Vold og trussel om vold. Håndtering af medarbejder udsat herfor samt anmeldelse

Instruks for: Voldsepisode eller trussel om vold.

Håndtering af medarbejder udsat herfor samt anmeldelse.   

###TABEL_1###

 

 


 

1.   Indledning

Der er særlig stor risiko for at afdelingens patienter udvikler agiteret adfærd i rehabiliteringsforløbet, som et symptom på deres hjerneskade. Adfærden kan resultere i fysisk og/eller psykisk vold eller anden grænseoverskridende adfærd. Vold og trusler kan i øvrigt være et udtryk for  afmagt, frustration eller fortvivlelse knyttet til egen eller en pårørendes sygdomsforløb.(1, 2).

Denne instruks er et supplement til afdelingens lokale retningslinjer for den agiterede patient(1) samt en lokal præcisering i forhold til den administrative vejledning gældende for Glostrup Hospital (2).

  

2.   Formål.

Hensigten med denne instruks er at sikre, at personale, der har været udsat for fysiske og/eller psykiske overgreb, tilbydes støtte og hjælpes til bedst muligt at håndtere sådanne situationer samt sikre en systematisk registrering og anmeldelse af vold/ truslerl om vold mod personale på afd. 123.

  

3.   Definitioner og omfang

Vold og trusler om vold defineres på Glostrup Hospital som: 

Begivenheder, hvor personer krænkes, trues eller overfaldes i forbindelse med deres arbejde under omstændigheder, der indebærer en direkte eller indirekte trusler mod deres sikkerhed, velbefindende og sundhed (Europa- kommissionens definition) (2)

Det er individuelt hvornår og i hvilken grad en medarbejder føler sig krænket eller oplever at have fået overskredet  egne grænser i arbejdet med patienter og pårørende. Ved vurdering af behovet for hjælp er det vigtigt, at det er den krænkedes reaktioner og oplevelser, der er afgørende for, hvordan episoden håndteres efterfølgende. Andre kollegers normer for, hvor grov en grænseoverskridende handling kan være, er ikke relevant i denne sammenhæng.

Der skelnes som udgangspunkt ikke mellem om voldsudøveren er patient, pårørende eller har andet ærinde på afdelingen, ligesom en voldsepisode eller oplevelse af trussel ikke afgøres af om voldsmanden er bevidst om sine handlingers karakter og konsekvenser.

Mobning og chikane er ikke omfattet denne instruks (2). 

 

4.   Ansvarsfordeling

Den ansvarshavende sygeplejerske er ansvarlig for den akutte håndtering af episoder med vold, trusler og krænkelser i aften- nat og weekendvagt. Hvis den ansvarshavende sygeplejerske selv udsættes for vold, trusler eller krænkelser, overtages ansvaret at sygeplejerske-kollega.I dagvagt er det medarbejderens egen faglige leder, jf. afsnit 5.1 nedenfor.

Medarbejderens faglige leder er ansvarlig for hele sagens håndtering, herunder opfølgning og anmeldelse af episoden som arbejdsulykke. Sidstnævnte sker i samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanten, der desuden har ansvar for at stå til rådighed for den voldsramte /den krænkede kollega med vejledning og hjælp i forbindelse med anmeldelse af episoden.

Afsnitsledelsen tager stilling og beslutning samt iværksætter debriefing ved behov indenfor 1-2 døgn efter hændelsen. Afsnitsledelsen er desuden ansvarlig for en interne registrerering af grænseoverskridende hændelser.

Afsnitsledelsen tager ansvar for snarest efter hændelsen at drøfte hændelsesforløbet med henblik på om dette giver anledning til generelle forholdsregler i afdelingen samt evt. ændret behandling af den involverede patient (1).

Afdelingsledelsen, afsnitsledelsen og arbejdsmiljørepræsentanter er ansvarlige for at denne instruks efterleves.

