Infektionsmedicin - Tropetjek for udstationerede - før og efter

Målgrupper og anvendelsesområde
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruks for Afdeling for Infektionssygdommes læger vedrørende afdelingens aftaler med Udenrigsministeriet, DANIDA, Læger uden Grænser, Dansk Røde Kors samt Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU).

Baggrund

Afdeling for Infektionssygdomme/Hjertecentret har indgået en række aftaler med ovennævnte organisationer om vaccinationer og helbredscheck af medarbejdere, som skal på kortere eller længere rejser eller udstationering i flere år til områder i udlandet, hvor der kan være særlige sygdomsrisici.

Selv om kontakten til medarbejderne i disse organisationer fortrinsvis vil blive taget hånd om af afdelingens "trope-kyndige", vil alle læger på afdelingen kunne komme til at skulle tage sig af denne gruppe, hvorfor det er vigtigt at standardisere ydelserne så vidt muligt.

Der henvises til afdelingens VIP vedr. forebyggelse og behandling af malaria, og til de relevante retningslinjer for vaccinationer i forbindelse med rejse fra SSI (revideres hvert år omkring uge 26), samt til de informationsskrivelser til klienter, opslagsbøger (f.eks. WHO´s International Travel and Health), som er tilgængeligt i vaccinationsrummet i ambulatoriet.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Resumé af procedurer:

Korte ophold (< 3 mdr.) og alder <50 år uden helbredsproblemer

Længere ophold/udstationering (>3 mdr.) og/eller alder >50 år og/eller kronisk lidelse (fx hypertension, diabetes etc.)

Efter hjemkomst fra udstationering

Ved kortere rejser (<3 måneders varighed) for personer <50 år, uden helbredsproblemer

vil der sjældent være anledning til andet end gennemgang af vaccinationsstatus og ved behov, supplering af vaccinationer. Der skal gives relevante rejseråd, mundtlig + skriftlig information vedrørende valg af malaria forebyggelse, samt undgåelse af andre sygdomsrisici (diarré og myggestik) under udlandsopholdet.  Disse informationsark findes i vaccinationsrummet. Specielt lægges vægt på brug af imprægneret moskitonet, brug af DEET-holdig myggeolie samt på at undgå at bade i ferskvand, specielt i Afrika og Brasilien (schistosomiasis).

Ved længere ophold (>3 måneders varighed), ved alder >50 år og/eller kronisk tilstand som fx hypertension eller diabetes

kan der efter behov yderligere være tale om en supplerende anamnese på evt. tilstedeværende helbredsproblemer, medicinering, og almindelig undersøgelse inklusive BT og urin ABS. Undersøgelsen suppleres med blodprøver (hæmatologi, nyretal, HBA1c) samt evt. røntgen af thorax. Hvis den rejsende skal arbejde på hospital og/eller kan risikere særlig TB-eksposition tages baseline Quantiferontest. For personer under 40 år, som ikke tidligere har fået 2 MFR-vaccinationer eller har haft mæslinger, gives MFR-vaccination.

Efter hjemkomst

fra længere ophold (som regel mere end tre måneder) i lande med specielle sundhedsrisici (”troperne”) tilbydes en objektiv undersøgelse samt en undersøgelse af urin ABS, afføring med PCR for protozoer (E. histolytica, Giardia, Cryptosporidier).  Hvis den pågældende har gastrointestinale symptomer, eosinofili eller IgE-forhøjelse undersøges afføringsprøve ved mikroskopi for orme, æg og cyster. Det skal haves in mente at der kan gå op til 3 måneder fra eksposition til parasitter kan påvises ved mikroskopi i en afføringsprøve.

Der tages en række screenings blodprøver (Hgb, hæmatologi, lever, nyretal, CRP, IgE, HIV-test, samt hepatitis B og C serologi (”Trope-hjem-pakke”). Hvis personen har arbejdet med/har været TB-ekponeret tages Quantiferontest.

Ved ferskvandeksposition steder, hvor der findes schistosomiasis, suppleres med schistosomiasis-serologi, tidligst 3 måneder siden sidste ferskvandseksposition. Feber udløser undersøgelse for malaria. Evt. røntgen af thorax ved uforklaret hoste eller luftvejsklager.

Kontakt-information til klienterne under udlandsopholdet

Til alle fra de nævnte organisationer, hvis helbredsforhold delvist varetages af Afdeling for Infektionssygdomme, udleveres et kort med telefonnummeret på afdelingens forvagt, sådan at klienterne altid kan få fat i en læge på afdelingen. Forvagten kan ved tvivlstilfælde indtil videre bede de pågældende selv ringe til ###NAVN### (###TELEFON###) eller alternativt konsultere bagvagten.

Det er dog vigtigt at de udsendte for nævnte organisationer, hvis de lokalt, hvor de opholder sig i udlandet, har brug for lægehjælp, med det samme kontakter deres respektive rejseforsikringsselskabers alarmcentral.

Mulighed for akut henvendelse pga. pludselig opstået sygdom efter ophold i udlandet

tilbydes til disse grupper døgnets 24 timer på Afdeling for Infektionssygdomme. Uden for ambulatoriets åbningstid vil henvendelse ske til forvagten. Undersøgelser foretages afhængigt af sygdomsbilledet. Ved feber efter rejse i område med mulig malariatransmission dog altid akut undersøgelse for malaria.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top