Efterbehandling

Det tilstræbes altid, at patienterne extuberes hurtigst muligt og mobiliseres hurtigt. Smertebehandling gives efter afd. principper.

Dræn i pericardiet skal fjernes senest 24 timer efter operationen for at undgå rekolonisering i drænet. Suprasternale sugedræn fjernes, når der kommer <25 ml i drænet i døgnet.

Patienten skal være i relevant antibiotisk behandling i minimum 7-10 dage, hvorefter man kan overgå til peroral behandling iht. dyrkningssvar. Er der tegn på ostit skal behandlingen ofte udstrækkes til 6 uger og helst som peroral behandling.

Patienten udstyres med korset for at støtte sternum i 6 uger.

Patienten følges de første dage med daglige infektionstal, S-reaktiv protein, leukocytter m.v.

Mange patienter er i risiko for at få ny løshed af sternum pga. hoste. Hvis der derfor er tale om "tør ikke produktiv hoste", kan dette behandles med hostestillende medicin op til 3 gange om dagen. Patienter med infektion i sternum/mediastinum, skal forblive indlagt i afdelingen, indtil man er sikker på, at infektionen er under kontrol, såret er i god heling samt sternum er stabil. Disse patienter kræver derfor ofte en indlæggelse på 10-14 dage efter operationen før udskrivelse. Er der tale om reoperation for løs sternum uden infektion, kan patienten udskrives efter operatørens skøn.