Indikation

 

Patienter, der udvikler løs sternum eller tegn på sternum/mediastinal infektion, skal reopereres umiddelbart efter, at diagnosen er stillet.

Ved starten af operationen må man vurdere, hvorvidt det er muligt at resuturere sternum, eller om der skal foretages rekonstruktion i samarbejde med plastikkirurgerne. Sidstnævnte kommer på tale, såfremt sternum ikke er vital, eller ikke kan resutureres p.g.a. multiple frakturer eller fragmentering af sternum.

En avital sternum kan genkendes på manglende blødning fra periosten og marven. I disse tilfælde må man fjerne sternum, indtil der er frisk blødning fra kanterne, ilægge vacuumsug og foretage rekonstruktion i samarbejde med plastikkirurgerne. Hvis man skønner, at sternum kan resutureres, følges nedenstående procedure

Procedure

 

  1. Cikatricen spaltes i hele sin længde, samtlige ståltråde fjernes og alt inficeret væv og hæmatom fjernes og sendes til D+R.

 

 

  1. Det er vigtigt, at alle dele af pericardiet efterses, såvel foran som bag ved hjertet, idet der kan opstå ansamlinger af pus i lommer, typisk bag hjertet. Alt inficeret væv udrømmes, evt. dekortikeres hjerte og sternum med skarpske, kanterne af hud og subcutis afskæres til vitalt væv, og sternumkanterne skrabes med skarpske for at sikre sig blødning fra periost og marv.

 

 

  1. Hele feltet vaskes med Klorhexidin og svamp med sæbe, og der skylles efter med 1 ltr. saltvand. Er der tale om et meget inficeret felt, gentages denne procedure op til 3 gange. Det er vigtigt, at der også vaskes med sæbe på indersiden af sternum, henover diaphragma og langs siderne af pleura.

 

 

  1. Subcutis og fascie over sternum mobiliseres op til 1½ - 2 cm fra sternumkanten, men ikke længere, da denne mobilisering kan gå ud over vaskulariseringen af sternum. Mobiliseringen foretages mhp., at ståltrådene kan sættes 2-3 cm fra sternumkanten på begge sider. Der anlægges et dræn til pericardiet nr. 28.

 

 

  1. Ståltrådssætningen startes med, at alle tværfrakturer stabiliseres med 1 eller 2 længdegående ståltråde. Herefter sættes ståltråde, som oftest mellem 8 og 12 stk., således der stikkes igennem sternum 2-3 cm fra sternumkanten i manubrium. I corpus sterni sættes ståltrådene sv.t. costae, hvis sternum er smal. Herefter trækkes sternumkanterne sammen, men forinden anlægges en tynd plade af Gentakol/Septokol imellem sternumkanterne i hele dennes længde. Herefter trækkes ståltrådene sammen og strammes til.

 

 

  1. Der anlægges et suprasternalt vacuum sugedræn nr. 12 eller 14. Fascien lukkes med vikryl. Huden lukkes med Prolene 2-0 enkeltknuder.