dk/Sundhed/praksis/Fysioterapi-kiropraktik-fodterapi-og-psykolog/Sider/Psykologer.aspx

Krisehjælp via Falck Healthcare

Patienter eller pårørende der har Falck Healthcare abonnement, har mulighed for at få psykologbistand herfra i forbindelse med traumatiske hændelser. Det samme gælder for ansatte i firmaer, der har kontrakt med Falck. Ved henvendelse afdækkes om der er abonnement og ellers henvises til andre muligheder

Denne hjælp kan kontaktes akut og hele døgnet ved henvendelse til telefon: ###TELEFON###

Krisehjælp via eget forsikringsselskab

De fleste sundhedsforsikringer, private eller arbejdsgiver betalte dækker også psykologbistand i forbindelse med kritiske hændelser.

Nogle forsikringsselskaber, feks. Bauta, dækker psykologbistand i forbindelse med ulykker, livstruende sygdom eller dødsfald hos nære pårørende, gennem den almindelige indboforsikring.

Forsikringsselskaberne har for en dels vedkommende aftale med Falck Healthcare om at bruge deres krisepsykologiske bistand, mens andre udelukkende betaler for behandlingen. Man kan kontakte Falck Healthcare og forespørge om patient/pårørende er dækket via egen forsikring.

Private hjælpeorganisationer

Kræftens Bekæmpelse

Alle patienter med kræft og deres pårørende kan henvende sig til Kræftens Bekæmpelses rådgivningscentre enten direkte eller per telefon. Det er gratis at benytte rådgivningscenterets tilbud, som omfatter personlige samtaler, deltagelse i grupper under professionel ledelse, kontakt med frivillige, patientforeninger og støttegrupper. Også særlige tilbud til børn.

Adresser og telefonnumre til rådgivningscentre i hovedstadsområdet findes på:

www.cancer.dk - se under  ”Rådgivning” →"Kræftrådgivning" og "Særlige tilbud til børn og unge"

Sct. Nicolai Tjenesten

Giver mulighed for personlig eller telefonisk anonym samtale med frivillige medarbejdere, hvoraf en del er præster. Kan kontaktes på telefon: ###TELEFON### eller send en mail på. ###EMAIL### 

Telefon: Er åben hverdage 9.00 – 03.00, søn- og helligdage 13.00 – 03.00. 

Personlig henvendelse: hverdage 9.00 - 17.00. Adresse: Nicolaj plads 15, 1067 københavn K

Livslinien

Telefonlinie for mennesker der overvejer selvmord eller er pårørende til personer der har begået eller forsøgt selvmord. Giver mulighed for telefonisk anonym samtale med frivillige medarbejdere.

Kan kontaktes på telefon: ###TELEFON### eller www.livslinien.dk

Specielt for børn og unge

Børn, Unge og Sorg

Foreningen har til formål at støtte raske børn og unge op til 28 år, hvis familie er ramt af:

· alvorlig og fremadskridende sygdom

· livstruende sygdom

· dødsfald pga. sygdom

· dødsfald pga. sygdom, ulykke eller selvmord

Professionelle rådgivere tilbyder rådgivning til børnene/ de unge via telefon eller i rådgivningen som gruppeterapi eller individuel terapi. Der tilbydes også telefonisk vejledning til børnenes/ de unges netværk. Der er rådgivninger i København, Aarhus og Odense. Rådgivningen har telefontid kl. 9-15 på hverdage,telefon: ###TELEFON###

Derudover har foreningen en anonym rådgivningslinie, et chatrum og en brevkasse, se

http://www.bornungesorg.dk/

Ude bag ved sekretæerne har vi pjecer liggende fra foreningen: Børn, Unge og Sorg, som kan udleveres til familien.

Sociale forhold 

Overnatning for forældre til indlagte børn 

Hvis der ikke er mulighed for overnatning i afdelingens pårørenderum, Ronald McDonald huset eller barnets stamafdeling, betaler afdelingen for overnatning (incl. måltider)på patienthotellet for 1 forældre. Sekretærerne i afdelingen bestiller overnatning. 

Hvis forældrene ønsker at sove sammen på patienthotellet, er der som hovedregel egenbetaling på forældre nr. 2

Ved særlige tilfælde kan der gives dispensation til betaling for begge forældre, hvis patient- behandlingen omfatter at forældrene skal trænes i behandlingsopgaverne (fx. sugning, respiratorbehandling o.lign)

Når barnet udskrives fra afdelingen ophører betalingen til patienthotellet, husk at oplyse sekretærerne om flytning til andet afsnit. Husk ligeledes at give forældrene besked om at betalingen til patienthotellet ophører, når barnet flytter på børneafdelingen.  

