Ballondilatation/stentning af coarctatio aortae

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe: Læger og sygeplejersker i Hjertecenteret.

Anvendelsesområde:

Formålet med instruksen er at beskrive det elektive patientforløb ved ballondilatation og stentning af coarctatio aortae (CoA), samt at definere ansvars- og arbejdsopgaver i relation til proceduren

Tilbage til top


Definitioner

CoA: Coarctatio aortae er en medfødt karmisdannelse i form af en forsnævring af aorta, ofte lokaliseret umiddelbart distalt for afgangen af venstre a. subclavia svarende til ductus arteriosus indmunding. Misdannelsen kan medføre arteriel hypertension i overkroppen med hovedpine, og/ eller nedsat blodforsyning til underkroppen ofte med symptomer som claudicatio intermittens hos voksne.

Stent: Et "metalgitter" som sættes ind i en arterie eller en vene for at udvide og holde karret åbent og dermed sikre blodgennemstrømningen

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Patienter der henvises til ballondilatation/stentning af CoA, har enten nydiagnosticeret CoA eller er opereret tidligere for samme kar anomali, men har udviklet re-coarctatio (forsnævring af aorta svarende til arvævet fra sidste operation).

 

Elektiv visitation og indkaldelse:

Visitering via overlæge Michael Rahbek Schmidt, Hjertemedicinsk klinik.

Visitationen sender indkaldelse, skriftlig information om proceduren og helbredsskema til patienten, samt bestiller post-procedural og Røntgen af Thorax. Blodprøver bestilles lokalt i afdelingen.

Patienten forventes udskrevet dagen efter proceduren

Forløb for patienter henvist Vestdanmark koordineres og tilrettelægges af GUCH-koordinator.

Ambulant modtagelse

Patienten møder til ambulant til forundersøgelse 1-7 dage før proceduren. Her optages journal ud fra spørgeskemaet om helbred (>24 timer).

Lægens opgaver:

 

Sygeplejerskens opgaver:

 

Patienten overnatter hjemme eller på patienthotellet. På proceduredagen møder patienten møder kl 7 eller på andet aftalt tidspunkt på afsnit 3143. Nattevagten på 3143 kontrollerer, at der foreligger samtykke samt evt. gyldig Type og BAS-test i SP.

Patienter der skal have foretaget proceduren i GA, skal have anæstesitilsyn. Patienten går herefter hjem. Patienter fra Vestdanmark overnatter på Patienthotellet

Modtagelse og klargøring på proceduredagen:

 

Proceduren:

Proceduren foregår i Kard. lab., afsnit 2012 og tager 1-2 timer. Proceduren foregår enten i LA eller GA (der kan også smerter i forbindelse med udvidelse af CoA). Når proceduren er afsluttet, sikres hæmostase ved hjælp af manuel kompression eller suturering. Er proceduren foretages i GA, vækkes patienten i Kard. lab og køres direkte retur til afsnit 3143.

Behandling, pleje og observationer efter endt procedure:

Lægens opgaver:

 

Den plejeansvarlige sygeplejerskes opgaver:

 

Udskrivelsesdagen:

Lægens opgaver:

 

Sygeplejerskens opgaver:

eller bekymringer efter udskrivelse

 

Sekretær

Gældende for patienter henvist fra Vest Danmark: Sekretær sender epikrise, procedurenotat og overfører billeddiagnostiske undersøgelser til henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top

Nederst på formularen