Indsættelse af TPV/pulmonal stentklap hos patienter med medfødt hjertesygdom

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe: Læger og sygeplejersker i Hjertecenteret.

Anvendelsesområde:

Formålet med instruksen er at beskrive det elektive patientforløb ved kateterbaseret indsættelse af pulmonal stent klap (TPV) hos patienter med medfødt hjertesygdom, samt at definere ansvars- og

arbejdsopgaver i relation til proceduren.

 

Tilbage til top


Definitioner

AS: Aortastenose

Conduit: Kunstig hjerteklap med tilhørende karprotese, indsat ved hjertekirurgi på pulmonalklappen

som regel en homograft (human donorklap) eller en Contegra-graft (bovin klapprotese)

GUCH: Grown-Ups with Congenital Heart. Engelsk acronym for voksne patienter med medfødt

hjertesygdom

Ross-operation: Operation for medfødt aortastenose, hvor aortaklappen fjernes, patientens egen pulmonalklap anvendes som ny aortaklap (autograft), og der indsættes homograft i pulmonal position.

TEE: Trans Esophageal Ekkokardiografi

TOF: Tetralogy of Fallot, eller Steno-Fallots Tetralogi. En medfødt hjertesygdom med bl.a. VSD og

pulmonalstenose.

TPV: Transcatheter Pulmonary Valve. En kunstig hjerteklap, der indsættes igennem v. femoralis (alternative v. jugularis interna) og anvendes til behandling af patienter med stenose og/eller insufficiens af biologisk pulmonalklapprotese (conduit) efter tidligere klapkirurgi eller kateterbaseret indsættelse.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

De GUCH-patienter, der kan henvises til indsættelse af TPV (Melody eller Sapien klap) er tidligere pulmonalklap-opererede, og der er udviklet stenose eller insufficiens af den indopererede conduit. Typisk har patienterne symptomer i form af dyspnø og nedsat arbejdskapacitet, samt hypertrofi af hø. ventrikel, oftest diagnosticeret ved rutinemæssig TTE eller MR-skanning. Patienterne er ofte behandlet for TOF og AS med tidligere Ross-operation, men kan også forekomme ved andre medfødte hjertesygdomme. TPV er velegnet hos disse patienter, da de i forvejen har en forkalket conduit, hvor TPV'en kan fastgøres. 

Elektiv visitation og indkaldelse: 

Alle henviste patienter visiteres til proceduren af Overlæge Michael Rahbek Schmidt, der laver casebestilling til procedurer i SP.

Visitationen sender indkaldelse, tandlægebrev, skriftlig information om proceduren og helbredsskema til patienterne. De sørger også for forudbestilling af TTE og røntgen af thorax til dagen efter indsættelse af TPV (desuden Rtg. af thorax før procedure, hvis patienten har en stentklap fra tidligere). Blodprøver bestilles af afdelingens sygeplejesekretær eller den modtagende sygeplejerske. Den forventede indlæggelsestid er 2 døgn.

Ambulant modtagelse og forberedelse:

Patienten møder ambulant til forundersøgelse 1-7 dage før proceduren. Her optages journal ud fra spørgeskemaet om helbred (> 24 timer). Forløb for patienter henvist fra Vestdanmark koordineres af GUCH-koordinator forud for indlæggelsen. GUCH-koordinator sikrer at patienten er informeret om tandlæge tjek forud for TVP-procedure.  

Lægens opgaver:

 

 

Sygeplejerskens opgaver:

 

Patienten overnatter hjemme eller på patienthotellet og møder kl. 07 eller på andet aftalt tidspunkt på proceduredagen på afsnit 3143. Nattevagten på 3143 kontrollerer, at der foreligger samtykke, samt evt. gyldig Type og BAS-test i SP. Der måles INR hos patienter i AK behandling.

Angst, perioperativ forebyggelse, pleje og behandling i Hjertecenteret

Præoperativ vask og rasering forud for kardiologiske invasive procedure

Faste i forbindelse med anæstesi

Anæstesi og diabetes mellitus - faste og perioperativ behandling hos voksne

 

Modtagelse og forberedelse på proceduredagen:

Sygeplejerskes opgaver:

 

 

Proceduren:

Proceduren foregår i Kard. lab., afsnit 2012. Patienten er altid i GA, da der oftest benyttes TEE under proceduren, og da der kan opstå smerter og ubehag i forbindelse med placering af TPV'en. Når proceduren er afsluttet, sikres hæmostase ved hjælp af manuel kompression eller suturering, og patienten vækkes. Efter AN-lægens vurdering kører patienten næsten altid direkte retur til afsnit 3143.

 

Behandling, pleje og observationer efter procedure

Lægens opgaver:

 

Sygeplejerskes opgaver:

 

 

 Udskrivelsesdagen

 

Sygeplejerskens opgaver:

eller bekymringer efter udskrivelse

 

Sekretær

Gældende for patienter henvist fra Vest Danmark: Sekretær sender epikrise, procedurenotat og overfører billeddiagnostiske undersøgelser til henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top

Nederst på formularen