For yderligere information se VIP: Rask ledsager - patienthotellet

Ronald McDonald huset

Sekretærerne kan hjælpe med kontakt til huset. Det koster 150 kr for en hel familie at bo i Ronald McDonald huset.

Kontakt til Ronald McDonald huset: ###TELEFON###

Ronald McDonaldhuset er kun for familier som har søskende til det indlagte barn. McDonald huset prioriterer de familier der bor længst væk fra RH.

Overnatning for pårørende 

Der kan opstå situationer, hvor der er nødvendigt at pårørende til patienter over 18 år skal overnatte på patienthotellet. Den pårørende kan ansøge om økonomisk kompentation for opholdet i egen region.

Inden ansøgningen sendes skal der foreligge lægelig dokumetation. I dokumentationen skal det fremgå hvilken betydning det har for patientens behandling at den pårørende er til stede. 

Afdelingens sekretærerer kan hjælpe den pårørende med at rette henvendelse til rette instands, samt hvilke dokumenter der skal fremsendes.

Hvis den pårørende selv har overskud til at tage kontakt, skal de rette henvendelse til kørselskontoret i egen region. 

Hvis afdelingens sekretærer ikke kan hjælpe, kan socialrådgiveren kontaktes hvis der er behov for yderligere hjælp med ophold og forplejning eller hvis der er behov for hjælp til andre problemstillinger inde for det sociale område. 

For yderligere information se VIP: Rask ledsager - patienthotellet

Socialrådgiver

Henvisningen skal sendes som en best/ord. Ved akutte behov eller ved spørgsmål kan socialrådgiveren kontaktes på ###TELEFON###. 

Når en best/ord laves, skal der være en kort beskrivelse af problemets omfang, samt oplysninger som civilstand. Socialrådgiveren kan på den måde prioriterer sit arbejde i den rette rækkefølge.

Nogle centre, ikke alle, har tilknyttet socialrådgiver. Hvis patienten er indlagt på 4131 og hermed indlagt under CKO kan patienten få socialrådgiver bistand, til trods for de tilhører et andet center hvor det ikke er muligt. 

Ofte er det problemstillinger vedrørende økonomiske forhold som socialrådgiveren kan hjælpe med. Hvis henvendelsen drejer sig om hjemløse eller socialt udsatte med misbrugs problematikker, skal vi kontakte socialsygeplejersken. 

Socialrådgiver børn Socialrådgiveren rekvireres ved at sende en henvisning via best/ord i SP. Det gælder også hvis barnet indlægges via traumecentret eller bliver overflyttet fra et andet hospital.

Socialsygeplejersken

Har til formål at forbedre både indlæggelse og udskrivelse for socialt udsatte samt kvalificere behandlingen i samarbejde med personalet i afdelingen. Socialt udsatte er karakteriseret ved at have tunge, sociale problemer såsom hjemløshed, misbrug, psykisk sygdom og manglende netværk. Socialsygplejersken kan bestilles via best/ord i SP. 

Ved akut/ subakutte tilfælde kan vi tage kontakt til socialsygeplejerske ###NAVN###, Mobil: ###TELEFON### eller Ida krog, Mobil: ###TELEFON### 

For yderligere information om socialsygeplejerskens arbejde: 

https://intranet.regionh.dk/rh/patient/tilbud-til-patienter/patientst%C3%B8tte/Socialsygeplejerske/Sider/Den%20lokale%20socialsygeplejerske.aspx

Patientvejleder 

Kan kontaktes på tlf. ###TELEFON### hvis patienten eller den pårørende har brug for hjælp og vejledning ift. rettigheder, klagesager og erstatningskrav, samt ved behov for hjælp til at udrede misforståelser som er opstået under indlæggelsen. Ude bag ved sekretærerne ligger der en folder fra patientvejlederen, som kan gives til patienten eller de pårørende.

Patienten og de pårørende kan kontakte patientvejlederen før, under og efter kontakt med sundhedsvæsnet.

For grønlandske patienter 

Den grønlandske patientkoordinator kan kontaktes på tlf. ###TELEFON### hvis der er behov for socialrådgiver bistand til grønlandske patienter eller pårørende. Patientkordinatoren kan evt. hjælpe eller sende dig videre til rette. 

 

December 2009, ###NAVN###, revideret januar 2014, revideret december 2017, ###NAVN### revideret December 2020