Telemetri af akut apopleksi patienter indlagt til Trombolyse/EVT-behandling på Neurologisk afsnit, RH

 

Telemetri er en guidelinebaseret del af overvågning og udredning efter akut apopleksi. Telemetri skal som udgangspunkt omfatte 72 timers rytmeovervågning. På Rigshospitalet har vi som udgangspunkt valgt at anvende telemetri. Der er behov for strukturering af samarbejdet og afklaring af ressourcebehov mhp. at løfte opgaven.

Behovet for telemetri forventes at være 700-800 patienter fra trombolysefunktionen årligt med en gennemsnitlig telemetritid på 24 timer, og 250 EVT-patienter, med en gennemsnitlig telemetritid på 48 timer. Antallet af telemetrier til Apopleksifunktionen monitoreres en gang om året, med henblik på dimensionering.

Patienter med kendt atrieflimren kan monitoreres for at vurdere frekvens hvis det skønnes indiceret ved vagthavende neurolog. I øvrigt vil telemetri ikke have konsekvens og kan undlades.

Journalføring

Sygeplejerske fra det neurologiske afsnit kontakter OBS-rummet ###TELEFON### når patienten overflyttes til lokalt hospital. Telemetriperioden er fra start på telemetri til at tele tages af på RH. Pauser i telemetri ved CT-skanninger, EVT-behandling etc. fradrages ikke. I patientens journal indsætter telemetrisygeplejersken et standardnotat ved afslutning af telemetriperioden.

Notatet vil have følgende elementer:

Patienten har været på telemetri fra dato/klokken til dato/klokken, i alt XX timer.

Der har/har ikke været observeret atrieflimmer/atrieflagren i observationsperioden (defineret ved episoder på mere end 30 sekunders varighed)

Der har under telemetrien været følgende andre hændelser:

  1. Supraventrikulære ekstrasystoler (SVES)
  2. Atrieflimmer
  3. Atrieflagren
  4. Ektopisk atrial takykardi (EAT)
  5. AV nodal reentry takykardi (AVNRT)
  6. Multifokal supraventrikulær rytme (MSR)
  7. Ventrikulære ekstrasystoler
  8. Non-sustained ventrikulær takykardi (> 5 slag, < 30 sekunder)
  9. Sustained VT (> 3 sekunder)
  10. SA-blok/Pauser > 3 sekunder
  11. AV-blok
    • 1. grad
    • 2. grad, Mobitz type 1
    • 2 grad, Mobitz type 2
    • 3. grad
  12. Andet: noter_______________________________

 

  1. Telemetrifunktionen foreslår kontakt til kardiolog på lokalsygehus inden udskrivelse.
  2. Rytmeforstyrrelserne er vurderet at være af godartet natur og kræver ikke yderligere udredning, med mindre patienten har symptomer.

Observationerne er udført af: Her noteres initialer på de sygeplejersker der har udført observationerne.

VES og SVES vil kun dokumenteres hvis det vurderes at mængden af disse er så stor at det kan have betydning for patientens tilstand, eller at det skal overvejes at udrede patienten videre for dette.

 

Retningslinjer for hvad der vurderes ’af godartet natur’ i ovenstående.

Der kan krydses af i nedre felt i ovenstående hvis patienten har følgende rytmeforstyrreler:

Øvrige rytmeforstyrrelser skal som udgangspunkt vurderes på den lokale kardiologiske afdeling.

Regler for underretning af afdeling.

Som udgangspunkt ringes der én gang til sygeplejerske med nedenstående hændelser, derfra påhviler det neurologisk afdeling af vurdere og udrede, evt. i samarbejde med vagthavende kardiolog. Følgende observerede arytmier skal udløse opkald:

Ved fornyet arytmi hvor det skønnes at være betydende for patientens tilstand, eller forværring kontaktes afsnittet igen per telefon.

Sustained VT > 30 sekunder, 3. grad AV-blok med langsom eskapade, VF udløser hjertestopkald, herefter opkald til afsnittet.

Obsrummet vil ud fra et individuelt skøn vurdere patientens rytme under indlæggelsen og kontakte afsnittet hvis det vil gavne at kende den observerede rytme, også selvom det ikke ligger indenfor ovenstående liste over arytmier.

Sygeplejersken i obsrummet vil rådføre sig med kardiologisk læge ved tvivl om rytmen natur og behandling.

Opkald til afsnittet kan dokumenteres i obsrummets interne teleskema, evt. SP hvis det vurderes nødvendigt.

Samarbejde med neurologisk afsnit.

Patienter med apopleksi/TCI, indlagt til trombolyse/EVT vurdering/behandling, får tilbudt telemetri.         Ved behov for telemetri kontakter sygeplejersken på neurologisk afsnit telemetrifunktionen på ###TELEFON###, patientdata, afsnit og sengenummer oplyses. Der laves best./ord. på telemetri.

Ved andre sygdomme skal der fortsat være kontakt til B-læge mhp afklaring af telemetribehov.

På neurologisk afsnit skal der være adgang til DECT-telefon, så opkald besvares hurtigt.

Når patienten overflyttes til andet hospital, kontaktes obsrummet der vil lave et journalnotat i Sundhedsplatformen om telemetriforløbets observationer, se ovenstående.

Ved løse elektroder, manglende dækning, eller behov for at personalet tilser patienten, kontakter telemetrifunktionen afsnittet. Det forventes at problemet der er meddelt afsnittet forsøges løst inden for 5 minutter. Efter problemløsning skal obsrummet kontaktes for at tjekke at fejlen er løst.

Telemetrifunktionen stiller gerne op til struktureret undervisning i problemløsning ved telemetri: batteri, elektroder, mangel på signal etc. Ved behov for undervisning kan telemetrifunktionen kontaktes.

Prioritering af telemetrikapacitet.

Ved knaphed på telemetrier indgår telemetriudstyr fra neurologisk afsnit også i prioriteringen. Patienter med kendt atrieflimmer og velreguleret hjertefrekvens (>50 og < 130) kan af-telemetreres umiddelbart. Patienter med stabil sinusrytme kan af-telemetreres efter aftale med vagthavende neurolog, da patientens telemetri kan forsættes på lokale sygehus.

 

Der henvises i øvrigt til gældende retningslinje for telemetri af patienter på Rigshospitalet:  Telemetri og klinisk overvågning Klinik B.

 

VIP udarbejdet af ###NAVN### (klinik B), ###NAVN### (klinik N), ###NAVN### (klinik B)