Målgruppe: Personalet ved Infektionsmedicinsk Klinik.
Anvendelsesområde: Patienter i Infektionsmedicinsk Klinik med mistænkt/konstateret influenza samt ved vurdering af behov for vaccination og/eller behandling.
Influenza sygdom: sygdom forårsaget af influenza A eller influenza B virusinfektion; klassiske symptomer på influenza indbefatter: feber > 38ºC, kulderystelser, halssmerter, hovedpine, hoste, og muskelsmerter (dvs. influenza-lignende sygdom (ILS)).
Kompliceret influenza: Influenza sygdom der kræver indlæggelse og/eller behov for antibakteriel behandling. Komplicerende influenzasygdom skyldes bl.a. bakteriel sinuitis eller pneumoni, almen svækkelse (især hos i forvejen svækkede personer), dehydrering, myokardieinfarkt, myocarditis, encefalitis, nefritis.
Risikogrupper: Begreb, der identificerer dele af befolkningen med øget risiko for komplicerende influenza. Disse grupper indbefatter ældre (> 65 år), kronisk lunge, hjerte, lever eller nyresygdom, diabetes, svært overvægtige, gravide i 2. og 3 trimester, immunsvækkede uanset årsag.
Influenza sæson: Tidsrummet fra uge 40 til uge 20 året efter; på et tidspunkt i dette tidsrum udvikler influenza udbrud typisk sig.
Influenza udbrud: tidsrum hvor influenza aktivt spreder sig i befolkningen. Udbrud udvikler sig typisk på et tidspunkt i influenzasæsonen og for hver type virus varer 6-8 uger. Der er mellem 1 og 3 virustyper der forårsager udbrud per sæson. I 2018 kendes to typer influenza A (H1N1 og H3N2) og to typer influenza B (Yamagata og Victoria) at være årsag til sæsoninfluenza. Influenza A er årsag til mindst et udbrud per sæson, hvorimod udbrud forårsaget af influenza B typisk kommer med 2-3 års mellemrum.
Pandemisk influenza: Influenza former, der ikke hidtidigt men nu kan smitte fra menneske til menneske. Evnen til at smitte mellem mennesker sker ved deling af virus gener (genetisk re-assortment) og er en tilfældig hændelse. To influenza A former i cirkulation blandt fjerkræ i Asien (H5N1 og H7N9) har pandemisk potentiale (kan smitte mennesker og forårsage alvorlig sygdom), men smitter ikke effektivt fra menneske til menneske.
Flokimmunitet: Kvantificeres som den procent af befolkning, der er immune overfor smitte med et givet virus. Tærskelværdien af denne procent, der er nødvendig for at undgå et udbrud eller afvikle et eksisterende udbrud afhænger af virus smitsomhed. Således skal flokimmuniteten være ca. 40-50% for at undgå et influenzaudbrud mens fx den skal være over 90% for mæslinger. Flokimmunitet skabes enten ved vaccination som forebyggende redskab, eller overstået infektion. Sidstnævnte er den primære årsag til at et influenzaudbrud afsluttes.
Under en influenzaepidemi er den kliniske diagnose ret præcis (PPV omkring 60-70%). Symptomerne er frem for alt feber > 38oC, kulderystelser, halsgener, hovedpine, hoste og muskelsmerter.
Mikrobiologisk diagnose stilles bedst på sekret fra nasopharynx. Se procedurevejledning fra KMA vedr. svælgpodning: Link
Hurtig diagnostik kan have konsekvenser for placering/isolering af indlagte patienter og for eventuel antiviral terapi/profylakse af kontakter ved immundefekt. Der er mulighed for at udføre hurtigtest på svælgpodemateriale ved POC-analyse i ambulatoriet, 8622. Link til POC-vejledning - anvendelse af influenza POC-test. Husk at sende prøven til KMA, da prøven videresendes til Statens Seruminstitut, som validerer alle udførte ”POC”-analyser.
Hurtigtest og rutine-PCR giver typen (A eller B) men ikke subtyper. Som regel skyldes et udbrud kun en subtype af gangen og bestemmelsen er derfor ikke klinisk relevant.
Ved mistanke om import af andre subtyper (e.g. H7/N9 eller H5N1) og/eller ønske om at få udført antiviral resistens undersøgelse, skal dette anføres på prøvesedlen til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.
Alle indlagte og ambulante patienter tilhørende risikogrupper, specielt immundefekte med ILS under et influenzaudbrud (se ovenfor).
Rejsende med tilsvarende symptomer og uafklaret feber hjemkommet indenfor den sidste uge fra ”sydlige halvkugle”-lande (altså udenfor Europa og Nordamerika) uanset årstiden, idet influenzavirus cirkulerer i disse områder på andre tider af året end herhjemme.
