Diabetes, kulhydrattælling DM1

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og klinisk diætist i Afdeling for Hormon- og Stofskiftesygdomme PE samt sygeplejersker i diabetesenheden.

Tilbage til top


Definitioner

Målgruppe:

Type-1 diabetikere (der får insulin 4 eller flere gange i døgnet, og pumpe-patienter men også patienter). Der kan forventes en bedring i HbA1c på 4 – 6 mmol/l ved anvendelse af kulhydrattælling.

Forudsætninger:

Basalinsulin skal være veldoseret. Ideelt skal BS ligge stabilt før måltid og såfremt patienten faster nogle timer skal BS holde sig nogenlunde uændret. Patienten skal være motiveret og kunne regne og kooperere med diabetesteamets kliniske diætist for at lære at vurdere kulhydratindholdet i sin kost.

Kulhydrat-ratio (KH):  Angiver hvormange g kulhydrat patienten kan indtage per  1IE hurtigvirkende måltidsinsulin  der dækkes af 1 IE måltidsinsulin. Et skøn over denne beregnes ved at dividere den totale døgndosis insulin op i 500. 

Insulinfølsomhed (IF). ) Angiver hvormange mmol/l patientens BS reduceres med per  1 IE hurtigvirkende måltidsinsulin  Et skøn over denne beregnes ved at dividere den totale  døgndosis insulin op i 100

Målblodsukker: Er det blodsukker som tilstræbes 2 -4 timer efter et måltid, typisk 5 – 6 mmol/l

Eksempel: Tresiba 28 IE NovoRapid 8 + 6 + 8 IE Døgndosis 50 IE.

Kulhydrat/insulin ratio 500/50 = 10. Det betyder at patienten  skal tage 1 IE måltidsinsulin pr 10 gram kulhydrat (NovoRapid). Spiser patienten 2 halve stk rugbrød á 10 gram kulhydrat skal der tages 20/10 = 2 IE insulin.

Insulinfølsomhed 100/50 = 2. BS reduceres med 2 mmol/l på 1 IE supplerende insulin.

.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Når en patient siger ja til kulhydrattælling, skal lægen eller sygeplejersken

1. Bestille tid hos diætisten til oplæring.

2. Lægen laver et skøn over hvad kulhydratratio, Insulinsensitivitet, samt målblodsukre skal være – såfremt det er en sygeplejerske der sender en patient afsted laves skøn over ratio’er og dette sendes til godkendelse af speciallæge.

3. Bestille til hos sygeplejerske ca. 1 efter at pt har været his diætisten mhp justerer kulhydrat ratio og Insulin følsomhed vejledt af patienten egne målinger.

4. Bestille opfølgende tid hos læge

Lægens opgave:

Diætistens opgave:

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Diabetesforeningens gratis app til kulhydrattælling:

https://diabetes.dk/diabetes-1/egenomsorg-og-foelgesygdomme/apps-og-andre-vaerktoejer-til-hverdagen-med-diabetes-1/app-til-kulhydrattaelling.aspx

Diabetesforeningen’s pjece: Kulhydrattælling

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top