 

5.   Fremgangsmåde 

5.1 Akut:

  1. I forbindelse med vold eller overfald gælder Alarmeringsinstruks – Vold eller overfald – gældende for Hvidovre Hospital (pga udefunktionen benyttes dette actioncard). Denne er placeret på intranettet på ’Kvalitetshåndbogen’ og i lamineret form på væg i sekretariatet.
  2. Ved trussel om vold gælder denne instruks
  3. Involvér straks den ansvarshavende person på afd. I aften-natte og weekendvagter er det den ansvarshavende sygeplejerske, i dagvagt er det egen faglige leder.  
  4. Den voldsramtes/den krænkedes arbejde overtages af en kollega resten af vagten, hvis der er behov for det.
  5. Den voldsramte/ den krænkede følges til et uforstyrret sted og lades ikke alene
  6. Såfremt den krænkede har lidt fysisk overlast skal vedkommende følges af en kollega til skadestuen for en lægelig vurdering og have udfærdiget skadejournal
  7. Der skal umiddelbart efter hændelsen i afdelingen gennemføres en kortvarig evaluering af det skete. Den ansvarshavende sygeplejerske er ansvarlig for dette i aften-, natte- og weekendvagter – i dagvagter er det egen faglig leder:

          -   Evalueringen gennemføres senest indenfor samme vagt

-   Evalueringen skal have form af en kortvarig gennemgang omfattende samtlige personer, der har været involveret så vidt det er  muligt

-   Evalueringen skal give den voldsramte/ den krænkede og øvrige involverede mulighed for at udtrykke følelser, indtryk og reaktioner opstået i forbindelse med situationen. Samtlige tilstedeværende spørges til episoden og alle fortæller på skift om, hvordan de oplevede den.

-   Lederen af evalueringen afslutter mødet med en overvejelse om hvorvidt, der skal tilbydes debriefing eller anden yderligere opfølgning

-   Hændelsesforløbet dokumenteres skriftligt så detaljeret som muligt.

8.      Den ansvarshavende sygeplejerske/ faglige leder vurderer, evt. i samråd med vagthavende læge, om den krænkede skal sendes hjem og sikrer at dette kan ske på betryggende vis.

9.      Ved behov skal den krænkedes pårørende kontaktes. (Data for plejegruppen findes i p-mappen på afdelingssygeplejerskens kontor – terapeuter har frivillig adresseliste på intranttet).

10.    Den ansvarshavende sygeplejerske/den faglige leder undersøger om den krænkede bor alene og om der er nogen tilstede hjemme, som den krænkede er tryg ved.

11.    Ansvarshavende sygeplejerske/ den faglige leder vurderer om der er behov for akut at indkalde ekstra personale                         

 ( 2, 3, 4)

  

5.2 Opfølgning på voldepisode og/eller trusler om vold: 

Alternativt kan den voldsramte/den krænkede opsøge egen læge med henblik på henvisning til praktiserende psykolog

 

5.3   Anmeldelse af vold og/eller trusler om vold 

 

Referencer:

JCIA standarder: PE8, PE 8.4 

  1. Afsnitsledelsen, Afd. for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/ Traumatisk Hjerneskade, ’Rehabilitering af patienter med agiteret adfærd efter hjerneskade – Anstaltsordning for Afd. for Højt Speicialiaseret Neurorehabilitering/ Traumatisk Hjerneskade, Glostrup Hospital, Udefunktion på Hvidovre Hospital’  Januar 2007, rev. December 2010 (findes på egen lokal kvalitetshåndbog)
  2. Administrativ vejledning, ’Vold og trusler mod medarbejdere på Glostrup’  (2011) Arbejdsmiljøudvalget Glostrup Hospital (findes på VIP)
  3. Administrativ vejledning, ’Kriseplan omsorgsplan for håndtering af medarbejdere efter vold, trusler og traumatiske hændelser’, (2010), Arbejdsmiljøudvalget Glostrup Hospital (findes på VIP portalen)
  4. Administrativ vejledning, ’Håndtering af medarbejder efter en voldepisode, herunder psykisk krisehjælp og anmeldelse af vold’,  (2010) Akutmodtagelsen Glostrup Hospital (findes på VIP portalen)

  

Skema til intern registrering af vold eller trusler om vold.  

Link: http://glo-intranet.regionh.dk/NR/rdonlyres/C6F0F94A-D748-4052-BC51-3C35E60322D9/0/Voldogtruslerregistreringskema.pdf