Udredning af ambulante patienter med influenza-lignende symptomer der er i lav risiko for kompliceret influenza er som regel ikke indiceret, selv under et udbrud.
Under et udbrud isoleres indlagte patienter med ILS indtil diagnosen enten er afkræftet eller hurtigtest/PCR igen er negativ (såfremt patienten var smittet); ved pladsproblemer som kohorte isolation. Det er hensigtsmæssigt for at begrænse smitte, at patienten har en almindelig kirurgisk maske på under transport, og når der er personale på stuen. Ved mistanke om evt. ny, alvorlig pandemisk influenza skal anvendes slusestue, og personale bør bruge FFP3-maske, og efter aftale skal patienten i givet fald overflyttes til Hvidovre Hospital, Infektionsmedicinsk Afdeling.
Personale med tæt kontakt til influenza inficerede patienter bør påføre sig en kirurgisk maske (N95 maske er ikke mere effektiv) – personale vaccination reducerer naturligvis risiko for arbejdsrelateret smitte.
Oseltamivir behandling er indiceret ved følgende situationer under et sæsoninfluenza udbrud:
Profylakse med oseltamivir:
Oseltamivir bruges kun som terapeutisk middel. Kun i helt særlige situation med højpatogen ny pandemisk influenza, kan post-eksposure profylakse overvejes.
Antibakteriel behandling af kompliceret influenza
Bakterielle superinfektioner, især af nedre luftveje/pneumoni, udvikles types på dag 2-6 efter symptomdebut og forårsages oftest af pneumokokker og sjældnere stafylokokker. Patienter med kompliceret influenza udredes derfor mikrobiologisk (trakealsug og bloddyrkning), og påbegynder relevant empirisk behandling (fx cefuroxim 1 g x 3 i.v.) indtil mikrologisk udredning er afklaret. Herefter tilrettes behandlingen.
Anden behandling af kompliceret influenza
Hyperimmun immunoglobulin og systematisk højdosis steroid behandling er ikke virksom og steroid forlænger infektionen og bør derfor ikke gives. Ved svær kompliceret influenza kan overvejes adjuverende claritomycin og naproxen behandling, ligesom sirolimus er under afprøvning. Effekt af almingelig gammaglobulin og antiinflammatorisk medicin (fx anti-TNF, IL2 receptorhæmmere) er uafklaret. har ikke vist sig at have gavnlig effekt på behandling af influenza og skal derfor undgås. Relevant symptomatisk behandling af organ dysfunktion er til gengæld virksomt.
Influenza vaccination
Indikation: Influenza vaccination anbefales til følgende dele af befolkningen (mål for indsats angivet):
Vaccinationen gives i oktober måned og før risikoen for udbrud begynder, og anbefales gentaget en gang årligt. Vaccine effekt er lavere for patienter i risikogrupper i forhold til den voksne raske del af befolkningen (hvorfor ovenstående to nederste grupper er relevante at vaccinere trods lav rapporteret vaccine effekt). For vacciner med perfekt match med årsag til udbrud forventes vaccine effekt på ca 50% for patienter i risikogruppe, således at der skabes en befolkningseffekt, mens den enkelte vaccinerede altså ikke nødvendigvis er fuldt beskyttet.
Immundefekte patienter har nedsat (men ikke ophævet) effekt af vaccination, og anbefales derfor vaccineret. Pågående studier vil afklare om dobbeltdosis af vaccinen giver bedre klinisk beskyttelse.
Statens Serum Instituts nyhedsbrev "Influenza-Nyt" (http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyhedsbreve/INFLUENZA-NYT.aspx)
Influenza - undersøgelse og forholdsregler (udgivet Region Hovedstadens Komité for Infektionskontrol og Hygiejne, Region Hovedstaden)
Vaccination mod influenza af personale på Rigshospitalet (hygiejnevejledning) (udgivet af RH's Influenzaudvalg under Infektionshygiejnisk Udvalg, Rigshospitalet)
Vejledning om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v. (Retsinformation)
Guidelines og retningslinjer, Udgivelser ved Dansk Selskab for Infektionsmedicin. Influenza → Retningslinjer for håndtering af influenza. Dec. 2018 (http://www.infmed.dk/guidelines)
Hui et al. Antiviral Res 2018;150:202-16
Beard et al. Curr Opin Infect Dis 2018
Lee et al. Curr Opin Infect Dis 2018
Scott-LJ. Drugs 2018;78:1363-70.
Doll et al. JAC 2017;72:2990-3007
Hayden et al. NEJM 2018;379:913-23.
Trevajo et al. Antivir Ther 2018;23:335-44.